NaslovnicaŽivotBog će vam dati sve što trebate, no i vi nešto trebate...

Bog će vam dati sve što trebate, no i vi nešto trebate učiniti

Bog će vam dati sve što trebate, no postoje stvari koje i vi trebate učiniti. Vaš prioritet ne smijete biti vi ni stvari koje želite, već Bog i ono što On želi.

Mnogi od nas žele stvari kao što je nov auto, veća kuća, učinkovite naprave, lijepu odjeću i obilje hrane. I mi za njih radimo.

U našoj težnji za dobrim stvarima koje život pruža, međutim, mnogi od nas upadnu u zamku novca i bogatstva. Mnogi od nas rade prekovremeno da bi zaradili za taj jedan predmet, žrtvujući naš odnos s obitelji dok to činimo. Počinjemo gledati na sebe i našu sposobnost da dobijemo što naše oči žele – gubeći iz vida ono što je zaista bitno: Naš odnos s Bogom.

Očeva skrb

Nema ničeg pogrešnog u tome da radimo teško kako bismo zaradili plaću. Zapravo, sam je Bog rekao Adamu nakon pada da će morati raditi teško kako bi mogao jesti plodove zemlje. Jedna stvar koju zaboravljamo je, da je u Kristu ta kletva nestala i zamijenjena je pravim načelom: staviti Boga na prvo mjesto.

U Mateju 6, vidimo da nas Gospodin Isus Krist uči vrlo poučnom principu da stavimo Boga na prvo mjesto u svemu što činimo.

VIDI OVO: Molitva u potrebi: Konkretne molitve u svakoj potrebi

Prvo, čitamo o tome kako bi trebale izgledati naše težnje:

“Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.” (Matej 6,24)

Ovdje, Isus govori o tome tko bi trebao biti naš gospodar. Hoće li to biti novac, koji nam može dati zemaljske blagodati, ili Bog, naš Otac, koji nam može dati ono što nam je potrebno (uključujući i novac) i još više?

Drugo, dana nam je šira perspektiva o ovom pitanju:

“Zato vam kažem: Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što ćete piti; ni za tijelo svoje: u što ćete se obući. Zar život nije vrjedniji od jela i tijelo od odijela? “(Matej 6,25)

Ovdje, Gospodin proširuje naše razmišljanje, govoreći nam da život nije ono što želimo, što nam je potrebno i zbog čega se osjećamo lijepo. Život je nešto više od nas – i zaista, više je od proživljenih dana na zemlji.

Treće, otkrivena nam je tajna nebeske ekonomije:

“Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vrjedniji od njih … Pa ako travu poljsku, koja danas jest a sutra se u peć baca, Bog tako odijeva, neće li još više vas, malovjerni?” (Matej 6,26.30)

Ovdje, Gospodin Isus nam govori da se Bog brine o naizgled nebitnim stvarima koje ljudi ni ne primjećuju. Ako se može pobrinuti za to, koliko se više može pobrinuti za nas! Božja dobrota je tajna za dobivanje svega što nam je potrebno i još više.

VIDI OVO: Molitva za pomoć: Evo kako moliti u vrijeme potrebe

Na kraju, dan nam je ključ za pristupanje toj proviziji za naš život:

“Nemojte dakle zabrinuto govoriti: ‘Što ćemo jesti?’ Ili: ‘Što ćemo piti?’ Ili: ‘U što ćemo se obući?’ Ta sve to pogani ištu. Zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno. Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati.” (Matej 6,31-33)

Ovdje nam je rečeno da najprije tražimo Boga. Da tražimo Njegovo kraljevstvo i Njegovu pravednosti, a On će biti onaj koji će nam dati sve što nam treba. Vau. Čak ni ne moramo misliti o sebi!

Nebeski prioritet

Prijatelji, Božja ekonomija je besplatno dostupna onima koji odaberu živjeti za Njega, u sveobuhvatnoj težnji za Njegovom voljom. Trebali bismo tražiti da dođe Njegovo kraljevstvo te bude Njegova volja na zemlji kroz nas dokle god živimo.

Autor: JB Cachila; Prijevod: Ivana R.