Kako treba postiti? Postoji pogrešan i pravi način posta

U svom učenju kako treba postiti, Isus kaže da postoji pogrešan i pravi način posta. Blagoslovi posta ne događaju se automatski, pa čak niti u Starom zavjetu (Izaija 58,2-12; Jeremija 14,11-12; Zaharija 7).

Kao prvo, naš post ne smije biti hvalisav, kao kod ‘licemjera’.

Isus ismijava licemjerstvo šetanja okolo tužnog lica. Riječ ‘izobličiti’ doslovno znači ‘učiniti nevidljivim’. To je poigravanje s frazom ‘biti viđen’ i znači ‘učiniti neprepoznatljivim’, pokrivajući glavu ili je premazati pepelom ili prljavštinom. Nasuprot tome, pravilan pristup je izgledati normalno, čisto i sretno.

U praksi je mudro prvo naučiti hodati, pa onda trčati. Razumno je započeti s kraćim postom, tako što ćemo preskočiti obrok ili dva obroka. Kasnije, možemo produžiti na tri dana posta. Neki su otkrili da je od pomoći postiti jedan tjedan.

Povremeno su ljudi osjetili poziv da poste čak i duže. Osobno smatram da su takve zgode vrlo rijetke. Teško je izdržati na poslu kada se posti na duži period. Postoji opasnost da postanemo nervozni i da se ne ponašamo na način na koji bismo trebali.

Prije početka posta mudro je izvršiti pripremu. Mnogi savjetuju da se jede manje par dana prije posta, preporuča se jedenje svježeg voća kao posljednjeg obroka prije posta. Za vrijeme posta važno je piti najmanje tri litre vode dnevno i puno se odmarati. Kada završavamo post trebamo biti pažljivi i ne jesti mnogo, pošto se želudac smanjio i neće moći podnijeti odmah toliko hrane.

VIDI OVO: 3 stvari koje vam Bog obećava ako postite i molite

Kao drugo, ne trebamo postiti s nekakvim strogim stavom.

Postoji koji se provode dva puta tjedno su prepoznati i uvrijeđeni među pobožnim Židovima. Postili su ponedjeljkom i četvrtkom. To su bili dani održavanja sajmova i tako je publika bila veća. Lako nam je kliznuti u ideju da se spasenje može postići djelima. U komentaru ovih stihova u osmom poglavlju Didaha, (‘učenje Gospodina poganima, kroz dvanaestoricu apostola’) spis koji je nastao oko 100 godine Gospodnje: ‘Nemojte postiti istim danima kao licemjeri. Ponedjeljak i četvrtak su njihovi dani za post, a neki bi vaši bili srijeda i petak. To pokazuje kako je lako bilo onda kao i sada promašiti biti Isusova naučavanja.

Da ne bismo postili zbog samih djela, postimo zbog ljubavi prema Bogu. To je važan temelj našeg odnosa s njime i trebali bismo postiti kada osjetimo Duha, koji nas potiče na to. Naš post bi uvijek trebao u središte postaviti Boga.

Bog je ispitivao ljude u Zaharijino vrijeme: ”Kad postite i naričete… zar meni postite?” (Zaharija 7,5). John Wesley je objavio: ”Prvo, činimo to uperenog pogleda jedino na Gospodina. Neka sva naša pozornost bude samo u tome, i njemu, koji je na nebesima na hvalu i slavu…”

Kako treba postiti? Najbolji odgovor je bi naš post uvijek trebao u središte postaviti Boga kojemu na takav način iskazujemo ljubav i poslušnost.

Autor: Nicky Gumbel; iz knjige ”Izazovni životni stil”

NAJNOVIJE!