10 obećanja koja Bog ima za opterećene i tjeskobne duše

Postoje obećanja koja Bog ima za opterećene i tjeskobne duše. Bog vidi vaše borbe, nije vas zaboravio i još uvijek radi na vama.

U svijetu koji obično djeluje kruto, kaotično i ispunjen borbom, ne treba nam drugo, a da se i sami ne počnemo boriti s osjećajima opterećenosti i tjeskobe. Mnogi od nas su se, ustvari, toliko naviknuli na takav način života da živimo usred tog užurbanog načina života kojemu nikada nema kraja.

Upravo nas ondje neprijatelj želi. To je zamka prijatelji. Bila sam ondje, možda ste i vi bili. Sotona je lopov i lažljivac. On je najbolji u pronalaženju najboljih načina kako nam pokušati ukrasti energiju ili potratiti naše vrijeme. No Bog je veći od toga i On obećava da će biti s nama. On nam neprestano nudi pouzdani mir kojeg ne možemo pronaći u ovom životu ako nema Njega.

VIDI OVO: 5 biblijskih ohrabrenja za depresivne vjernike

U većini slučajeva, kako bismo se oslobodili od ovog kruga, sve se svodi na izbor: odabiranje čiji glas ćemo poslušati i odabiranje kako provodimo svoje vrijeme.

Bog je vjeran. Molitve za Njegovu pomoć u našim tjeskobama i teškim borbama, traženje i dopuštanje Njegovom Duhu da čuva naša srca i umove u Njemu, je prvi korak do dolaska na novo i čvrsto tlo.

Za vrijeme nekih od najizazovnijih razdoblja u svome životu, naučila sam moć molitve Božje Riječi natrag k Bogu. Sama ova disciplina u sebi sadrži mogućnost umirivanja i davanja osvježenja našim dušama te uzrokuje da se nada izdigne iznad osjećaja straha kojeg možda osjećamo.

Iako se naše okolnosti možda neće odmah promijeniti, iako se u našim srcima možda još uvijek odvija borba, Njegova nas istina podsjeća da svoj pogled usmjerimo na Njega.

Budite uvjereni danas da vas Bog danas poznaje. On vidi vaše borbe, nije vas zaboravio i još uvijek radi na vama, čak i u vašim najtežim razdobljima.

Nastavite čitati deset obećanja koje Bog ima za opterećenu i tjeskobnu dušu.

1. On obećava našim dušama odmor

Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako“. (Matej 11, 28-30)

Isus obećava ”spokoj za naše duše”. Samo u Njemu naši tereti mogu biti podignuti, samo u Njemu možemo pronaći pomoć i snagu za naša najteža razdoblja potrebe. Jer On sam je naš mir. Pravi mir se nikada ne može pronaći u materijalnom svijetu, novcu, čak niti u ljudima koje najviše volimo.

VIDI OVO: 3 načina kako u Bogu pronaći odmor za dušu

On nas poziva da dođemo k Njemu i On će nam dati odmor. Dok u poniznosti priznajemo svoju potrebu za time da nas Krist obnovi i pomogne nam, možemo pronaći istinsku slobodu od tereta koji nas žele preplaviti i opteretiti. Vrijeme s Bogom nikada nije potraćeno. On sam može promijeniti naše poglede, obnoviti naš duh i osnažiti naša srca za dane koji dolaze.

On u nama može napraviti čuda, čak i kroz naše najteže situacije, no više od svega Bog žudi za našim povjerenjem i za zajedništvom s nama. On čezne za tome da nas privuče k sebi.

test koji otkriva depresiju
Foto: Coffee image created by Rawpixel.com – Freepik.com

2. On obećava da će čuvati naša srca i umove

Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu“. (Filipljanima 4, 6-7)

Kada se borimo s nečime što nas opterećuje, ponekad je teško ne brinuti se. Izgleda kao da sve u nama vrišti pitanjima ”što ako” i ”zašto je ovo”. Božja Riječ donosi život i mir. On razumije koliko smo mi skloni brizi i strahu i podsjeća nas na to da trebamo donijeti izbor ne biti gonjeni tjeskobom.

VIDI OVO: 11 biblijskih citata koje trebate čitati kada osjećate tjeskobu

On nas poziva k sebi, podsjeća nas da molimo, da odabiremo zahvalnost i da sve naše potrebe i brige donosimo pred Njega. Sam Božji mir, kojeg niti ne možemo u cijelosti shvatiti, će čuvati naša srca i umove u Kristu.

To je obećanje. Postoji velika moć u molitvi i u dolasku ispred Boga koji brine za nas više nego što mi to možemo zamisliti. On zna naše potrebe i on radi za naše dobro. Tako je velika Njegova ljubav prema nama.

3. On obećava sigurnost i zajedništvo s Njime

„…jer Bog nije Bog nesklada, nego Bog mira“. (1. Korinćanima 14, 33)

Bog nas poziva da živimo iznad naših okolnosti, da usmjerimo svoje oči na Isusa, Autora i Usavršitelja naše vjere. On je Bog mira, sigurnosti i unatoč tomu što se naše situacije puno puta mogu činiti sve samo ne sigurne, On nas podsjeća na to da je život veći od onoga što mi vidimo. Naša svrha nikada nije bila u tome da jednostavno pokušamo popraviti sve oko nas. Naša svrha je život u jedinstvu s Bogom koji može učiniti daleko više nego što to možemo zamisliti. Stoga kada je naš popis stvari nedovršen na završetku dana, ako živimo u blizini Onoga koji je stvorio dan, koji nas prekriva ljubavlju i brigom, ondje ćemo pronaći istinski život.

4. On obećava Svoj savršeni mir

Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši“. (Ivan 14, 27)

To su one riječi koje je Isus izrekao kako bi utješio svoje učenike. On i nas podsjeća neka se ne bojimo, neka ne dopuštamo da naša srca budu uznemirena. On nudi mir koji svijet nikada ne može dati, jer je istina da naši neki dani jednostavno ne izgledaju ”mirno”. Možda nije u pitanju velik problem, već mnoštvo malih stvari koje uzrokuju stres, nerazumijevanje ili pritisak.

VIDI OVO: ON SE NIKADA NIJE BOJAO: Ovaj nevjerojatan Isusov mir i vi možete imati!

Možda stvari ne idu onako kako smo to očekivali. Ipak, kroz mrak i strah, usred borbi i nesigurnosti, Njegova Istina našim srcima šapuće ove moćne riječi: „svoj mir dajem ti“, donoseći nam pouzdanje, nadu, mir. To je podsjetnik da nikada nismo sami i da ne trebamo hodati u brizi i strahu.

5. On obećava čvrsti temelj

S kraja zemlje vičem k tebi klonutim srcem; na hridinu, što im je odveć visoka, izvedi me“! (Psalam 61, 2)

Istina je da je lako reći ”vjerujemo Bogu”. No te riječi je puno teže živjeti. Ipak, kada zaista pronađemo svoje čvrsto tlo i nadu u Njemu, ništa nema moć da nas potrese. Stojimo na čvrstome tlu, sigurnom teritoriju. Zaštićeni smo, okruženi i osigurani.

Možemo biti sigurni da Bog zna naš put i da će nas čvrsto držati za ruku, bez obzira na to što je nasuprot nas. Ne trebamo pokušati kontrolirati sve; možemo se jednostavno prepustiti sigurnosti Njegovih ruku; sve brige, terete, stres, osjećaje opterećenja. Možemo pustiti Bogu da čini ono što samo On ima moć činiti. Ne ovisi sve o nama. Nikada nije i nikada nije ni trebalo. Postoji velika moć u stajanju na Stijeni koja ostaje uvijek čvrsta. On obećava da će nas čuvati na sigurnome i da će otkupiti svako slomljeno mjesto.

On je Stijena koja se neće promijeniti ili pomaknuti. On nas nikada neće ostaviti ili zaboraviti. Možemo Mu vjerovati. On je vjeran i iskren, siguran i pouzdan, jedino mjesto gdje naše umorne duše mogu pronaći odmor.

6. On obećava pobjede nad našim problemima

To vam rekoh da u meni mir imate. U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet“! (Ivan 16, 33)

Isus nad podsjeća na to da ćemo u ovome svijetu imati probleme, ali da ih je On sve nadvladao. On već pobjedonosno vlada. Ista ta pobjeda je na djelu u nama danas i daje nam hrabrost i snagu da opstanemo i prevladamo.

VIDI OVO: Bog je veći od svih vaših problema

Nikada u potpunosti nećemo pronaći mir ni u čemu što ovaj svijet nudi. Iako to možda znamo u svojim umovima, možda još uvijek pokušavamo pronaći mir u nekim ovozemaljskim stvarima: ljudima, sigurnome poslu, novcu ili onome što posjedujemo. Često želimo živjeti ”udobno”. Ne želimo borbe. No Božja nas Riječ podsjeća na to da ćemo se u ovome životu susresti s problemima. Svijet nije savršeno mjesto. U nekim trenucima susrest ćemo se sa teškoćama i teškim okolnostima. Njegovo pouzdanje nas može provesti kroz sve to, jer znamo da je On to sve nadvladao. Možemo pronaći pravi mir u samome Isusu.

7. On obećava da će providjeti put

Ne boj se, jer ja sam te otkupio; imenom sam te zazvao: ti si moj! Kad preko vode prelaziš, s tobom sam; ili preko rijeke, neće te preplaviti. Pođeš li kroz vatru, nećeš izgorjeti, plamen te opaliti neće“. (Izaija 43, 1b-2)

Da, put ću napraviti u pustinji, a staze u pustoši“. (Izaija 43, 19b)

Bog nas podsjeća na to da će biti s nama bez obzira na ono kroz što prolazili u svojim životima. On kaže ”kada budemo prolazili” ne ”ako budemo prolazili”, jer znamo da ćemo u ovome svijetu imati probleme. No, naša nada nije u ovome svijetu. Ona je sigurna u Kristu. On će providjeti put ondje gdje izgleda kao da nema puta, čak i u najtežim situacijama. Izgleda da je ovo Božja posebnost.

On ima plan i svrhu za sve kroz što prolazimo. On može raščistiti prolaz kroz divljinu. On je Bog čuda. On se nikada ne mijenja. Bog je isti jučer, danas i zauvijek.

8. On obećava da će nas držati

Ne boj se jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom“. (Izaija 41, 10)

Ovo je jedan od meni najdražih stihova, koji me održao u mnogim teškim i nesigurnim situacijama. To Božji podsjetnik našim srcima neka se ne boje, jer On je s nama. On je naš Bog. On nas osnažuje. On nam pomaže. On nas drži snagom svoje desnice.

VIDI OVO: 21 biblijskih stihova o tome kako se Bog brine za vas

Ništa u ovome stihu ne kaže da sve ovisi o nama da nekako prođemo kroz sve. Stih nas uvjerava u to da naš Bog, koji nikada ne spava niti zabušava, djeluje u nama i kroz nas te da će nas održati. Ne postoji ništa bolje niti sigurnije nego kada nas Bog drži.

depresija anksioznost
Foto: Unsplash

9. On obećava da nas nikada neće napustiti.

Sam Jahve ide pred tobom; on će s tobom biti; neće te zapustiti niti će te ostaviti. Ne boj se i ne dršći“! (Ponovljeni Zakon 31, 8)

Kada put izgleda nesigurno, kada su se stvari u vezi naših okolnosti promijenile i kada ne znamo što činiti, možemo se pouzdati u Božje vodstvo. On nas nikada neće ostaviti i prepustiti nama da otkrijemo što i kako dalje. Njegova nas Riječ podsjeća na to da je On Onaj koji nas drži za ruku.

VIDI OVO: Bog se danas bori za vas i neće vas napustiti

Bog ide ispred nas, otkriva naše nove puteve, otvara vrata i iscjeljuje slomljena područja kako bismo mogli nastaviti. Bog je sve shvatio, stoga se ne trebamo brinuti. On radi za naše dobro čak i onda kada to ne možemo vidjeti.

10. On obećava da će obnoviti našu snagu

 „Al` onima što se u Jahvu uzdaju snaga se obnavlja, krila im rastu kao orlovima, trče i ne sustaju, hode i ne umaraju se“. (Izaija 40, 31)

U svim onim naizgled bezizlaznim situacijama, kada ne vidimo izlaza, kada se borimo s opterećenošću, Božja moć ima najveću priliku zasjati. U tim razdobljima kada dođemo do ”slijepe ulice’ samih sebe i kada znamo se ne možemo pouzdati u vlastite sposbnosti ili u bilo što što posjedujemo ili bilo koga koga znamo, to je podsjetnik da smo u potpunosti ovisni o Bogu.

VIDI OVO: 6 načina kako zadobiti snagu od Boga

To su najmoćnija od svih razdoblja. On sam je Onaj koji nam daje snagu, Onaj koji nas podiže kako bismo se mogli kretati prema naprijed u Njegovoj snazi i blagoslovu. Ako se borite s opterećenošću i tjeskobom, Bog može obnoviti vašu snagu i donijeti osvježenje vašem duhu. On vam može dati svrhu i nadu. Nikada nemojte dopustiti da vas strah i porazi zadrže dalje od Boga. On je s vama; danas i zauvijek.

Autorica: Debbie McDaniel; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!