7 načina na koje Bog koristi čekanje da vas pripremi

Jeste li se ikada pronašli u razdoblju čekanja? Evo sedam načina kako Bog koristi čekanje kako bi vas pripremio za sljedeće razdoblje.

Postoji toliko puno okolnosti koje su postale razdoblja čekanja: nadanje stupanja u brak ili dobivanja djeteta (ili brojanje dana do vjenčanja ili rođenja djeteta), čekanje na diplomiranje, potraga za poslom ili čak molitva za olakšanje od teškog životnog razdoblja.

Dobre vijesti su da Bog ta razdoblja želi iskoristiti kako bi vas pripremio za stvari na koje čekate, kao i na one stvari za koje ni ne znate da dolaze.

Nedavno sam se i sama pronašla u razdoblju čekanja koje sa sobom donosi mnoštvo nadolazećih promjena. Kupili smo novu kuću i po prvi puta u dvanaest godina se pripremamo za preseljenje. To će biti prvi puta da su se moja djeca preselila. Živjet ćemo u novom susjedstvu, moja djeca će ići u novu školu, a moj muž će započeti novi posao.

No u ovome trenutku samo čekamo da se to dogodi. Čekanje na to da se naša nova kuća izgradi, čekanje da suprug završi trenutni posao i čekanje na početak nove školske godine.

Sve nadolazeće promjene probudile su neku tjeskobu u mojoj duši. Dok sam tražila Boga, osjetila sam kako on želi upotrijebiti ovo vrijeme čekanja kako bi me pripremio za promjene koje su na putu. Promjene u mom životu su dobre, ali su sve one nove za mene i znam da mi je potrebna Božja pomoć kako bih bila snažna u ovom idućem razdoblju.

Evo sedam načina kako Bog koristi razdoblja čekanja kako bi vas pripremio za sljedeće razdoblje:

1. Obnova

I ne ulijeva se novo vino u stare mješine. Inače se mješine proderu, vino prolije, a mješine propadnu. Nego, novo se vino ulijeva u nove mješine pa se oboje sačuva“. (Matej 9, 17)

Kada ulazimo u novo razdoblje našeg života, nisu samo okolnosti ono što Bog želi učiniti novim, već ono što je još važnije, Bog vas želi učiniti novima.

PROČITAJTE: 3 stvari o čekanju na Boga koje bi svi kršćani trebali znati

Baš kao što bi se stari mjehovi raspali ako bismo u njih ulili novo vino, ako pokušamo ”stare sebe” uvući u nova razdoblja, pritisak bi bio prevelik. Bog koristi vaša razdoblja čekanja kako bi donio obnovu i promjenu iznutra prema van.

2. Mirnoća

Samo je u Bogu mir, dušo moja, samo je u njemu nada moja“. (Psalam 62, 5)

Čekanje je najbolje vrijeme za tražiti Boga, jer kada čekamo onda možemo prihvatiti vrijeme mirnoće; kada usporimo svoje tijelo i um i dolazimo Bogu spremni i otvoreni čuti od Njega. Nova razdoblja i iskustva su uzbudljiva, ali ona isto tako mogu biti vrlo ometajuća.

Trebate razdoblja čekanja kako biste se usredotočili na Njega i iskusili Njegovu moć i usmjerenje. Ako ste oprezni i niste opsesivni oko stvari koje čekate (obično sam kriva za ovo), onda možete pronaći taj prostor u svome životu i duši kako biste potražili Boga i rasli u Njegovoj blizini.

3. Retrospektiva

Iz jame propasti izvuče me, iz blatne kaljuže; postavi na hridinu noge moje, utvrdi stope moje“. (Psalam 40, 2)

Čekanje na nešto da dođe daje nam izvrsnu priliku da pogledamo iza sebe i naučimo od nekih stvari kroz koje smo nedavno prošli. Što vas je Bog nedavno naučio kroz nedavne okolnosti? Kako vas je promijenio? Na koji način se vaša perspektiva promijenila?

Čekanje je izvrsno vrijeme za usporavanje i retrospektivu na moćne stvari koje je Bog nedavno učinio u našem životu i srcu.

PROČITAJTE: 3 situacije kada je”čekanje na Gospodina” zapravo neposlušnost

Kada počnemo cijeniti sve stvari koje je Bog za nas učinio za vrijeme čekanja, to nam pomaže da održavamo strpljenje koje je potrebno za nastavak čekanja. To nas podsjeća na to kako je Bog bio vjeran u prošlosti i ohrabruje nas da će biti jednako vjeran i u budućnosti.

To nam isto tako pomaže shvatiti točno kroz koliko stvari trenutno prolazimo ili na koje smo čekali u prošlosti. To mijenja naš fokus na ono što već imamo, umjesto da gledamo na ono što još nemamo.

