NaslovnicaDuhovnostJe li važno kako molimo?

Je li važno kako molimo?

Molitva je priznavanje Božje prisutnosti u našem životu i jačanje odnosa s Njim. Trebamo uvijek moliti, no je li važno kako molimo?

Molitva je u svojoj osnovi razgovor s Bogom. Ne trebamo samo govoriti, već i slušati. Ona je prepoznatljivi znak kršćanina – on moli jer vjeruje da Bog postoji, da sluša i da Mu je stalo.

Odnos s Bogom na neki je način sličan drugim odnosima. Provodimo vrijeme s onima koje cijenimo. Što više vremena provodimo zajedno, to smo bliži.

Je li doista važno kako molimo?

Molitva nije čarobna formula koja nam pomaže da dobijemo ono što želimo. Ne moramo klečati pred Bogom da se ne bi naljutio. Ne moramo recitirati prave riječi pravim tonom da bismo Ga natjerali da obrati pažnju. Trebamo razgovarati s Njim s pouzdanjem da nas čuje i da nam govori po Isusu (Hebrejima 1, 1-2).

Isus nam kaže da molitva treba biti dio našeg života i upućuje nas kako to činiti.

“Tako i kad molite, ne budite kao licemjeri. Vole moliti stojeći u sinagogama i na raskršćima ulica da se pokažu ljudima. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. Ti naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti. Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani. Ne nalikujte na njih. Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete.” (Matej 6, 5-8) 

U nastavku donosimo 5 načela kako nas Biblija uči da dolazimo Bogu u molitvi.

1. Iskreno se molite

Od Isusa učimo da trebamo biti iskreni kada se molimo Bogu i ne moliti da impresioniramo ljude. Uči da je najbolje moliti ponizno i ​​često nasamo s Bogom, poput malog djeteta koje razgovara sa svojim ocem. Poanta je da molitva nije scenska izvedba.

2. Molite se ciljano

Isus je rekao da ne gomilamo prazne fraze kao što to rade pogani, jer misle da će ih se čuti zbog mnogih riječi. Rječitost nije bit molitve. Slavite Boga zbog onoga što vam znači, molite za oprost grijeha, za svoje potrebe i potrebe vaših bližnjih. Na kraju Mu zahvalite na svim blagoslovima koje vam je dao.

3. Molite se često
Foto: Unsplash

3. Molite se često

Pavao kaže u 1. Solunjanima 5, 17 da bismo se trebali “neprestano moliti“. Potaknuo je Rimljane da budu “postojani u molitvi”(Rimljanima 12, 12 ).

Ako ste vjernik, Duh Sveti prebiva u vama, što znači da molitva nije vezana uz mjesto poput crkvene zgrade ili sobe. Bogu možemo doći kada se probudimo, na putu do posla, prije ručka ili navečer … On nas želi čuti.

4. Ustrajno molite

Isus je svojim učenicima ispričao prispodobu o udovici koja je dosađivala sucu da je obrani od njezinog protivnika (Luka 18, 1-8). Drugim riječima, gnjavila ga je dok nije popustio!

To zvuči drsko kada se primijeni na molitvu, no ne bojte se iznervirati Boga svojim molitvama o istim starim stvarima. Isus pozdravlja ovu mučnu ustrajnost u molitvi.

5. Molite se strpljivo

Tamo gdje Pavao kaže da budite postojani u molitvi, cijeli stih glasi: “U nadi budite radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani!” (Rimljanima 12, 12) Odgovori na molitvu, koji se čine najdulji, često će biti odgovori na naše najnužnije molitve u boli i tuzi. Važno je biti strpljiv. Odgođeni odgovori na molitvu uče nas strpljivom pouzdanju u suverenog Boga, koji želi trajno dobro svoje djece.

PROČITAJTE JOŠ: