10 moćnih biblijskih stihova kada trebamo donijeti teške odluke

Bog nas uvijek želi ohrabriti i utješiti. U nastavku su biblijski stihovi kada trebamo donijeti teške životne odluke.

Možda nećemo uvijek vidjeti ono što Bog čini u našim životima. Možda nećemo u potpunosti razumjeti Njegovo vrijeme ili načine, no u jedno možemo biti sigurni: On je na djelu. Iako će nas neprijatelj pokušati uvjeriti u to da smo zaboravljeni ili prepušteni samima sebi, moramo donijeti izbor i prekoračiti njegove zamke.

Unatoč tomu što možda nećemo biti svjesni veće slike koju samo Bog može vidjeti, On nas vjerno vodi i nosi čak i onda kada ne razumijemo kako svi slomljeni djelići života mogu zajedno odgovarati.

Biblija je prepuna bezbrojnih podsjetnika da nas Bog voli, da nas Njegova prisutnost prekriva, ide ispred nas i pazi na nas odozgo. Bog od nas nikada ne traži da se suočimo sa borbama ili teškim odlukama sami. On je s nama i obećaje da će nam pokazati put.

Evo 10 moćnih stihova za situacije kada trebamo donijeti teške odluke.

Biblijski stihovi o pouzdanju

Izreke 3, 5-6

Uzdaj se u Jahvu svim srcem i ne oslanjaj se na vlastiti razbor. Misli na nj na svim svojim putovima i on će ispraviti tvoje staze“.

Iako mi možda nećemo uvijek vidjeti ono što je ispred nas, Bog vidi. Postoji velika moć u pouzdavanju u Boga jer tako naša sigurnost počiva u Njemu, a ne u našim okolnostima ili drugim ljudima, niti na nama ili našim načinima razmišljanja. On je vjeran i vodi nas i On ima plan za nas. On donosi jasnoću i svjetlo u mračna vremena. On zna što je iza ugla čak i kada to nama izgleda skriveno. Njegovo vrijeme je savršeno, iako ono nama nema uvijek smisla. Bez obzira kako se osjećamo ili kakva može biti naša trenutna situacija možemo biti pouzdani da će Božja prisutnost ići ispred nas, vodeći nas i pazeći na naše korake.

Jeremija 29, 11

Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam – riječ je Jahvina – naume mira, a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu“.

Mi se kao vjernici u Krista čvrsto držimo za ovo obećanje. Bog nikada neće dopustiti da patimo bez razloga; On će to izvesti na dobro. Svaka borba, svaka teškoća, svaka bolna oluja. On nikada neće dopustiti da hodamo kroz teške borbe bez da nam da još veću nadu i svrhu, kako za naše živote tako i za živote onih oko nas. Kada smo u Kristu, svaka oznaka tame je otkupljena. Svako teško iskušenje će biti istisnuto kako bismo mogli živjeti slobodno. To je ono što On čini najbolje. On iz svakog teškog putovanja i slomljenog dana stvara ljepotu, snagu, nadu i dobrotu.

PROČITAJTE: 10 Božjih obećanja za vašu budućnost

Naša prošlost nas neće odrediti. Samo iskušenje nas neće etiketirati. Nas određuje naš Gospodin koji zna naš put i koji nas podiže iz bezdana. On nas provodi kroz vatru, izvan tame i u veću svrhu i blagoslove koji su ispred.

Biblijski stihovi o molitvama Bogu za pomoć

Jakovljeva 1, 5-6

Nedostaje li komu od vas mudrosti, neka ište od Boga, koji svima daje rado i bez negodovanja, i dat će mu se. Ali neka ište s vjerom, bez ikakva kolebanja. Jer kolebljivac je sličan morskom valovlju, uzburkanu i gonjenu“.

Njegova milost je uvijek dovoljna za sve što trebamo, za svako breme i za svaku tešku odluku svakoga dana. Nikada ne trebamo svojim snagama pokušati shvatiti što se događa. On je vjeran da nam pomogne u našim slabostima i Njegova moć je velika.

