Biblijski stihovi kada želite odustati

Jeste li se ikada osjećali kao da biste mogli odustati? Znam da sam se osobno tako osjećao, stoga evo nekoliko biblijskih stihova koje je dobro pročitati kada osjećate kao da biste mogli odustati. 

Odustajete?

Ako ste ljudsko biće, vjerojatno ste bili toliko frustrirani problemima, iskušenjima, bolestima ili financijskim iskušenjima da ste pomislili kako biste mogli odustati, a da i ne pokušate. Ja sam se nalazio u takvim situacijama, no postoji rješenje: molitva Bogu i čitanje Biblije. Možemo čitati Božju Riječ i vidjeti što ona obećava za nas. Hajdemo to učiniti sada. 

Jeste li se umorili?

Ali onima što se u Jahvu uzdaju snaga se obnavlja, krila im rastu kao orlovima, trče i ne posustaju, hodaju, a ne umaraju se.“ (Izaija 40, 31)

Umaram se češće nego što sam se običavao umarati i to se ne događa uvijek zbog tjelesne iscrpljenosti. Ponekad se radi o mentalnoj iscrpljenosti u umoru, no tada zaboravljam da Bog može obnoviti moju snagu i da ne moram biti premoren. Postoji snaga u Božjoj Riječi i u njegovim dragocjenim obećanjima. Ovo može olakšati naše terete dok trčimo utrku i to bi naše živote trebalo učiniti lakšima. 

Trčite utrku

Ne znate li: trkači u trkalištu svi doduše trče, ali jedan prima nagradu? Tako trčite da dobijete.“ (1. Korinćanima 9, 24)

Svatko tko trči životnu utrku za Krista može se umoriti, pasti i spotaknuti se, no trebamo imati na umu da tržimo za nečime. Nagrada je ulazak u Božje kraljevstvo, no ako prestanemo trčati, tada naša nagrada neće biti tako velika. Ne bismo trebali biti obeshrabreni ako počnemo zaostajati u utrci.

Trebali bismo trčati kao da se naziru nagrada i cilj. Na završetku utrke čeka nas Krist, stoga trčimo kao da ćemo završiti ravno u njegovom naručju. 

VIDI OVO: Zašto nikada ne trebate odustati od molitve?

Budite hrabri

Ali vi budite hrabri i neka vam ne klonu ruke, jer ima nagrada za vaša djela.“ (2. Ljetopisa 15, 7)

Riječ hrabrost je zanimljiva riječ. Dolazi od latinske riječi ”corāticum”, koja znači odvažiti se ili od srca. U Bibliji nas se mnoštvo puta potiče na to da trebamo biti hrabri, da se trebamo odvažiti, što znači da trebamo djelovati. Trebamo biti odvažni u vezi naših situacija i trebamo vjerovati da će jednoga dana naša djela Bog nagraditi. Ta nas činjenica treba ohrabriti. 

Ne odustajte 

Neka nam ne dozlogrdi činiti dobro: ako ne sustanemo, u svoje ćemo vrijeme žeti!“ (Galaćanima 6, 9)

Ponekad nam se čini kao da je cilj daleko i zbog toga pomišljamo o odustajanju. No trebamo se nastaviti kretati i ne trebamo razmišljati o odustajanju u činjenju dobra, bez obzira na to što ne vidimo odmah ciljnu crtu ili ako ne budemo odmah želi odmah ono što smo posijali. Žetva dolazi daleko nakon sijanja, što znači da možda nećemo ni vidjeti žetvu u potpunosti sve dok ne uđemo u Kraljevstvo. Samo ćemo tada dobiti sve ono što trebamo dobiti. 

Nagrada dolazi 

A bez vjere nemoguće je udovoljiti Bogu jer tko mu pristupa, vjerovati mora da postoji i da Bog plaća onima koji ga traže.“ (Hebrejima 11, 6)

Vjerujete li da Bog nagrađuje one koji ga traže svim svojim srcem? Ja vjerujem. Samo pročitajte Psalam 37. Ako imamo vjeru, počivat ćemo na činjenici da naše nagrade neće doći u ovome životu, što znači da ne možemo odustati samo zato što nismo blagoslovljeni kao drugi. Naša plaća bit će isplaćena u punini, ali će vjerojatno biti isplaćena u životu koji dolazi. Usredotočite se na to i približite se Bogu. 

VIDI OVO: Kada si u kušnji da odustaneš od nečega

Snaga za slabe 

Ne boj se jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom.“ (Izaija 41, 10)

Vjerujem da je strah oprečan od vjere. Ako se ne bojimo to znači da vjerujemo u nešto, u ovome slučaju u nekoga, a taj netko je Bog. Nema razloga za strah, ako nam je Bog obećao da će nas osnažiti i da će nas držati svojom desnicom. Zašto desnicom? Desna ruka predstavlja Božju vlast, a Bog na temelju svoje vlasti i Riječi obećava da nemamo razloga za strah, za život u strahu ili za odustajanje. Bog je uvijek s nama. 

Nije uzalud 

Tako, braćo moja ljubljena, budite postojani, nepokolebljivi, i obilujte svagda u djelu Gospodnjem znajući da trud vaš nije neplodan u Gospodinu.“ (1. Korinćanima 15, 58)

Učinio sam mnoge uzaludne stvari u svome životu, odnosno stvari koje su bile beskorisne i koje mi nisu bile od pomoći i koristi. No rad i djelovanje svakoga onoga tko vjeruje u Boga imat će smisao i svrhu. Sve što činimo za Boga je važno, čak i ako nekom damo čašu hladne vode. (Matej 10, 42) Gospodin zna što činimo za njega (Matej 25, 35-36) i nagradi će nas javno za sve ono što smo radili za njega u tajnosti. No ako svima budemo govorili o dobrim djelima koja činimo, onda smo već dobili našu pohvalu; pohvalu ljudi. Dobro je biti tiho u vezi dobroga koje činimo za Boga, jer Bog to pamti. To nije uzalud. Ne odustajte. 

Zaključak 

Ne idemo u raj zato što smo dobri ili zato što smo učinili nešto kako bismo išli u raj. Spašeni smo samo po vjeri u Isusa Krista. Nema drugog načina osim po vjeri u Krista. (Djela 4, 12; 16, 30-31) Da postoji drugi način, to znači da je Kristova smrt bila uzaludna, no nije; on je umro i uskrsnuo za one koji vjeruju u njega. Oni će dobiti vječni život i prijeći će iz suda (Otkrivenje 21, 8) u vječni život. (Ivan 3, 16-17)

Jeste li povjerovali u Krista? Neka današnji dan bude dan vašeg spasenja (2. Korinćanima 6, 2), kako se ne biste morali suočiti s Božjim gnjevom nakon smrti (Hebrejima 9, 27) ili nakon Kristovog povratka. (Otkrivenje 1, 7; 20, 12-15) Ovisno što se dogodi prije. 

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare