Vjerovali ili ne – Bog mrzi!

Bog mrzi, bez obzira vjerovali to ili ne! Iako je Bog ljubav, paralelno Njegovoj ljubavi za čovječanstvo stoji i njegova apsolutna mržnja prema grijehu.

Ovo šestero mrzi Gospod, a sedmero ih je gnusoba duši njegovoj: uznosite oči, lažljiv jezik i ruke koje prolijevaju krv nedužnu; srce koje smišlja opake nakane, noge koje brzo hitaju k zlu, lažan svjedok koji širi laži i onaj što zameće svađe među braćom. (Izreke 6,16-19)

S vremena na vrijeme na našem portalu objavljivali smo tekstove čiji bi naslov glasio ’Bog mrzi (nekakav grijeh)’. No uvijek je, bez iznimke, bilo komentatora koji bi rekli: ’Bog ne mrzi! Njemu je to nemoguće! BOG JE LJUBAV!

Pojedinci se fokusiraju na Božju nevjerojatnu ljubav, te stoga imaju dojam da mržnja zajedno s ovim ne smije postojati, i da je mržnja na neki način grešna sama po sebi i svojstvena jedino palim ljudskim bićima.

Iako je ovo shvaćanje na neki način razumljivo, ono oslikava površno razumijevanje Božje naravi. Kako bi onima koji tvrde da Bog ne može mrziti slikovito pokazao da je taj stav besmislica, jedan moj brat u Gospodinu voli kazati sljedeće:

’Ponavljaj za mnom:

Bog VOLI kada se dogodi ubojstvo. Bog VOLI kada umno poremećeni starci siluju malu djecu. Bog VOLI kada bračni partner učini preljub. Bog VOLI kada netko krade od siromašnih.

Ako je ovo teško za ponoviti, probaj sljedeće:

Bogu je SVEJEDNO kada se dogodi ubojstvo. Bogu je SVEJEDNO kada umno poremećeni starci siluju malu djecu. Bogu je SVEJEDNO kada bračni partner učini preljub. Bogu je SVEJEDNO kada netko krade od siromašnih.’

Svakako, nitko od nas ovu listu ne može ponoviti ozbiljnog lica. Kakva bi to Božja ljubav bila, kada bi ga ona onesposobila da mrzi grijeh i nepravdu, i da ljudima sudi pravedno? Takvog Boga nitko ne bi mogao uzeti za ozbiljno. Da, svakako, Bog je ljubav, no paralelno Božjoj ljubavi za čovječanstvo stoji i njegova apsolutna mržnja prema grijehu.

Bog mrzi grijeh

Zašto Bog mrzi grijeh? Zato što je On u potpunosti svet. Grijeh je sušta suprotnost njegovom biću, dok se svetost u Pismu uzdiže kao njegova najvažnija karakterna crta (Izaija 6,3; Otkrivenje 6,8 itd.).

Zapravo, da nema svetosti i apsolutne mržnje prema grijehu, Božja ljubav i milost bili bi ukaljani grijehom, te bi onda uistinu bilo moguće reći kako ’Bog voli kada se dogodi ubojstvo’, a Božja pravda bila bi nepostojeća fraza. Cijeli koncept ljudske svetosti također bi postao imaginaran.

Ono što je za nas kao ljudska bića jako važno jest to da je jedan od glavnih razloga iz kojeg Bog mrzi grijeh to da nas grijeh odvaja od Njega (Izaija 59,2). Ništa grešno ne može ući u Božju prisutnost. Grijeh je bio razlog iz kojeg su Adam i Eva bili protjerani iz Vrta (Postanak 3).

Smrt nije bila dio Božjeg plana, već je nastala kao posljedica grijeha. Cijela propast ljudskog roda počela je s grijehom, i grijeh je i dalje rak rana koja izjeda svijet, i nastavit će ga izjedati do drugog Kristovog dolaska.

No, Božju apsolutnu mržnju prema grijehu spojenu s njegovom nevjerojatnom ljubavlju najbolje vidimo u Isusu Kristu. Kako bi nas ove pošasti oslobodio, vječni Bog je postao jedan od nas (Filipljanima 2, 6-8), i na svojem tijelu ponio kaznu za grijehe čovječanstva. Božja pravda zahtijevala je da netko plati kaznu, i Božji Sin je tu kaznu primio umjesto nas. U Ivanu 3,16, Isus kaže: ’Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.’ Bogu je grijeh bio toliko mrzak i nepodnošljiv da ga je radi nas morao ukloniti, makar i po cijenu smrti svog vlastitog Sina. Kakva divna istina!

Kako se Bog osjeća prema grijehu u našem životu?

Znajući da Bog mrzi grijeh, paralelno s ovom izjavom, možemo zaključiti i reći da je ’Bog tako mrzio grijeh te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.’ Bog koji nas neizmjerno ljubi, smrću i uskrsnućem pobijedio je grijeh i smrt (1. Korinćanima 15,54-57), neprijatelja koji je morao biti pobijeđen kako bi se zajedništvo ponovo uspostavilo. Svatko tko vjeruje u ovu istinu ima život vječni.

Kada ovo znamo, možemo zamisliti kako se Bog osjeća prema grijehu u našim životima. Grijeh nas odvaja od Boga i sprječava da u njemu rastemo i iskusimo puninu zadovoljstva i duhovnog rasta za što smo stvoreni. Razmišljajte o tome, i uvijek imajte na umu kolika je cijena plaćena da bi nas se oslobodilo od kazne za grijeh i njegovih lanaca. Naš ljubljeni Stvoritelj nas neizmjerno ljubi i želi nas za sebe, te ono što nas odvaja od njega mrzi toliko da je bio spreman dati samog sebe kako bi to uklonio. Nemojmo se olako odnositi prema ovoj istini.

Autor: Aleksandar Jovanović

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!