U onim razdobljima kada se osjećamo kao da smo ”zapeli” u teškim situacijama, kada ne znamo što činiti možemo biti sigurni u ovu istinu: Bog već zna sve naše dane. On zna naš put i On ima plan. Možemo biti sigurni da On radi najbolje za nas. On je sposoban dati nam sposobnost da nastavljamo odabirati istinu, otpustiti zabrinutost i da se držimo za Njega.

Matej 7, 7-8

Molite, i dat će vam se; tražite, i naći ćete; kucajte, i otvorit će vam se. Jer svaki, koji moli, prima; tko traži, nalazi; tko kuca, otvara mu se“.

Bog obećaje da, ako dođemo k Njemu i tražimo Njegovu mudrost i vodstvo da će nam On dati sve što trebamo. On nas podsjeća da je On taj koji otvara vrata i da za Njega ništa nije teško. Bog nikada ne kasni. Sve dok ne otvori iduća vrata možemo nastaviti slaviti Ga i vjerovati Mu ondje gdje jesmo znajući da je On vjeran i da nas vodi.

Psalam 32, 8

Učit ću te, put ti kazat` kojim ti je ići, svjetovat ću te, oko će moje bdjeti nad tobom“.

Ako samo gledamo na naše trenutne situacije ili na ono što svi drugi govore i čine, brzo ćemo potonuti u strahu i očaju. Podizanje očiju na Onoga koji spašava je jedini način kako živjeti kada se nađemo usred teških okolnosti.

Bog nas podsjeća da će nas savjetovati i neprekidno paziti na nas. Mi možemo svoje terete ostaviti pred njegovim stopalima. Možemo odabrati da svoj fokus usmjerimo samo na Krista jer za Njega ništa nije preteško. Kada odaberemo gledati prema gore naša srca sjetit će se odakle dolazi naša istinska snaga i pomoć.

Biblijski stihovi o strahu

Jošua 1, 9

Zapovijedam ti dakle: Budi srčan i odlučan! Ne boj se i ne plaši se, jer Gospod, Bog tvoj, s tobom je u svemu, Što poduzmeš“.

Neprijatelj će činiti sve što može kako bi donio poraz, ali Bog mu nikada neće dopustiti da ima posljednju pobjedu. Naš Bog je veći i On će raditi za dobrobit svog naroda čak i na mjestima koja se nama čine nemogućima.

PROČITAJTE: Pobijedite strah: Biblijski stihovi koji će vas ispuniti mirom

On nas podsjeća ponovno i ponovno u svojoj Riječi da se ne bojimo, da ne dopustimo da naša srca budu tjeskobna te da se nastavimo kretati prema naprijed u Njegovoj snazi i moći. Bog nam nudi duboko uvjerenje i mir koji svijet nikada ne može dati jer On je s nama i nikada nas neće pustiti.

Izaija 41, 10

Ne boj se jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom“.

Ako se usredotočimo na sve ono što ne valja u ovome svijetu, neprijatelj će nas namamiti prema panici i zabrinutosti. Čak i kada znamo istinu i vjerujemo da je Bog u kontroli postoji toliko puno stvari oko kojih možemo biti tjeskobni. To i dalje može biti svakodnevna borba u našim srcima i umovima.

Strah se ušulja. Izgubimo svoj fokus jer smo toliko ometeni svim stvarima koje nam ionako ne mogu dati snagu i nadu. Sam Bog nam može ponuditi mir koji u ovome životu nikada nećemo pronaći bez Njega.

Danas možemo ponovno odabrati da svoj pogled usmjerimo na Njega. On je Stvoritelj nebesa i zemlje. On ima suvereni, nevjerojatan plan za nas. Bog nas kroz ovaj moćan stih podsjeća kako nas On osnažuje za putovanje. On nam pomaže i drži nas svojom pravednom, desnom rukom.

Filipljanima 4, 6-7

Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu“.

