Kako nas Bog oblikuje?

0
Kako nas Bog oblikuje?
Snimka zaslona: YouTube

Bog nas oblikuje tako što dopušta nevolje i poteškoće, kako bi kroz tu “vatru” nečistoće izašle van, a mi se više približili Bogu.

Jeste li ikad vidjeli glinu prije nego što postane posuda ili vaza? Glina je zemljani materijal. Dok se ne stavi na kolo, mora se pravilno pripremiti. Mora biti dovoljno podatna da se prilagodi promjenama, a opet dovoljno čvrsta da se ne može srušiti pod pritiskom. Baš kao i glinu, Bog nas želi prepravljati i mijenjati.

Taj odnos lončara i gline nalikuje našem odnosu s Bogom. Prije nego što upoznamo Boga, mi smo poput komada neobrađene gline. Kad se prepustimo Njegovom vodstvu, Bog nas oblikuje, daje našem životu vrijednost i svrhu, na isti način na koji lončar to daje glini.

Bog je Lončar, a mi smo glina

U 18. poglavlju Knjige proroka Jeremije, Gospodin koristi primjer lončara i gline da upozori Judejce i Jeruzalemce na posljedice njihovog grijeha. Jeremija piše:

“Siđoh, dakle, u kuću lončarovu, upravo je radio na lončarskom kolu. I kako bi se koji sud što bi ga načinio od ilovače u ruci lončarovoj pokvario, on bi opet od nje pravio drugi – već kako se lončaru svidjelo da napravi.” (Jeremija 18, 3-4)

Ljudi su prestali biti poslušni Bogu te su se prepustili grešnom životu. Kad im je Jeremija govorio, oni su odgovorili: “Mi ćemo radije provoditi svoje osnove i činiti svaki po okorjelosti zlog srca svojega.” (Jeremija 18, 12). No Bog ne diže ruke od svoga naroda i zato često dopušta zlo i nevolje kako bi se opet vratili Njemu.

Bog je poslao Jeremiju u lončarevu kuću da na vrlo opipljiv način otkrije kakav je On. Bog i dalje koristi život kao učionicu, vodeći nas u svoje istine. Za učenje lekcije potrebno je biti u stanju vidjeti situaciju Božjim očima. Situacija neće biti bajna, ali Njegovi putevi nisu naši putevi i Njegove misli nisu naše misli (Izaija 58, 8).

Čak i kad zabrljamo, Bog nas i dalje želi mijenjati

Slomljenost je preduvjet životne promjene. Više ne želite da između vas i Boga postoji udaljenost zbog nekog grijeha u vašem životu. Vaša je želja da se odvratite od onoga što vas je zeznulo. Ne želite ništa više nego da budete obnovljeni.

“Evo, kao glina u ruci lončarovoj, i vi ste u mojoj ruci …” (Jeremija 18, 6)

Čak i kad zabrljate, Bog vas još uvijek nije ostavio na miru. Tvoj život i sudbina uvijek su Mu na dlanu. Ironično je da put do preuređenja, restauriranja i obnove započinje rušenjem.

Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna – radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše. (Izaija 53, 5)

Isus nam pokazuje da “rušenje” nije znak poraza, već dio Božjeg plana otkupljenja. Prihvatite Božji poziv i priznajte Mu svoje grijehe i slabosti. Tada Mu dopustite da vas smjesti na lončarevo kolo.

Tražite Boga, tražite promjenu 

Kada ne želite ništa više od lončarevog dodira, spremni ste za oblikovanje. Sada znate da samo Njegov dodir može popraviti slomljena i zdrobljena mjesta u vašem životu.

Pa ipak, naš si otac, o Jahve: mi smo glina, a ti si naš lončar – svi smo mi djelo ruku tvojih. (Izaija 64, 8)

On zna pravu količinu pritiska koju treba izvršiti na vaš život, jer vas oblikuje u korisnu posudu. Jednom kada vaše nove karakteristike počnu poprimati oblik, premješta vas u sezonu jake vrućine. Božja vatra dolazi da vas ojača i dovede do trajne promjene. Ta vatra vjerojatno nije ugodna tijekom procesa, ali kako se nečistoće potiskuju van, vi se sve više približavate Bogu.

“Ako priznamo svoje grijehe, on je vjeran i pravedan i oprostit će nam sve grijehe i očistiti nas od svake nepravde.” (1. Ivanova 1, 9)

Upravo tijekom ove faze Bog vas ukrašava sjajem Njegove slave i vi postajete odraz Isusa Krista.

Bog više od svega želi da ga poznajemo i slijedimo Isusov primjer. Ako nas bilo što odvraća od slijeđenja Isusa, naš svemoćni Bog učinit će sve što je potrebno da nas dovede do promjene. Čak i ako je bolno. Bog nas previše voli da bi dopustio da ostanemo ovakvi kakvi jesmo: puni grijeha. Zato je oblikovanje proces koji će trajati dok smo živi.

PROČITAJTE JOŠ: