Zašto je Bog dozvolio incest u Bibliji?

Postoje brojni primjeri incesta u Bibliji. Najčešći primjeri kojih se možemo sjetiti su sinovi/kćeri Adama i Eve (Postanak 4), Abraham koji je oženio svoju polusestru Saru (Postanak 20,12), Lot i njegove kćeri (Postanak 19), Mojsijev otac Amram koji je oženio svoju tetku Jokebedu (Izlazak 6,20) i Davidov sin Amnon sa svojom polusestrom Tamarom (2. Samuelova 13).

Važno je napraviti razliku između incestuoznih odnosa koji su se dogodili prije nego što je Bog dao zapovijedi protiv njih (Levitski zakonik 18,6-18) i incesta koji su se dogodili nakon što je Bog otkrio svoju zapovijed.

Neporecivo je da Bog dozvolio incest

Dok Bog nije zapovjedio protiv incesta, to nije bio incest. To je bila samo ženidba bliskog rođaka. Neporecivo je da je Bog dopustio incest u ranim stoljećima čovječanstva.

Ako su Adam i Eva stvarno bili jedina dva ljudska bića koja je Bog stvorio, njihovi sinovi i kćeri nisu imali drugog izbora već da uđu u brak i množe se sa svojom braćom i sestrama i bliskim rođacima. Sljedeća generacija morala je ući u brak sa svojim rođacima, isto kao što su se nakon potopa Noini unuci morali vjenčavati sa svojim rođacima.

VIDI OVO: Zašto je Bog dopustio Salomonu da ima 1.000 žena i priležnica?

Razlog zašto je danas svijet toliko snažno protiv incesta jest razumijevanje da reprodukcija između blisko srodnih pojedinaca nosi mnogo veći rizik uzrokovanja genetskih poremećaja. Međutim, u ranim danima čovječanstva to nije bio rizik zbog činjenice da je ljudski genetski kod bio relativno bez nedostataka.

Kasnije zapovijedi protiv incesta

Dakle, izgleda da je u Mojsijevo vrijeme ljudski genetski kod postao toliko narušen da mješoviti brak bliskih osoba više nije bio siguran. Stoga je Bog dao zapovijedi protiv spolnih odnosa s braćom i sestrama, polubraćom i polusestrama, roditeljima i tetkama/ujacima (Postanak 2,24 upućuje na to da Bog nikada nije dozvolio bračne i seksualne odnose između roditelja i djece). Tek nakon mnogo stoljeća čovječanstvo je otkrilo genetski razlog da incest nije siguran niti mudar.

VIDI OVO: Je li pobačaj opravdan kada je do trudnoće došlo zbog silovanja ili incesta?

Iako je ideja incesta odvratna i nespojiva za nas danas, kao što i treba biti, moramo se sjetiti zašto je grešna, to jest genetski problem. Budući da to nije bio problem u ranim stoljećima čovječanstva, ono što se dogodilo između Adama i Evine djece, Abrahama i Sare, Amrama i Jokebede, ne treba promatrati kao incest.

Ponavljamo, ključna točka je da se seksualni odnosi između bliskih srodnika moraju tumačiti drukčije, prije i poslije Zakona. Ti odnosi nisu postali „incest“ sve dok Bog nije dao zapovijedi protiv njih.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Vesna L.

NAJNOVIJE!