bog daje što trebamo
Foto: Pexels

Daje li nam Bog sve što trebamo? I što je to što zapravo trebamo za život? Otkrivamo u nastavku.

Doista, po spoznaji njega, koji nas pozva slavom svojom i krepošću, božanska nas je snaga njegova obdarila svime za život i pobožnost. Time smo obdareni dragocjenim, najvećim obećanjima da po njima postanete zajedničari božanske naravi umakavši pokvarenosti koja je u svijetu zbog požude. (2. Petrova 1, 3-4)

Jeste li se ikada u životu suočili s okolnostima u kojima se jednostavno niste osjećali spremnima? Možda vam je nedostajalo mudrosti da donesete važnu odluku. Ili ste se suočili s novom ulogom – poput direktora ili majčinstva – i niste znali što očekivati. Možda ste naišli na sezonu intenzivne patnje i jednostavno niste imali snage to izdržati.

U ovom odlomku Petar nam govori da nam je Bog dao sve što nam je potrebno da živimo na slavu Božju. Bez obzira na okolnosti, vjernici imaju sve što se odnosi na “život i pobožnost”. Jean Calvin to opisuje riječima: “Bog je obilato razvio goleme resurse svoje moći.”

Živimo li kao da je to istina? Daje li nam Bog sve što trebamo?

Odnosi li se Petrove riječi “božanska nas je snaga njegova obdarila svime za život i pobožnost” samo na stvari poput molitve i proučavanja Biblije? Jesu li ograničene na određena područja života?

Što kada smo godinu dana bez posla? Daje li nam Njegova božanska snaga i tada ono što nam je potrebno? Ili kada nas je izdao netko koga smo voljeli i kome smo vjerovali? Ili kada saznamo da naše dijete ima invaliditet? Ili kada primimo loše vijesti od liječnika? Pruža li božanska snaga ono što nam je potrebno za život i pobožnost usprkos teškoćama i nevoljama?

PROČITAJTE: Bog uvijek daje – samo treba pitati

Život u ovom palom svijetu ispunjen je poteškoćama. Nitko od nas ne može izbjeći posljedice grijeha, bilo vlastitog, tuđeg grijeha protiv nas ili grijeha ljudi oko nas. Kao što je Isus istaknuo, On nije došao spasiti one koji su zdravi, nego one koji su bolesni (Marko 2, 17). To znači da Bog ne poziva k sebi one koji su sposobni, pripremljeni i opremljeni. Ne zove one koji već imaju sve skupa. Zove očajne, slabe, potrebite grešnike. Svojom milošću poziva nas k sebi, po vjeri u Sina, i spašava nas od grijeha. On nam tada daje sve što nam je potrebno da živimo za Njega na ovom svijetu. Daje nam duhovnu mudrost koja nam je potrebna za donošenje teških odluka. Daje nam snagu da činimo stvari na koje nas je pozvao. Daje milost na milost.

U Kristu imamo sve što nam je potrebno da živimo na slavu Božju

Petar nam zatim govori da postajemo “zajedničari božanske naravi” kroz dragocjena i vrlo velika obećanja. Božja Riječ – Njegova obećanja nama – mijenja nas i preobražava djelovanjem Duha. Prepravljaju nas u nositelje slika za koje smo stvoreni. Westminstersko vjeroispovijedanje ističe da naša sposobnost da živimo pobožnim životom dolazi od Duha (16,3) koji djeluje u nama da usmrtimo grijeh i obučemo se u pravednost. Duh nas osuđuje, potiče, poučava i preobražava da živimo kao djeca Očeva.

Bog nas poziva k sebi i zatim nam daje ono što nam je potrebno da živimo za Njega. S kakvim god okolnostima da se suočimo, možemo Mu se obratiti, zavapiti u molitvi i zamoliti Ga da nam pruži mudrost, snagu, izdržljivost i pomoć koja nam je potrebna da živimo za Njega.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare