Što znači imati vjeru u Isusa Krista?

Imati vjeru u Isusa znači pouzdati se u Njega i prepustiti Mu se. Oni koji vjeruju u Njega prihvaćaju ga kao svoga Spasitelja i Gospodina.

Kršćani su uvijek vjerovali da Isus nije bio samo dobar čovjek, već Božji Sin. Vjerujemo da je došao od Boga i vratio se opet u prisutnost svoga Oca. Zapravo, cijelo kršćanstvo stoji ili pada na tome je li Isus bio ono što je rekao. Sam Isus također je tvrdio da je Sin Božji – Bog u ljudskom tijelu, poslan da nas spasi. Ako ne vjerujemo Njegovim vlastitim tvrdnjama o sebi, zašto bismo trebali vjerovati bilo kojem Njegovom učenju?

Nažalost, ne gledaju svi jednako na Isusa Krista. Neki čitaju Bibliju i vide Isusa kao političkog revolucionara. Neki vjeruju da je Isus bio duhovni vođa. Neki ga vide kao velikog moralnog učitelja. Kako ga Biblija predstavlja? Zašto je toliko presudna vjera u Njega? Što znači imati vjeru u Isusa?

Vjera mora imati sadržaj

Mora postojati nešto ili netko u koga treba vjerovati. Popularno je govoriti stvari poput “samo vjeruj”, ali ova izjava je besmislena sve dok ne definiramo u što ili u koga trebamo vjerovati.

Da bismo imali vjeru u Isusa, prvo moramo imati neko znanje o tome tko je On. Moramo znati da je On Krist, obećani Mesija, koji je došao na zemlju spasiti svoj narod od grijeha. Moramo vjerovati da je Isus jedini Božji Sin koji je uzeo ljudsko tijelo i živio život savršene poslušnosti prema Bogu Ocu. Dragovoljno je žrtvovao svoj život, umirući na križu za naše grijehe. Trijumfalno je ustao iz groba nakon tri dana. Isus sada sjedi na nebu zdesna Bogu Ocu, odakle će se vratiti da sudi svijetu.

Naše znanje o Isusu ne mora biti iscrpno da bismo mogli vjerovati u Njega. Međutim, moramo znati neke bitne istine o tome tko je On i što je učinio.

No, imati znanje o tome tko je Isus Krist, pa čak i pristati na to znanje, ne znači da osoba vjeruje u Njega. Primjerice, vrag i demoni znaju tko je Isus (Marko 1, 24; Jakov 2, 19), ali oni ne vjeruju u Njega.

Imati vjeru u Isusa znači vjerovati Mu

Imati vjeru u Isusa znači pouzdati se u Njega i prepustiti Mu se. Oni koji vjeruju u Njega prihvaćaju ga kao svoga Spasitelja i Gospodina.

Vjerovati u Isusa znači vjerovati da je Bog Njegovu smrt prihvatio kao plaću za vašu krivnju i grijeh te ste s Bogom pomireni na temelju vaše vjere u Isusa.

Vjerovati u Isusa znači vjerovati da su Njegova učenja i obećanja istinita te se odlučiti slijediti Ga i živjeti za Njega.

Zašto je toliko bitno imati vjeru u Isusa?

Bez vjere u Isusa ostajemo u grijehu i ne možemo biti prihvaćeni u Božju prisutnost, jer smo nepomireni s Njim. S vjerom u Isusa dobivamo pristup Ocu kao Božja djeca (Ivan 1, 12).

Imati vjeru u Isusa znači odbaciti sve ostale načine spasenja. Ne možemo se pouzdati u Isusa i bilo što drugo. Mi vjerujemo u samog Isusa.

I nema ni u kome drugom spasenja. Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti. (Djela 4, 12)

Imati vjeru u Isusa znači vidjeti ga kao svoju jedinu nadu u ovom ili budućem životu, glavno oduševljenje naše duše, smisao življenja, cilj u svemu! Nemirno je naše srce sve dok se ne smiri u Njemu!

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!