Zašto je Bog čekao dok Abraham i Sara nisu ostarjeli kako bi im dao sina?

Zašto je Bog čekao dok Abraham i Sara nisu ostarjeli kako bi im dao sina? Zašto je čekao dok situacija ljudski gledano nije postala nemoguća i jedino je apsolutna vjera u njega mogla ostvariti obećanje? Bilo je to zato da taj potomak bude rođen potpuno po vjeri.

I Abraham i Sara su znali za nevjerojatno Božje obećanje da će im dati sina, ali njihova vjera još nije sazrela. Sara je postala nestrpljiva i smislila plan te se Abraham složio s njim. Rodio se Jišmael i dok je istina da je on bio Abrahamov potomak, on nije bio obećani baštinik. Zahvaljujući prevrtljivoj ljudskoj prirode, Sara je počela bjesnjeti na muža od ljubomore i kriviti ga. Oni su oboje pokušali ostvariti Božje obećanje svojim vlastitim trudom (vidi Post 16,1-15).

Možda se pitate zašto vaše obećanje još nije ispunjeno. Vi pokušavate odgonetnuti kako će Bog ispuniti vašu potrebu potpuno usredotočeni na prepreke umjesto na mogućnosti.

Abraham i Sara dobili su svoje dijete čuda, ali ne dok nisu bili potpuno uvjereni da će Bog ispuniti svoje obećanje na svoj način i u svoje vrijeme. Znamo da su postali jaki u svojoj vjeri, ali tek nakon što su se pokolebali – a Jišmael je bio znak tog iskoraka u vjeri. Kasnije je, međutim, rečeno za Abrahama: “Nije oklijevao, nevjerom u Božje obećanje, nego se ojača vjerom davši Bogu slavu, potpuno uvjeren da je Bog kadar izvršiti što je obećao” (Rim 4,20-21).

Ljubljeni, svako kolebanje dolazi od nevjere; ne pokušavajte odgonetavati stvari ili u sebi raspravljati o tim stvarima. Imati vjeru znači da ste riješili sve svoje argumente i da ste potpuno uvjereni da će Bog održati svoju Riječ. On želi učiniti nemoguće, jer što je situacija teža, on prima više slave!

Autor: David Wilkerson; Izvor: Worldchallenge.org