Može li Bog obnoviti brak nakon preljuba
Foto: Technology photo created by wavebreakmedia_micro - www.freepik.com

Seksualni grijeh stvrdnjava srce i zatvara vrata oprostu i slomljenosti. Može li Bog obnoviti brak nakon grijeha preljuba? Kako nastaviti dalje?

Biblija opisuje opojnu moć strasti koja je povezana s požudom i preljubom. Strast koja je pogrešno usmjerena nas vara, zavodi i utječe na nas; živimo u tami, spotičemo se, a ne možemo vidjeti o što smo se spotakli.

Ovaj opis objašnjava zašto toliko onih koji su upali u seksualni grijeh opisuje osjećaj zbunjenosti i odvojenost od Boga.

Preljub nas vodi sa oltara do sudnice, a par, koji je nekad bio duboko u ljubavi, pretvara u gorke neprijatelje. Nade i snovi u vezi rođenja djeteta, sada iskrivljeni, postaju noćna mora za nevinu djecu. U svojoj srži preljub je sebičnost.

VIDI OVO: 5 načina kako sačuvati brak od preljuba

Tužno je da seksualni apetiti često imaju strašne posljedice na našu djecu, kao i na nas same. Izreke 9,16-18 opisuju preljub: „A i onomu kratke pameti govori: »Kradena je voda slatka, i kruh pojeden u skrovitosti ugodan je.« A on ne zna da su mrtvi ondje, da su uzvanici njezini u dubinama Šeola.“

Može li Bog obnoviti brak nakon preljuba 1
Foto: Ojie Paloma/Flickr

Preljub stvrdne srce prema supružniku, pa se oni koji su nekada bili voljeni i vrednovani sada osjećaju beznačajno i odbačeno. Djeca se često osjećaju krivom da nisu dovoljno dobra, ili se nisu dovoljno potrudila. Bože, pomozi našim sebičnim srcima! Čini se da bi kod roditelja koji svoju djecu vole, pomisao na ovaj užas dovela do toga da se seksualni grijeh momentalno zaustavi.

Krajnji cilj seksualnog grijeha jest uništenje braka: „Zatim požuda, zatrudnjevši, rađa grijehom, a grijeh, izvršen, rađa smrt“ (Jakovljeva 1,15). Često je jedini izlaz iz preljubničkog i destruktivnog odnosa učiniti ono što je ispravno bez obzira na osjećaje, te iskusiti bol discipline umjesto bol žaljenja. Osjećaji mogu biti nestabilni i varljivi, ali se poslušnosti biblijskim istinama može vjerovati.

VIDI OVO: Što Biblija kaže o preljubu?

Bol preljuba nas može učiniti gorkim, ili nas u konačnici može učiniti boljim – krajnji izbor je naš. Bog sve može popraviti ako su u igri istinsko pokajanje i oprost. Istinsko pokajanje je bezuvjetno i preuzima punu odgovornost za učinjenu nepravdu. Osoba koja se istinski kaje očajnički želi oprost, i usredotočuje se na ono što je učinila, a ne svaljuje krivnju ili odgovornost na druge. Nemojte pogrešno shvatiti, oba supružnika moraju raditi na sebi, ali to dolazi poslije.

Ovo su dva područja koja često sprječavaju pomirenje:

1. Potpuna razdvojenost se nikada ne dogodi.

Pomirenje je gotovo nemoguće ukoliko ne dođe do potpunog razdvajanja onih koji su uključeni u preljub. Bračni drug u preljubu često osjeća da ih ta nova osoba voli i cijeni, i to može biti istina, ali isto tako se prema njima odnosio i njihov bračni partner na početku relacije. Ljubav ne ostavlja ljude, ljudi ostavljaju ljubav. Obmana leži u činjenici da često ne vidimo puni učinak afere dok grijeh u potpunosti ne naraste. Nepokajani grijeh donosi smrt procesu obnove, donosi smrt jasnoći, smjernicama i miru (vidi Jakovljeva 1,14-15).

VIDI OVO: U braku ste, a zaljubili ste se u drugu osobu – što trebate činiti?

Seksualni grijeh stvrdnjuje srce i zatvara vrata oprostu i slomljenosti. Opet, kada smo u grijehu, mi smo u mraku i ne možemo vidjeti stvari o koje se spotičemo. To je bit obmane. Izgubimo duhovni vid kojim vidimo istinu, vjerujući da će Bog ovo previdjeti ili biti ravnodušan. Što je još gore, neki čak vjeruju da ih Bog usmjerava u ovaj novi odnos. To nas ne bi trebalo iznenaditi. Jakovljeva 1,22 kaže da živimo u obmani kada čujemo Riječ, a ne slušamo je.

Može li Bog obnoviti brak nakon preljuba 2
Foto: People photo created by yanalya – www.freepik.com

Potpuni iskorak iz života druge osobe jedini je način da vidimo gdje će nas Bog voditi, i jedini način da steknemo jasnu viziju. Često se pitam koliko brakova nikada nije obnovljeno samo zbog ponosa i neposlušnosti. Mnogi „kažu“ da će prestati komunicirati s drugom osobom, ali istina je da se boje da će izgubiti odnos, pa je to ustvari često ‘plan B’. Preljubnika često više brinu osjećaji druge osobe, a ne osjećaji njegovih supružnika i obitelji.

VIDI OVO: 8 znakova da je vaš supružnik počinio emocionalni preljub

2. Pravo pokajanje se nikada ne dogodi.

Mnogima je žao zbog preljuba, ali isprika nije dovoljna. Jedino pravo pokajanje otvara Božje uši i započinje obnovu. Izaija 59,2 kaže da nas opačine naše odvajaju od Boga, i grijesi naši sakrivaju njegovo lice da nas ne čuje. Pokajanje, pravo pokajanje, čini restauraciju mogućom. Mnogima je žao što su ih uhvatili, žao da su njihovi ugled i život srušeni, žao da su nesretni, itd. Razlika između tuge i kajanja je bitna, jer se ovo dvoje može lako pomiješati. Ne radi se o tome da ste uhvaćeni, već da priznate.

Moguće je tugovati nad posljedicama grijeha, a ne kajati se istinski. Pokajnik je osoba koja se okreće od svojega grijeha. On prihvaća punu odgovornost za svoje postupke, bez krivnje drugih, ljutnje ili gorčine. Kada se iskreno pokajemo, pomirenje s onima koji su ozlijeđeni je prioritet. Oprost se traži bez uvjeta. U potpunosti, a ne djelomično, odgovaramo za svoje postupke.

VIDI OVO: Molitva za brak: 9 jednostavnih molitvi koje možete moliti za svoj brak

Kako osoba koja se istinski kaje i istinski je slomljena može nastaviti odnos za koji zna da je pogrešan? Ne može. Osoba koja se iskreno kaje uhvatit će prvu priliku da potakne obnovu odnosa. Djelovanje otkriva stanje srca. Oni koji se istinski kaju često napuštaju ljubavnu aferu.

Ima nade: Ne odustajte. Gledajte ka nebu. Postoje posljedice prošlih pogrešaka, ali je bolje živjeti u Božjim rukama otkupljeni, nego živjeti slomljeni izvan njegove volje. Na koji način ćete živjeti?

Autor: Shane Idleman; Prijevod: Aleksandar J.; Izvor: Charismanews.com