Biskupija u Nizozemskoj najavila da neće održavati redovite nedjeljne mise u svim župama

Biskupija u Nizozemskoj najavila je kako se više neće slaviti mise svake nedjelje u svim njezinim župama.

U pismu župnicima i vjernicima biskupija Roermond, koja se nalazi na jugu zemlje, obavijestila je kako će se odsad u pojedinim župama misa slaviti svake druge nedjelje.

Manjak svećenika, ali i smanjen broj vjernika

Razlog je manjak svećenika, ušteda na troškovima, kao i smanjen broj vjernika koji pohađaju nedjeljna slavlja.

“U nekim mjestima toliko malo ljudi dolazi na euharistiju da je puno bolje s motivacijskog aspekta ujediniti vjernike iz različitih župa da sudjeluju na jednom zajedničkom euharistijskom slavlju”, stoji u pismu koje potpisuje generalni vikar René Maessen, a prenosi CNA/Bitno.net.

“Financijski razlozi također mogu igrati ulogu u razmatranju da se euharistija više ne služi svaki tjedan, nego, na primjer, jednom svaka dva tjedna”, stoji na biskupijskoj web stranici.

“Iako financijski razlozi nikada ne bi smjeli biti glavna stavka u pastoralnim poslovima, oni se također ne mogu zanemariti”, navodi se uz komentar kako ovakvu odluku nije bilo lako donijeti.

Iz biskupije su također poručili da one župe koje više neće slaviti misu svake nedjelje moraju vijest svojim župljanima prenijeti na vrlo pažljiv način.

“Kratka objava u župnom listiću zasigurno nije dovoljna. Uzevši u obzir posljedice za vjerski život mnogih, potičemo organiziranje sastanka u kojem će se predstaviti i raspraviti alternative i sagledati dugoročne posljedice odluke”, poručuju iz biskupije.

Prema portalu Dutch News, u Nizozemskoj ima 3,7 milijuna katolika, ali samo 4% njih redovito pohađa misu. Biskupija Roermond jedna je od dvije biskupije s većinski katoličkim stanovništvom.

Molimo Boga da probudi uspavane kršćane u Nizozemskoj, ali i da crkveni službenici i vjernici revno svjedoče svoju vjeru izgubljenima u svijetu.

NAJNOVIJE!