NaslovnicaDuhovnostŠto znači da nam Bog nije dao duha bojažljivosti (2. Timoteju 1,...

Što znači da nam Bog nije dao duha bojažljivosti (2. Timoteju 1, 7)?

“Jer nije nam Bog dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora.” (2. Timoteju 1, 7) Što znače ovaj biblijski citat?

Prije svoje smrti, apostol Pavao je napisao poslanicu ohrabrenja i poticaja Timoteju, svom voljenom štićeniku. Timotej je bio sramežljiv i osjećao se nesigurno u vezi težine svojih odgovornosti. Pavao ne želi da strah ometa darove koje je Bog dao Timoteju, stoga mu piše o duhu straha. 

Bog nam nije dao duha bojažljivosti

Pavao piše sljedeće: „Jer nije nam Bog dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora.“ (2. Timoteju 1, 7) Grčka riječ za ”bojažljivost” u ovome stihu ne opisuje strahopoštovanje, koje se često povezuje sa strahom od Boga. Umjesto toga, ova se riječ odnosi na kukavičluk ili strašljivost.

Matejevo evanđelje 25, 14-30 daje nam primjer ovakve vrste straha. Gospodar trojici slugu povjerava određene količine zlata prije nego što odlazi na putovanje. Dvojica slugu uspiju povećati gospodarevo bogatstvo za vrijeme njegovog odsustva. Treći sluga pobojao se gospodara i zakopao je svoj novac.

Gospodar je odgovorio na bojažljivost sluge tako što je uzeo njegovo zlato i dao ga onom sluzi koji je imao najviše zlata. Strašljiv duh sluge onemogućio ga je u potpunoj posvećenosti svome gospodaru i spriječio ga je u donošenju mudrih odluka. 

Pavao govori o bojažljivosti u vezi širenja evanđelja

U kontekstu 2. Timoteju 1, 7 Pavao govori o bojažljivosti u vezi širenja evanđelja usprkos progonima. Zastrašujuće okolnosti u vezi Timotejevog poziva na širenje evanđelja dodale su dodatnu tjeskobu, njegovoj već strašljivoj prirodi.

Pavao ohrabruje Timoteja podsjećajući ga na baštinu njegove vjere. Njegova baka Luiza i majka Eunica bile su primjeri posvećene vjernosti Bogu u Timotejevom životu. Vjerojatno su ga one naučile židovskim Spisima i odgojile su ga kako da postane častan Božji čovjek. Pavao piše da njihova vjera živi u Timoteju.

VIDI OVO: 7 znakova da vas kontrolira duh straha

Time što Pavao govori o Timotejevom duhu bojažljivosti, Pavao ne želi pokazati da sumnja u iskrenost Timotejeve vjere. On time želi obnoviti Timotejevu hrabrost. Pavao nastavlja i potiče Timoteja neka i dalje rasplamsava dar kojeg mu je dao Bog.

Kada su predani Bogu, naši darovi daju plodove, no oni propadaju ako dopustimo da nas strah paralizira. Strah može onemogućiti učinkovitost dara, a Pavao piše da će sila, ljubav i razuman um pomoći Timoteju u razvoju i u radu Bogu na slavu. 

Bog nam nije dao duha bojažljivosti, nego jakosti i razboritosti

Kako Pavao podsjeća Timoteja na to da mu Bog nije dao duha bojažljvosti, on se usredotočuje na sljedeće, na duha ”jakosti i ljubavi i razboritosti”. (2. Timoteju 2, 7) Duh sile stvara odvažnost i hrabrost, koje su potrebne kako bi se čovjek mogao suočiti s opasnostima i poteškoćama. Duh ljubavi napaja požrtvovno služenje prema Bogu i ljudima. Posljednje, razuman um stvara samokontrolu, budnost i istinu.

Moramo se boriti protiv duha bojažljivosti

Pavao ne želi da Timoteja strah od čovjeka ili strah od smrti sprječava u širenju evanđelja. Kroz ostatak 2. poslanice Timoteju, Pavao nastavlja pripremati Timoteja za odvažan život, koji će biti usmjeren na evanđelje. 

Moramo se boriti protiv duha bojažljivosti. Kada smo usredotočeni na ono što čega se bojimo ili na naše vlastite sposobnosti u vezi poslušnosti i slijeđenje Krista, rezultat toga bit će strah i uplašenost. Ono što će nas umiriti jest njegovanje Duha, koji nam daje silu, ljubav i budnost.

Samo zahvaljujući Božjoj snazi možemo neustrašivo, s ljubavlju i u istini širiti evanđelje. Nemojmo dopustiti da nas strah onemogući u širenju evanđelja. Umjesto toga, oslanjajmo se na Boga kako bi nam dao snagu. 

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.