Bog ne daje najteže bitke najsnažnijim ratnicima
Foto: Unsplash

Bog ne daje najteže bitke najsnažnijim ratnicima. U Bibliji vidimo da je često koristio slabe i nesavršene ljude za Njegova velika djela.

Na društvenim mrežama postoji citat nepoznatog porijekla koji kaže: “Bog daje svoje najteže bitke najsnažnijim ratnicima.” Mnogi bi radije umrli nego priznali da su slabi ili da trebaju pomoć. U našoj kulturi ljude se odgaja da budu neovisni i da misle da je traženje pomoći znak slabosti. Ali, kada upoznamo Boga i krenemo putem vjere, otkrivamo da je traženje pomoći zapravo znak snage.

Tražiti pomoć tijekom najtežih životnih bitaka za neke je teško. Teško je priznati da nam treba pomoć, jer za to treba poniznost. Ali čini se da je to upravo ono što Bog želi da naučimo. Istina je da u svakoj bitci još više prepoznajemo vlastitu neprimjerenost i vjera nam raste.

Zašto Bog ne daje najteže bitke najsnažnijim ratnicima?

Ako pogledamo Bibliju, možemo vidjeti zašto gornji citat nije točan. Mojsije je bio nesavršen vođa, jer je bio spor u govoru (Izlazak 4, 10-11). Gideon se bojao i bio plah (Suci 6, 27), a Ilija je čak imao i trenutaka kada je bio toliko obeshrabren da je želio umrijeti (1. Kraljevima 19, 4) .

Bog je koristio ove ljude vjere da čine velike stvari usprkos njihovim manama i slabostima.

Nego lude svijeta izabra Bog da posrami mudre, i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake; i neplemenite svijeta i prezrene izabra Bog, i ono što nije, da uništi ono što jest, da se nijedan smrtnik ne bi hvalio pred Bogom. Od njega je da vi jeste u Kristu Isusu, koji nama posta mudrost od Boga, i pravednost, i posvećenje, i otkupljenje, da bude kako je pisano: Tko se hvali, u Gospodu neka se hvali. (1. Korinćanima 1, 27-31)

Bog ne daje najteže bitke najsnažnijim ratnicima
Foto: Unsplash

Bog stvara najsnažnije ratnike iz najtežih životnih bitaka

Jednog dana zahvalit ćemo Bogu na našim najtežim bitkama, jer Bog ništa ne koristi uzalud. Zapravo, On koristi patnju u životima vjernika da bi nas učinio sličnijima svome Sinu, Isusu Kristu.

Vjernici imaju Božja obećanja da će nas podupirati tijekom naših najtežih bitaka.

“Ne boj se jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom.” (Izaija 41, 10)

“Odvaži se i budi hrabar! Ne boj se i ne strahuj, jer kuda god pođeš, s tobom je Jahve, Bog tvoj.” (Jošua 1, 9)

Mi se dičimo i u nevoljama jer znamo: nevolja rađa postojanošću, postojanost prokušanošću, prokušanost nadom. (Rimljanima 5, 3-4)

Bog nas nikada ne ostavlja u našim kušnjama. Dobra vijest: Bog se bori za nas (Izlazak 14, 14) i s nama (Efežanima 6). A kada se ne možemo boriti, On to i dalje nastavlja. Bog čini dobre stvari za svakog vjernika i kroz najteže bitke. Možemo Mu vjerovati da će održati svoja obećanja.

PROČITAJTE JOŠ: