Bog još nije gotov s tvojom pričom

Možda prolaziš kroz neka teška vremena i suočavaš se s neprekidnim borbama, ali vjeruj da Bog još nije gotov s tvojom pričom i da bolje dolazi.

David je puno puta prolazio kroz nevolje u svom životu. Jednom ga je prilikom njegov sin Abšalom pokušao ubiti. Prije toga je već ubio svog brata Amnona (2. Samuelova 13, 23-38). Htio je zauzeti Davidovo prijestolje.

Abšalom je bio lukav. Uspio je prevariti srca mnogih ljudi koji su nekada bili odani Davidu. Veliko mnoštvo je stalo uz Abšaloma i dragovoljno se pridružilo pobuni. Bio je to apsolutni nered.

Iako je Abšalomova pobuna bila dio Božje presude protiv Davida zbog preljuba s Batšebom i ubojstva njezinog supruga Urije, Gospodin je još uvijek bio s Davidom. Abšalom nije mogao ugrabiti nešto što je Bog predodredio nekome drugome. Zapravo je Abšalom ratovao protiv Boga.

Bog je uvijek uz one koji ga ljube

Na hebrejskom Abšalomovo ime znači “Otac mira”, ali sigurno nije opravdao svoje ime. Umjesto toga, stvorio je okruženje kaosa i bezakonja.

Tako su David i svi njegovi saveznici, osim 10 inoča koje je ostavio da se brinu o palači, bili prisiljeni napustiti Jeruzalem kako bi pobjegli Abšaloma.

Biblija kaže da su svećenik Sadok i leviti nosili sa sobom Kovčeg saveza, koji je bio simbol Božje prisutnosti koja je vodila Njegov narod. Razumljivo, željeli su biti zaštićeni od nadolazeće propasti.

Iako je David jako poštovao Kovčeg saveza, u ovom se slučaju osjećao potaknutim da ide naprijed bez njega. Prema 2. Samuelovoj, David je rekao Sadoku da odnese Kovčeg natrag u grad Jeruzalem.

“Ako nađem milost u Jahve, on će me dovesti natrag i dopustiti mi da opet vidim njega i njegovo prebivalište. A ako rekne ovako: ‘Nisi mi po volji!’ – onda evo me, neka čini sa mnom što je dobro u njegovim očima!” (2. Samuelova 15, 25-26)

Ponovo pročitajte ono što je David rekao u stihu 26: “neka čini sa mnom što je dobro u njegovim očima.” Davidova izjava otkriva njegovo puno povjerenje u suverenost Božju. Bio je potpuno predan Njegovoj volji – kakva god ona bila.

Gospodin nije završio s Davidom. Abšalom je ubijen u bitci, a David, kojeg je Bog izabrao za kraljevanje, ostao je neozlijeđen. Zla shema nije uspjela.

Bog još nije gotov s tvojom pričom

Kad Bog ima ruku na vašem životu, nije važno tko ili što dolazi protiv vas. Bit ćete zaštićeni i izbavljeni od nevolja.

Pravednici zazivaju, i Jahve ih čuje, izbavlja ih iz svih tjeskoba. (Psalam 34, 19)

Danas vam Gospodin daje umirujuću riječ: On dolazi u pomoć, jer još nije završio s vama. Najveći neprijateljski pokušaji će propasti. I dalje ćete čvrsto stajati nakon što vas Sotona pogodi svojim najboljim udarcem. Božja svrha za vas mora biti ispunjena i neće dopustiti da vam Sotona naudi.

Nemate razloga za brigu, uzrujanost ili strah. Njegova moćna ruka ispružena je prema vama i Njegova savršena volja bit će ostvarena. Bijesna oluja vas neće srušiti. Udari valova neće vas utopiti. Peć nevolje neće vas progutati. Zamke neprijatelja neće vas zaplesti. Najžešći napad vas neće uništiti, jer će vas Gospodin provesti kroz sve.

Vi, poput Davida, možda prolazite kroz nedaće. Ali Bog vidi. Nije vas napustio. Neprijatelj nije i ne može pobijediti.

Bog će ostvariti sve ono što je isplanirao za vas. Vi ste Njegovi i On ima posljednju riječ.

PROČITAJTE JOŠ: