Otkriva li nam Bog s kime se trebamo vjenčati?

Htjela bih ovo odmah reći: Ne vjerujem da nam Bog unaprijed otkriva s kime bi se trebali vjenčati, bar ne s apsolutnom sigurnošću.

Shvaćam kako ste možda uvjereni da je Bog ovo vama rekao, ali bi trebali biti spremni preispitati – barem pročitati članak – da “glas” ili poticaj koji ste čuli ili osjetili nije od Boga. Da ste možda prebrzo protumačili to kao Njegov glas ili pogrešno shvatili svoje okolnosti? Evo zašto vas želim izazvati:

1. Ne želim da doživite krizu u jednom trenutku ako i kada se ne vjenčate za tu osobu.

2. Ne bih voljela da odbijete drugog pobožnog muškarca ili ženu koji su za vas zainteresirani, jer ne želite čak ni da im pružite priliku.

3. I više od toga, želim da imate ispravni (otvoren) pogled na Boga.

Bog govori

U ovome mislim da jeste u pravu: Bog govori. Na sreću za nas, On želi da ga poznajemo! Hebrejima 1,1-2 jasno govori:

“Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima; konačno, u ove dane, progovori nama u Sinu. Njega postavi baštinikom svega; Njega po kome sazda svjetove.”

Poanta Hebrejima 1. poglavlje je pokazati Kristovu nadmoć. Bog je nekada govorio kroz proroka, ali sada je učinio još nešto bolje. On nam je govorio tako što je poslao svog Sina nama! U Hebrejima 1. poglavlje se radi samo o Isusu, i mislim da možemo naslutiti iz ova prva dva stiha kako je Bog govorio i kako i danas govori.

S kime se trebamo vjenčati
Foto: Unsplash

Kako Bog danas govori?

U Hebrejima 1, vidimo da je Bog govorio na dva načina: davno, preko proroka, a u posljednjim danima, preko Sina.

Očito je: Vi i ja nismo proroci, i sigurno nismo Božji Sin. U Starom zavjetu ćete pronaći knjige sedamnaest proroka: Mojsija, Izaije, Jeremije, Ezekiela, Daniela, Hošee, Joela, Amosa, Obadije, Jone, Miheja, Nauma, Habakuka, Sefanije, Hagaja, Zaharije i Malahije. U cijeloj povijesti, vrlo malo ljudi je u stvari nazvano prorocima.

Prije nego što je Bog poslao svog Sina na zemlju, obično je odabirao jednog većeg proroka da umjesto Boga govori svom narodu. Uzet ćemo Jeremiju za primjer. Bog nije prvo rekao Jeremiji što ga točno očekuje u životu. Bog mu je prvo rekao da govori ljudima da se ne opiru babilonskom ropstvu. Nisu trebali tražiti sigurnost u egipatskim rukama. Ropstvo je bila Božja kazna za njih jer nisu poštovali Zavjet. Trebali su to prihvatiti.

Kome je Bog rekao za koga da se vjenča?

Mogu se sjetiti dva primjera u Bibliji kada je Bog rekao nekome za koga da se vjenča. U Hošei 1,2 Bog je zapovjedio proroku Hošei: “Idi, oženi se bludnicom i izrodi djecu bludničku”. Međutim, ovo nije bilo zbog Hošee. I to definitivno nije standard: Bog nam govori da čeznemo za partnerima koji dijele našu vjeru i hodaju u svetosti (1. Korinćanima 7,39).

Bog je rekao Hošei da se oženi prostitutkom kao vidljivu lekciju za sav Božji narod. Bog daje razlog ovakvog braka: “Idi, oženi se bludnicom i izrodi djecu bludničku, jer se zemlja bludu odala, odmetnuvši se od Jahve!” Hošein brak je bio moćna slika Božje težnje prema svom odlutalom narodu.

Drugi primjer se nalazi u Novom zavjetu, kada je anđeo Božji rekao Josipu da se ne boji uzeti Mariju za ženu (Matej 1,20-21). Je li ovo bilo zbog Josipova zadovoljstva i udobnosti? Teško. Bog je imao na umu ispunjenje svoje otkupljeničke svrhe. Punina vremena je došla. Josip se trebao oženiti Djevicom Marijom tako da bi se vjekovi prorokovanja mogli ispuniti, i da bi se Božji otkupljujući plan mogao ostvariti.

Sloboda izbora

Kada pretpostavimo da Bog govori svakome od nas pojedinačno, odvojeno od Njegove Riječi, uzdižemo se na razinu proroka. Kada naše misli nazivamo Božjim riječima, mislimo previsoko o sebi i nedovoljno visoko o Bogu.

John Piper je rekao:

Svaki put kada se počnem žaliti da je Bog tih te mi je potrebno da mi Bog govori, tog trenutka bih trebao zastati i pitati: Jesam li čuo Njegovu riječ? Je li ova riječ od Boga – izgovorena u Sinu Božjemu – tako kratka i jednostavna da sam završio s njome, i da mi je do sada potrebno više – još riječi? Jesam li zaista čuo riječ Božju u osobi i učenju Sina? Je li bol u mojoj duši i zbunjenost u mom umu zaista dolazi od toga što sam čuo sve Njegove Riječi i potrebna mi je još jedna? I tako osjetim još jedan milostivi ukor u svojim nepronicljivim i drskim ušima.

Što ovo znači kada je u pitanju brak? Bog nam daje veliku slobodu u odabiru osobe s kojom ćemo se vjenčati. Zato, divite se činjenici da nam je Bog govorio kroz poslanje svog voljenog Sina, prihvatite da je Njegova riječ dovoljna za vas, i onda ćete mudro odlučiti s kim ćete se vjenčati.

Autorica: Paula Marsteller; Prijevod: Ivana R.; Izvor: DesiringGod.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi samo za Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ: