TAJNE PREDNOSTI POSTA: Kako Bog nagrađuje vjeru ispunjenu postom?

Skloni smo misliti o postu u negativnom smislu. Razumljivo. Post je suzdržavanje. Obično od hrane i pića, ili nekih drugih, inače dobrih darova od Boga. Možda je razlog zašto mnogi od nas tako rijetko poste taj što mislimo na post uglavnom kao nešto čega smo lišeni, umjesto na ono što dobivamo.

Ali kršćanski post ne znači samo biti bez nečega. Nije samo suzdržavanje. Ustvari, cilj kršćanskog posta ne znači odricanje, već zadobivanje. Naše suzdržavanje uvijek služi nekom većem kraju i svrsi – neki eventualni dobitak, a ne gubitak. Kršćanski post je suzdržavanje zbog neke specifične kršćanske svrhe, ili nije istinski kršćanski.

PROČITAJTE: 9 fantastičnih razloga zašto trebamo postiti

Isus nije blebetao o tome treba li njegova crkva postiti. „A kad postite“, rekao je – a ne „ako“ (Matej 6,16-17). „Tada će postiti“, obećao je (Matej 9,15). I stoga je rana Crkva postila (Djela 9,9; 13,2; 14,23), i dva tisućljeća kršćani su postili. A kad to činimo na istinski kršćanski način, krajnji rezultat nije gubitak, već dobitak. Ali da bi kršćanski post postao duhovna gozba, moramo uvježbati njegovu svrhu i prednosti.

Svrha (kršćanskog) posta

Post je danas svježe moderan na mnoge načine – što znači da kršćani trebaju biti oprezni da uče na ovu temu od Isusa, a ne od popularne kulture. Samo prije jedne generacije, većina je tvrdila da je post loš za vaše zdravlje. Sada se to preokrenulo. Danas sve više i više dijetetičara propovijeda: „Kada se posti ispravno, post može imati korisne fizičke učinke“ (Proslava discipline, 48). Ali koja je razlika između modernog posta i kršćanskog posta?

Ključna razlika je kršćanska svrha. Mogli bismo reći duhovna svrha – s naglaskom na Duha Svetoga. Ne samo duhovna nasuprot materijalnoj; već duhovna nasuprot prirodnoj. Za kršćane je bitan, nesvodivi aspekt kršćanskog posta upravo kršćanska svrha. Bilo da osnažuje ozbiljnu molitvu (Ezra 8,23; Joel 2,12; Djela 13,3). Ili traži Božje vodstvo (Suci 20,26; Djela 14,23) ili njegovo oslobođenje ili zaštitu (2. Ljetopisa 20,3-4; Ezra 8,21-23). Ili poniznost pred njim (1. Kraljevima 21,27-29; Psalam 35,13). Ili izražava pokajanje (1. Samuelova 7,6; Jona 3,5-8) ili žalost (1. Samuelova 31,13, 2. Samuelova 1,11-12) ili brigu za njegovo djelo (Nehemija 1,3-4; Daniel 9,3). Ili nadvladavanje kušnje i posvećenost njemu (Matej 4,1-11). Ili najbolje od svega, izražava ljubav i predanost njemu (Luka 2,37). I dajemo izjavu uz naš post: „O Bože, želim više tebe.“

PROČITAJTE: Odlučila sam postiti 40 dana: Evo što sam primila od Boga!

Bez duhovne svrhe, to nije kršćanski post. Znači samo biti gladan.

Prednosti (kršćanskog) posta

Kršćani mogu postiti iz dijetalnih razloga, a i zbog raznih fizičkih prednosti nutricionisti ga sada preporučuju. Ali dijetalni ciljevi nisu ono zašto kršćanin posti. Umjesto toga, koji duhovni plod možemo primiti od Boga kao odgovor na naš svrhoviti kršćanski post? Kako Bog nagrađuje vjeru ispunjenu postom?

Da se kršćanski post nagrađuje jasno je u samim Kristovim riječima, na vrlo istaknutom mjestu. U Propovijedi na gori, Isus nas potiče da postimo u tajnosti, a ne za predstavu, uz obećanje da će „Otac, koji vidi u tajnosti, uzvratiti nam javno“ (Matej 6,18). Bog nagrađuje post. Ali kako?

Post koji Bog nagrađuje nije izjava o našoj snazi ​​volje, već izraz naše praznine, koja čezne da ju se ispuni. Kršćanski post ne dolazi od naše vlastite snage, nego od srca da sam Bog djeluje u nama (Filipljanima 2,12-13) i snage koju sam Bog daje (1. Petrova 4,11).

Kad shvaćamo da nije do naše snage ​​ili snage ​​volje, koje su nagrade koje daje kroz svoju slobodnu i neobuzdanu milost, kad postimo za njegove oči, a ne radi predstave za druge?

1. Odgovori na žarku molitvu

Prvi i najizravniji odgovor jest nagrada za naš post. Post djeluje kao pomoćnik molitvi. Ide zajedno s nekim specifičnim zahtjevom od Boga, kroz pristup koji imamo u Kristu (Rimljanima 5,2; Efežanima 2,18; 3,12) i izražava neuobičajenu ozbiljnost. Post, kao vrsta molitve, posebna je molba Bogu, uz dodatni intenzitet u odnosu na normalnu, svakodnevnu molitvu.

Post je svojevrsna posebna mjera u životu vjere. Normalni život nije post. Normalni život je postojana molitva i uživanje u Darivatelju kroz njegove darove hrane i pića. Post je poseban način molitve i pokazivanje Darivatelju da uživamo u njemu više od njegovih darova.

2. Više od samoga Boga

To, dakle, vodi ka konačnoj nagradi kršćanskog posta, i svrsi koja je najbolja od svega – a to je sam Bog. Još važnije od Božjeg zemaljskog vodstva, zaštite, oslobođenja i providnosti jest naš vječni prijem i radost u njemu.

Bog nas je stvorio kao jelce i pilce da nas poduči o sebi. Stvorio je naš svijet jestivim i pitkim kako bismo bolje okusili njegovu dobrotu kad su nam usta puna, i kušamo da je on bolji od hrane i pića kad su nam želuci prazni. Post služi kao podsjetnik da je sam naš Bog Veliki post: „O, svi vi koji ste žedni, dođite na vodu; i koji novaca nemate, dođite, kupite i jedite. Dođite i kupite vina i mlijeka, bez novaca i bez naplate“ (Izaija 55,1).

PROČITAJTE: Što se događa u tijelu dok postite: Mozak se pomlađuje, sve bolesno odlazi iz tijela!

Sam Bog u Kristu jest onaj koji zadovoljava više nego najbolja hrana i gasi našu žeđ više od najčišće vode, najbogatijeg mlijeka i najboljeg vina. U njemu naše duše „jedu što je dobro i duša nam se nauživa pretiline“ (Izaija 55,2). On je taj koji kaže: „Ja ću žednomu dati s izvora vode života bez naplate“ (Otkrivenje 21,6). Mi koji smo kušali i vidjeli njegovu dobrotu (Psalam 34,8) sada se pridružujemo njegovu Duhu govoreći: „I tko žeđa, neka dođe! I tko hoće, neka uzima vode života bez naplate“ (Otkrivenje 22,17).

Prebacite svoje boli na Isusa

Kada postimo, bolovi u želucima nas podsjećaju da je Isus istinska hrana, a ne naš svakodnevni kruh, i da je Isus istinsko piće, a ne tipični napitci. Kršćani poste kako je Isus obećao, jer kao ljudi od vjere znamo da vjera u njega znači doći k njemu da zadovolji glad naše duše i ugasi žeđ naše duše (Ivan 6,35). A jedan od najboljih redovitih podsjetnika na to jest povremeno suzdržavanje od druge hrane i pića.

Velika (i često skrivena) nagrada za post je sam Bog. Kada ispraznimo svoje želuce, on kaže: „Otvori usta svoja, i ja ću ih napuniti“ (Psalam 81,10). Bog nagrađuje kršćanski post, jer nas upućuje na samu svrhu Boga u svemiru: da ga veličamo u želji, uživanju i zadovoljstvu u njemu. I on nas nagrađuje ne samo s onim što tražimo kroz naš post, već u konačnici s onim tko on jest kao naša želja, užitak i zadovoljstvo.

Kršćanski post nije samo ono čega se odričemo, već Onaj koga želimo više.

Autor: David Mathis; Prijevod: Vesna L.; Izvor: DesiringGod.org