Je li bitcoin – kriptovaluta povezan s Antikristom – hoće li biti globalna valuta posljednjeg vremena?

Bitcoin je ono što se naziva kriptovalutom – „novcem“ koji je u potpunosti virtualan te ga ne distribuira niti regulira centralizirana vlada. 

„Kripto“ se odnosi na kompliciranu kriptografiju koja se koristi za zahtjev, potvrdu i bilježenje transakcija unutar decentraliziranog sustava. Prednost takvog sustava jest to da dva korisnika mogu razmijeniti uplate bez korištenja posrednika kao što su PayPal, VISA, banke ili vlada.

Još važnije je to da zamjenom posrednika kriptografskim dokazom transakcije obje stranke mogu ostati potpuno anonimne. Veza između nacionalnih vlada i kriptovaluta, kao što je bitcoin, je vrlo dinamična te varira od stanja ignoriranja, do zabrane i naplate poreza.

Bitcoin, stvoren 2009. godine, je najpopularnija kriptovaluta. Kao i mnoge druge kriptovalute, bitcoin se može zaraditi pomoću računala koja rješavaju složene matematičke probleme, specifično, one koji su potrebni kako bi se osigurala autentičnost transakcija bitcoina i odnos između tih transakcija. Taj se proces naziva „mining“ te se često odvija u uvjetima stvorenim isključivo za tu svrhu.

Satoshi Nakamoto (pseudonim tvorca bitcoina) pažljivo regulira koliko će novih bitcoinova moći biti dobiveno navedenim procesom, a taj se broj smanjuje za polovicu svake četiri godine. Na kraju će biti dostupno samo 21 milijun bitcoinova. Iako se tim procesom uspjelo dobaviti 80% ukupne količine bitcoina između 2009. i 2018. godine, očekuje se da će zadnji bitcoin biti „mine“-an tek 2140. godine.

PROČITAJTE: 6 znakova pojave Antikrista: Kako ćemo ga prepoznati?

Bitcoin je vrlo brzo postao omiljena valuta za trgovanje na crnom tržištu. Koristi se za prodaju i kupovinu droge, oružja, ukradenih umjetnina i ljudi. Mnogi koji se bave zločinima kao što je instaliranje virusa koji briše podatke na vašem računalu ukoliko ne platite otkupninu, tu otkupninu traže u bitcoinu. Ujedno su popularni i kod osoba koje žele kockati na stranim stranicama (što je ilegalno u Americi) ili donirati organizacijama koje vlada ne odobrava (kao što je Wikileaks). No, tijekom godina mnoge su tvrtke s dobrom reputacijom prihvatile plaćanje bitcoinom, a neke od njih su Steam, Overstock.com, Microsoft i Tesla.

Ideja jedne vladajuće valute spominje se u Bibliji. U Otkrivenju (16, 16-17) može se vidjeti da će Antikrist zahtijevati da osobe koje žele sudjelovati u financijskim transakcijama nose pečat ili znak zvijeri. Nije jasno što će točno taj znak biti, no moguće je da je riječ o nekom obliku kriptovalute. To bi bilo učinkovitije od printanja i raspodjele standardizirane materijalne valute preko cijelog svijeta. Moguće je da će taj znak omogućavati ljudima da pristupe kriptovalutama koje posjeduju na svojim virtualnim računima. Jedan je čovjek već ugradio čip u svoju ruku kako bi lakše pristupio svojim bitcoinovima.

Trenutna popularnost bitcoina ne znači da će on biti Antikristova glavna valuta. Zapravo, vjerojatnije je da neće. Bitcoin je samo jedna od preko 1000 različitih virtualnih valuta koje uključuju Litecoin, Ethereum, Zcash, Ripple i Monero. Vjerojatnije je da, ako će Antikrist koristiti neku vrstu kriptovalute, da će ona biti originalna i mnogo naprednija od ovoga što mi danas imamo.

Bitcoin i slične kriptovalute mogu biti začetak tog novca koji će se koristiti na kraju vremena. No ovo je puko nagađanje. Biblija ne spominje računala, a još manje kriptovalute. Do 1998. godine „kriptovaluta“ nije ni postojala kao riječ tako da mi zapravo ne možemo ni pretpostaviti kakve će se nove tehnološke i socijalne promjene dogoditi prije konačnih vremena i pojave Antikrista.

S tim na umu, trebaju li kršćani koristiti bitcoin ili bilo koju drugo vrstu kriptovalute? Mi ne dajemo financijske savjete, no u Bibliji ne postoji nikakva zabrana korištenja kriptovalute ako je ona legalna tamo gdje vi trenutno živite. Za vrijeme pisanja ovog članka, vrijednost bitcoina je znatno porasla. Mnogi vjeruju da je to mjehurić koji će uskoro puknuti tako da svaki kupac treba biti na oprezu.

Pojava i rast kriptovaluta nije znak da je došao sudnji dan i da je stigao Antikrist. Kršćani će biti upozoreni prije nego Antikrist dobije moć (2. Solunjanima 2,7). Tijekom tih posljednjih dana kršćani će odbiti nositi znak zvijeri. Ako je on potreban kako bi se pristupilo kriptovalutama, sveci tog vremena koji posjeduju kriptovalute će ih izgubiti.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ida U.