Ako Bog može noć okrenuti u dan, onda može i naše probleme okrenuti u blagoslove

Bog dopušta probleme i može ih okrenuti u blagoslove, jer nas kroz probleme često ispravlja, oblikuje, usmjerava i štiti.

Većina ljudi vidi probleme kao prepreku u svom životu, ali moramo znati da su to ponekad prikriveni blagoslovi koje nam je Bog dao. Život će biti besmislen ako nemamo uspone i padove. Uvijek se trebamo podsjetiti da su problemi samo problemi i da imamo Boga koji je veći od svih teškoća koje imamo u životu.

Bog ima svrhu za svaki problem. Bog će iskoristiti naše okolnosti da razvije naš karakter, da nas oblikuje, oslobodi od nečeg lošeg, da nam pokaže da je On Bog i da svime upravlja. Ali da bi Bog iskoristio naše probleme, nevolje i boli za Njegovu čast i slavu, to će ovisiti o našem osobnom odnosu s Njim, našoj vjeri, našoj iskrenosti i našoj predanosti.

Isus je rekao da ćemo svi imati problema u ovom palom svijetu. Kada, primjerice, patnja uđe u naš život, često pokušavamo proći kroz nju što je brže moguće, umjesto da pitamo Boga što možemo iz nje naučiti.

Kako Bog koristi naše probleme?

Svatko od nas često prolazi kroz nešto. Možda baš vi jako trpite. Nitko nije imun na to i nitko ne može proći kroz život bez poteškoća. Vremena kada smo najbliže Bogu obično su naša najmračnija vremena – vremena kada je bol najveća.

Želio bih podijeliti tri blagoslova koji u naš život ulaze kroz probleme.

1. Bog dopušta probleme da nas usmjeri i oblikuje

Teške stvari koje proživimo u životu, velike i male, nisu slučajne. Bog ih dopušta da nas oblikuje u Isusov lik. Iako trenutno to ne možete vidjeti, Bog je zauzet stvaranjem nečega dobrog u vama. On će raditi na tome da ono loše nestaje, a dobro da nastaje već kako hodamo s Njim kroz život.

2. Bog dopušta probleme kako bi nas ispravio

Svakom vjerniku se dogodi da zaluta na putu života, ne tražeći Božju volju za ono što radi. Bog će dopustiti probleme da promijeni naš smjer, da usmjeri naše korake na pravi put.

Ponekad zalutamo u grijeh i potrebna nam je Božja korekcija, Njegova disciplina, kako bismo imali pravo zajedništvo s Njim. Bog će koristiti neke probleme u našem životu kako bi nas potaknuo na razmišljanje o grijehu u koji smo upali i da ispravi naše ponašanje.

2. Bog dopušta probleme kako bi nas ispravio
Foto: Pexels

3. Bog dopušta probleme kako bi nas zaštitio

Koliko vas poznaje priču o Josipu u Starom zavjetu? Priča o njegovom životu je izvanredna, a to je mogla ostvariti samo čudesna Božja ruka, izvukavši ga iz ropstva i postavivši ga vladarom u Egiptu. Josip je znao koliko ga braća mrze, ali vidio je i Božju ruku na djelu u njegovom životu i kako ga je Bog zaštitio kroz sve. (Postanak 45, 4-8).

VIDI OVO: 5 svrha patnje u životu vjernika

Ako odlučite prigrliti svoj problem, a ne bježati od njega, on se može pretvoriti u blagoslov, jer Bog donosi dobre svrhe iz toga što je dopustio u vaš život. Umjesto da se molite Bogu da vam oduzme problem, gledajte na to kao na dar koji je Bog dopustio da dođe k vama, tako da ćete Ga više tražiti i dublje doživljavati Njegovu milost.

Ono što će odrediti da li vaš problem dovodi do negativnih ili pozitivnih rezultata u vašem životu jest kako ćete na to reagirati. Odlučite da ćete odgovoriti na bilo koju vrstu problema – od bolesti, tuge, prekinutih odnosa, loših financija, depresije itd. – predajući to Bogu u molitvi, tražeći od Njega da sve koristi za dobro u vašem životu i vjerujući da čini tako.

NAJNOVIJE!