Prava nada i trajni mir se može pronaći samo u Kristu. Bog nam daje svoju Riječ i svoga Duha Svetoga da nas nosi. On nam i danas govori kroz svoja moćna Pisma, podsjećajući sve vjernike da nas Duh Sveti osnažuje iz dana u dan.

Ipak, čak i kada znamo da je ovo istina ponekad nas nevolje s kojima se suočavamo iznenade. Nađemo se u oluji za koju nismo vidjeli da dolazi. Mučimo se s podbacivanjima i teškim gubicima. Kada smo maksimalno potreseni tada Bog najviše gleda na nas i tada imamo najveći potencijal dobiti dublju vjeru dok svjedočimo Njegovim moćnim čudesima. Ako ste danas ovdje, ohrabrite se. Bog obećaje da je blizu i da se i danas bori za nas.

Biblijski stihovi o gledanju prema naprijed

Izaija 43, 18-19

Ne spominjite se onog što se zbilo, nit` mislite na ono što je prošlo. Evo, činim nešto novo; već nastaje. Zar ne opažate? Da, put ću napraviti u pustinji, a staze u pustoši“.

Sam Bog ima moć stvoriti put ondje gdje izgleda da nema puta. Ne moramo biti zaglavljeni u prošlosti ili se bojati budućnosti. Bog nas dovodi na nova mjesta i otvara prolaz koji bi inače bio prepun prepreka.

PROČITAJTE: Bog će napraviti put tamo gdje izgleda da nema šanse

Bog je naš Obnavljač i može obnoviti sve što je bilo izgubljeno kroz poteškoće i teška razdoblja. On obećaje da će raditi za dobrobit svoje djece bez obzira s čime se ona suočavaju. On je Bog čudesa i ništa nije preteško da on iscijeli ili otkupi. Odabirimo kretati se prema naprijed, prema onome što je pripremio jer On čini ”nešto novo”.

Psalam 119, 105

Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi“.

Njegove Riječi su žive, aktivne i moćne. One su ono jedino što nam može donijeti istinski mir u ovome životu, pogotovo usred mračnih i nesigurnih razdoblja. Kada odlučimo svoja srca i umove ispuniti ispravnim stvarima, Njegovom Riječju i istinom tada neprijateljeve laži neće imati prostora.

Premda ovo zvuči vrlo jednostavno to može biti teško ostvarivo ako ne živimo u svjesnosti. Druge stvari će pokušavati ukrasti naše vrijeme i posvećenost od Boga. Zabrinutost će trošiti našu energiju, a brige ovoga svijeta će nas isušiti. Potreban je aktivan izbor, marljivost i Božji Duh unutar nas kako bi nam pomogao da ne vrludamo nego da idemo Božjim smjerom.

Dragi Bože,

ponekad je teško u cijelosti otpustiti brige kada ne možemo vidjeti što činiš. Mi priznajemo svoju ovisnost o Tebi jer znamo da je našim oklonostima potrebno čudo Tvoje ruke.

Danas Gospodine mi odabiremo Tebi vjerovati jer vrlo često u najtežim oklonostima Ti najviše radiš. Hvala Ti što si Onaj koji daje moć, Onaj koji stvari čini mogućima. Zbog toga preostaje da gledamo samo u Tebe.

Mi molimo za Tvoje vodstvo kako bismo mogli hodati u potpunosti u tvojim blagoslovima i dobroti. Molimo neka nas Tvoje lice obasja. Molimo da otvoriš prava vrata i prilike za naše živote i živote naših voljenih. Molimo da zatvoriš pogrešna vrata i da nas zaštitiš od onoga od čega trebamo otići.

Čini djelo svojih ruku. U potpunosti nam daj sve što si za nas pripremio. Molimo da naš put učiniš svrhovitim i naše korake nepokolebljivim. Daj nam srca mudrosti da čujemo Tvoj glas. Molimo Te učini nas snažnijima po svojoj velikoj milosti.

U Isusovo ime, amen.

Autorica: Debbie McDaniel; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com