4. Iscjeljenje

Braćo, ja ne umišljam sebi, da sam uhvatio, ali jedno činim: To, što je za mnom, zaboravljam, a za onim, što je preda mnom, posežem“. (Filipljanima 3, 13)

Kada prelazimo iz teškog razdoblja ili čekamo na to da nas Bog izvede, to je odlično vrijeme da iskusimo Njegovo iscjeljenje za nedavne boli i patnje. Kada se suočavamo s teškim i povrijeđjućim razdobljima, lako je staviti to ”pod tepih” i nastaviti dalje, dok su dijelovi našeg srca još uvijek slomljeni.

Čak i kada se oklonosti poprave, takve situacije mogu stvoriti osjetljive dijelove u našim srcima koji se lako uzbude zbog naizgled nevezanih stvari. No, Bog želi u cijelosti iscijeliti ta područja.

On želi da te povrede predamo Njemu kako bi On mogao tugovati s vama i kako biste mogli pozvati Njegovu ljubav koja će to iscijeliti i iskoristiti za dobro.

5. Osvježenje

Ali koji se uzdaju u Gospoda, crpaju novu snagu, krila im rastu kao orlovima, trče i ne umaraju se, hode i ne sustaju“. (Izaija 40, 31)

Ponekad vas Bog uvede u razdoblja odmora i osvježenja prije idućeg razdoblja koje je On isplanirao za vas. Život se sastoji od uspona, padova i razdoblja; neka od njih su toliko naporna da od osobe zahtijevaju puno.

PROČITAJTE: Postoji razlog zašto Bog želi da čekate

Kada prolazite kroz takva razdoblja, Bog zna da vam je potreban odmor i osvježenje prije nego što počne težak rad idućeg razdoblja. Iskreno, osobno mi odmor i osvježenje teško padaju jer često težim tome da radim nešto.

No, ako se Bog s namjerom odmarao nakon stvaranja svijeta, to je još veći razlog zbog čega bismo i mi trebali isto tako prihvatiti odmor.

6. Rast

Kako dakle primiste Krista Isusa Gospodina, onako živite u njemu, ukorijenjeni i nazidani u njemu i utvrđeni vjerom, kao što naučiste, obilujte u njoj zahvalnošću“. (Kološanima 6, 7)

Kada se sjeme posije u tlo, treba proći puno vremena od sijanja sjemena do toga kada nešto izraste na površinu. Na površini izgleda kao da se dugo vremena nije ništa dogodilo, ali to je zato što se rast događa ispod površine.

Kada čekate, vi rastete, čak i ako još uvijek ne vidite ”dokaz” toga.

U razdobljima čekanja, rast ćete u vjeri i ovisnosti o Bogu, pogotovo kada ne možete učiniti da stvari teku brže (što sam i sama pokušala puno puta, ali jednostavno ne mogu to postići). U ovim razdobljima uviđate koliko vaš život ovisi i Bogu.

To je vrijeme kada vjerujete u Njega i kada se ispituje Njegov plan za vaš život, a vi najviše rastete.

7. Iščekivanje

U Jahvu ja se uzdam, duša se moja u njegovu uzda riječ“. (Psalam 130, 5)

Ako ste ikada nešto željeli, teško radili i štedjeli novac dugo vremena kako biste to mogli kupiti, onda znate koliko je zadovoljavajuće kada ste u konačnici u mogućnosti da to kupite i vidite da se sav taj trud isplatio. Kada za nešto teško radite i čekate na nešto, obično ste puno više zahvalni nego što biste bili da ste to odmah kupili (pogotovo ako je to na kredit i to još uvijek otplaćujete).

PROČITAJTE: Vrijedi čekati sve ono što Bog priprema za nas

Kada smo moj suprug i ja otplatili sav naš dug prije dosta godina, kao rezultat žrtvovanja mjeseca za mjesec (ne jer smo dobili novac), onaj osjećaj slobode od dugovanja smo cijenili još više. Nadalje, proces polaganog otplaćivanja u nama je izgradio disciplinu i zapravo nas je očuvao od dugovanja. Kada nešto ičekujete duži vremenski period to puno više cijenite kada napokon dođe.

Ako ste trenutno u razdoblju čekanja u svome životu, slušajte srce: nalazite se točno ondje gdje biste trebali biti. Bog radi na vama, čak i ako to ponekad izgleda kao mučenje. Možda ćete sumnjati i pitati se hoće li se Božja obećanja ikada ispuniti, ali želim vas ohrabriti da nastavite vjerovati Bogu jer On je vjeran.

Ali ja gledam na Gospoda. Čekam Boga, koji mi pomaže: Uslišit će me Bog moj“! (Mihej 7, 7)

Autorica: Cortni Marrazzo; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!