NaslovnicaŽivot5 stvari koje su potrebne za sretan brak

5 stvari koje su potrebne za sretan brak

Brakovi koji stavljaju Boga u središte svog braka sretniji su od onih koji to ne čine.

Svatko bi htio sretan brak, ali na njemu treba raditi. Ipak, uz Božju pomoć takav brak je moguć i s Njim svaki brak može uspjeti.

Brak je nevjerojatna veza u kojoj bračni supružnici jedno drugome kažu: “Ovo sam ja, molim te, prihvati me i voli me do kraja života.” Istina je da biti u braku nije jamstvo za sreću i da je institucija braka u čitavom svijetu u problemu.

Kršćani znaju da je brak sveti savez. Isus je, govoreći o svetosti braka, rekao ovo:

“Zar niste čitali: Stvoritelj od početka muško i žensko stvori ih i reče: ‘Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo? Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što, dakle, Bog združi, čovjek neka ne rastavlja.'” (Matej 19, 4-6)

Kršćani moraju shvatiti da je brak velika slika Krista i Njegove crkve – sveti, obvezujući, doživotni savez (Efežanima 5, 31-32). I zato je potrebno stalno raditi na njegovoj izgradnji kako bi opstao.

Što je potrebno za sretan brak?

Kršćanski brak nije samo ugovor. Ugovori se lako raskinu. Umjesto toga, to je sveti savez utemeljen na zavjetima pred Gospodinom.

U nastavku donosimo pet važnih stvari koje su potrebne za sretan brak.

1. Vjera u Boga

Brakovi koji stavljaju Boga u središte svog braka sretniji su od onih koji to ne čine. Oni se usredotočuju na Boga kao izvor svoje sreće, a ne na svog supružnika. Bogu pripada sva hvala, slava i čast.

2. Ljubav

Prva poslanica Korinćanima kaže da je ljubav strpljiva i dobrostiva. Ne zavidi, ne hvali se, ne ponosi se. Nije nepristojna, nije sebična, ne pamti zlo. Ljubav ne uživa u nepravdi nego se raduje istini. Sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve trpi.

Opisujući ljubav muževima, Pavao objašnjava u Efežanima 5, 25 i dalje da je ljubav davanje, a ne osjećaj.

“Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju.”

Većina će ljudi, kada ih pitaju: “Voliš li svog supružnika?”, razmotriti ovo pitanje iz perspektive “zaljubljenosti”. Drugim riječima, odgovaraju osjećaju li ljubav u tom trenutku ili ne. “Voliš li svog supružnika?” je više pitanje nečijih postupaka. Odgovor bi se trebao temeljiti na postupcima prema mužu ili ženi.

3. Povjerenje
Foto: Pexels

3. Povjerenje

Dobar brak se ne može graditi i održati bez povjerenja. Supružnik mora vjerovati da će drugi supružnik ostati vjeran u braku. Jedno drugome to moraju obećati.

4. Poštovanje

Poštovanje je način na koji se osoba odnosi prema nečemu što cijeni. Ako je nešto visoko cijenjeno, osoba će se prema tome odnositi časno i dostojanstveno. Bez poštovanja se bračni partneri osjećaju obezvrijeđeno. Nepoštovanje često uzrokuje hladnoću između supružnika.

“Sve poštujte, braću ljubite, Boga se bojte, kralja štujte! Iskažite dolično poštovanje prema svima.” (1. Petrova 2, 17)

Muž koji cijeni svoju ženu uvijek će se truditi da iznađe rješenje kada mu se obrati s problemom. Ona ga poštuje tako što razgovara s njim i izražava ono što osjeća. Žena koja cijeni svog muža izrazit će mu zahvalnost kada nešto postigne. Pokušat će razumjeti njegovu sklonost “popravljanju” problema i pružanju odgovora.

Što je potrebno za sretan brak?
Foto: Pexels

5. Razumijevanje

Supružnik bi mogao postaviti sljedeća pitanja: Koliko dobro poznajem svog supružnika?; Jesam li svjestan što drugi supružnik voli?; Znam li što je to što ga/nju čini sretnim?; Jesam li svjestan kako će supružnik reagirati u određenim situacijama? …

Razumijevanje supružnika ključno je kako bi se osiguralo da će biti u stanju pokazati poštovanje, učinkovito komunicirati i biti ono što drugoj osobi treba.

PROČITAJTE JOŠ: