Bog vam neće pružiti novac, već nešto puno bolje

Bogu je stalo do naših potreba, no to ne znači da će nam pružiti novac u količini koju mi želimo. Stjecanje stvari nije temeljni cilj ovoga života.

Postoji preko 169 stihova u Bibliji koji se odnose na načine kako se Bog brine za nas. Filipljanima 4,19 jednostavno kaže: „A Bog moj ispunit će svaku vašu potrebu prema bogatstvu svojemu, u slavi, u Kristu Isusu” (VB).

Dok tražitelji prosperiteta uvijek mogu tražiti da čudesno prime novac ili imetak, pažljivije trebamo pogledati što nam Bog želi pružiti.

Kao i svaki dobar roditelj, Bog nam nikada ne bi dao ono što zna da bi nam naškodilo. Njegova je namjera pomoći nam razvijati sličnost Kristu kako bismo postali sol i svjetlo u svijetu (Matej 5,13-14).

PROČITAJTE: 3 načina kako koristiti novac za Boga

Bog ne želi da ga vidimo kao nebeski izvor pukih materijalnih dobara. Stjecanje stvari nije temeljni cilj ovoga života (Luka 12,15).

Bog razlikuje naše potrebe i naše želje

Bog razlikuje naše potrebe i naše želje, jer zna da gdje je naše blago, tamo je i naše srce (Matej 6,21). Želi da znamo da ovaj svijet nije naš dom i da trebamo preusmjeriti naš fokus na vječni život dok još živimo ovaj.

Bog se bavi svakim dijelom našeg bića: duhom, dušom i tijelom. Budući da su aspekti Njegovog karaktera beskonačni, tako su i načini na koje se Bog brine za nas iznad onoga što možemo tražiti ili zamisliti (Efežanima 3,20).

Možemo se pouzdati u Njegovu dobrotu, vodstvo i pastirsku brigu da će učiniti više za nas nego što bismo ikad mogli postići sami. Bog nam pruža način da razvijamo intimni, komunikacijski i poslušni odnos s Njime kako bismo mogli voditi sebe i druge u kvalitetni život iz „Psalma 23″. Oni čiji je pastir Gospodin mogu reći: „Ništa mi neće nedostajati” (Psalam 23,1 I. Vrtarić).

PROČITAJTE: Financijski savjeti iz Biblije: Pročitajte što Biblija uči o financijama i upravljaju novcem!

U Gospodnjoj molitvi, Isus podučava svoje učenike da traže pomoć, a naša se ovisnost o Bogu potvrđuje svaki put kad molimo: „Kruh naš svagdanji daj nam danas” (Matej 6,11). U Mateju 6,25-34, Isus kaže svojim učenicima da se ne brinu za hranu ili odjeću.

Otac zna naše potrebe. On želi savezni odnos s nama, a to podrazumijeva pouzdanje u Njega da će zadovoljiti naše svakodnevne potrebe te da prvo tražimo Njegovo kraljevstvo i pravednost (Matej 6,33).

Psalam 84,11 navodi: „Ne uskraćuje dobra onima koji hode čestito.” Ovaj stih nosi podsjetnik da postoji dio koji igramo u ostvarenoj Božjoj providnosti u našim životima. Moramo hoditi čestito.

Bog vidi srce i važni su mu motivi naših molitvi

Jakovljeva 4,3 je odgovor na naša pitanja zašto su molitve ponekad neodgovorene: „Išćete, a ne primate, jer loše išćete — da u pohotama svojim potratite” (VB). Bog vidi srce i važni su mu motivi naših molitvi.

PROČITAJTE: 8 načina kako se pouzdati u Boga kada nemate novaca

Mnogi stihovi o Božjoj providnosti odnose se na našu potrebu za hranom i odjećom te svakodnevnim, fizičkim potrebama života. Drugi se odnose na potrebe naše duše i duha, našeg unutarnjeg čovjeka. On nam daje mir (Ivan 14,27), utjehu (2. Korinćanima 1,4) i „silu i ljubav i razbor” (2. Timoteju 1,7). Ustvari, On „nas blagoslovi svakim duhovnim blagoslovom u nebesima, u Kristu” (Efežanima 1,3 VB). U svakom fizičkom stanju u kojem se nađemo, možemo biti zadovoljni u Gospodinu (Filipljanima 4,12).

Stihovi poput Galaćanima 1,15 i Jeremije 1,5 nam daju sigurnost da su Božja ljubav i smjer započeli čak i prije začeća. Kakav je dar znati da je Bog već od samog početka bio uključen u naše živote! Njegova ljubav prema nama obuhvaća Njegovu želju za našu najveću dobrobit. On je doista Jehova-Jireh, Gospodin koji proviđa.

Božja providnost obuhvaća Njegov trajni odnos prema cijeloj kreaciji, koja duboko ovisi o Njemu (Psalam 104,21). Često uzimamo zdravo za gotovo kišu koja pada, sunce koje izlazi svako jutro, osvježavajuće vjetrove koji pušu i morske mijene koje čiste naše obale i okrepljuju život u našim golemim oceanima. No sve to nadgleda naš Bog pun ljubavi u svojoj providnosti za nas.

Izvor: Gotquestions.org