Bog vas je postavio na pravo mjesto u pravo vrijeme

Bog nas je na ovu zemlju postavio s razlogom, a sve nas je postavio tamo gdje jesmo – na pravo mjesto i u pravo vrijeme.

„Bog priprema svoje heroje, kada se pojavi prilika on ih može smjestiti na njihovo mjesto u tren oka, a svijet će se čuditi odakle su došli“, rekao je teolog A. B. Simpson.

Je li vam kada sinulo da biste vi mogli biti jedan od Božjih heroja koji se opremaju i pripremaju za nešto što tek slijedi?

Bog nas je na ovu zemlju postavio sa svrhom, a sve nas je postavio tamo gdje jesmo zbog ovakvih vremena. Vi možete pronaći tu svrhu i svoj život posvetiti Božjoj slavi, ili ju možete ignorirati i trčati za ispraznim obećanjima ovog svijeta. Izbor je, zapravo, vaš.

U Starom zavjetu u Knjizi o Esteri vidimo kako je Bog postavio pravu ženu na pravo mjesto u pravo vrijeme, a ona je spasila židovski narod. Estera je riskirala sve kada je došao ključni trenutak.

PROČITAJTE: Kako Bog koristi nepovoljne okolnosti da bi izvršio svoje planove?

Estera je bila siroče koju je usvojio rođak Mordokaj, a oni su bili jedni od židovskih zatočenika u Babilonu. On joj je postao otac i uzor. Njezine su težnje u životu vjerojatno bile da se uda za dobrog židovskog momka, podigne obitelj, služi Gospodinu i živi u relativnoj svakodnevici. No Bog je za nju imao drugi plan što nas podsjeća da u našem životu nema slučajnosti, samo providnosti.

Bog vidi ono što dolazi

Bog vidi ono što dolazi. On to vidi detaljno. Točno je znao što leži u Esterinoj budućnosti i spremao ju je za to. Biblija nam kaže: „Djevojka je bila pristala i lijepa izgleda.“ (Estera 2, 7). Drugim riječima, bila je prelijepa. No ključno je kod Estere što nije bila prelijepa samo izvana, nego je bila prelijepa i iznutra.

Danas je puno naglaska stavlja na to da žene budu privlačne, a većinu toga guraju društveni mediji. Estetske su operacije na vrhuncu popularnosti zato što ljudi žele izgledati onako kako izgledaju na svojim filtriranim selfijima. Časopisi za žene podupiru ovakav sentiment, sa člancima koji tematiziraju brisanje znakova starenja i izrastanje gušće kose.

PROČITAJTE: Vaš dom nije slučajno vaš: Bog ga je izabrao za vas, a evo i zašto!

U okolišu u kojem je najvažniji vanjski izgled uklapa se i prelijepa Estera, ali ona je imala i unutarnju ljepotu. Kralj Kserkso, koji je bio u potrazi za novom kraljicom, to je i primijetio. Od svih predivnih žena koje su postavljene pred njega, Estera je ona koju je odabrao i okrunio kao novu kraljicu.

Da je ovo kakva bajka tu bi bio završetak. No ovo nije bajka. Bog je djelovao. Kada je Estera postala kraljica, njezin rođak Mordekaj postao je savjetnik kraljice, a Mordekaj je uvjerio Esteru da nikada ne otkrije njihovu nacionalnost. Drugim riječima, nije smjela reći kralju ili ikome drugom da je Židovka.

Jednog je dana Mordokaj otkrio urotu dva čuvara koji su namjeravali umoriti kralja. Kada je to otkrio kralju, čuvare su uhitili i smaknuli, no Mordekaj nije dobio nagradu ili priznanje za svoje djelo. Ne samo da ga nisu nagradili, nego je jedan zlobnim imena Haman nagrađen umjesto njega.

Kralj je zapovjedio svojim službenicima da se poklone Hamanu kada on prođe, no Mordokaj je to odbio. Haman je toliko bio ljut što se ovaj nije poklonio, da je odlučio na neće umrijeti samo Mordekaj, nego i sav njegov narod. Bilo je vrijeme za osvetu, pa je Haman otišao kralju sa svojom zlom urotom, a kralj je, na iznenađenje, pristao uz nju.

Estera je imala unutarnju osobnost koja je bila na razini njezine vanjske ljepote, a imala je i veliku hrabrost. Mordekaj ju je upozorio: „Nemoj misliti da ćeš se zato što se nalaziš u kraljevoj palači spasiti jedina od svih Židova: jer budeš li u ovoj prilici šutjela, doći će Židovima pomoć i spas s druge strane, a ti ćeš s kućom svoga oca propasti. Tko zna nisi li se baš i popela do kraljevske časti zbog časa kao što je ovaj?“ (Estera 4, 13-14)

PROČITAJTE: BOG NE STVARA NIŠTA BEZ SVRHE: Zašto te je Bog stvorio?

Estera je riskirala svoj život i zauzela se za svoj narod, što je dovelo do spasa židovskog naroda. Trebalo ih je spasiti zato što je Haman skovao urotu da se smaknu svi Židovi.

Gospodin progovara našim srcima

Gospodin će ponekad progovoriti našim srcima kako bi nam rekao što da činimo. Možda moramo prekinuti odnos s nekim tko nas duhovnu vuče dolje. Ili se možda trebamo odreći nečeg što nam je preuzelo život, nešto što uzimamo kao nedužnu ugodu a što je postalo ovisnost. Možda je to kakva supstanca, poput alkohola i droge. Ili je to možda nešto čime smo opsjednuti, a što nam je postalo važnije od Boga.

Možda Gospodin progovara našim srcima i govori nam da hrabro zakoračimo u vjeri i učinimo nešto što nismo nikada, nešto što će nas gurnuti van zone ugode, poput začetka biblijske skupine sa nekoliko prijatelja, ili na poslu. Odvažite se i pogledajte što će Bog učiniti. Bog nam daje darove i talente koje trebamo iskoristiti.

Estera se iskazala kada je to trebalo. Vi imate darove koje vam je udijelio Bog. Možda je to glazbeni ili umjetnički talent. A možda ste dobri u matematici. Možda ste veliki vizionar, ali niste dobri u fizičkim poslovima, a možda ste pedantna osoba. Svatko ima svoju ulogu. Svatko ima talente i darove koje im je dao Bog i koje trebaju otkriti, razvijati i koristiti njemu na slavu.

Biblija nam kaže: „Ne zanemari milosnog dara koji je u tebi“ (1. Timoteju 4, 14). Koristite svoje darove. Možda će vas Bog pozvati da učinite nešto neočekivano, u vremenima kao što su ova.

Autor: Greg Laurie; Izvor: Faithinthenews.com

NAJNOVIJE!