Bog želi da imate odličan seks
Foto: Pexels

Bogu je stalo do vašeg seksualnog života. On želi da imate odličan seks u braku i da budete zadovoljni supružnici.

Mnogima od nas je rečeno da je odličan seks u braku moguć. No zbog čega je to važno? Za mnoge od nas, seks izaziva ravnodušnost ili ima tendenciju da u našim odnosima uzrokuje više podjele od zajedništva.

Stvarnost je takva da su seksualni problemi uvijek među glavnim razlozima bračnih sukoba, čak i razvoda. Mnogi parovi se svađaju u vezi seksa, ne znaju gdje da odu kako bi dobili odgovore. Osim što se brakovi raspadaju zbog seksualne nevjere, mnogi parovi trpe desetljeća u seksualnom razočaranju. Često, čak i kada je seks regularan dio braka, jedan supružnik može osjećati to više kao obavezu prema drugome.

Bog želi da imate odličan seks u braku

Jedna od stvari koju sam naučila u vezi braka jest da ”tako-tako” seksualni život nije Božji plan niti za jedan brak.

1. Korinćanima 7, 3-5 se često koristi kako bi se opravdala važnost seksa u kršćanskom braku. Pavao piše:

Muž neka vrši dužnost prema ženi, a tako i žena prema mužu. Žena nije gospodar svoga tijela, nego muž, a tako ni muž nije gospodar svoga tijela, nego žena. Ne uskraćujte se jedno drugome, osim po dogovoru, povremeno, da se posvetite molitvi pa se opet združite da vas Sotona ne bi napastovao zbog vaše neizdržljivosti“.

Na prvi pogled, izgleda kao da ovi retci jednostavno govore: „Jedno drugome dugujete redovit seksualni život, jer ćete biti u iskušenju pokleknuti ako ga zanemarite“. No ono što Pavao zapravo govori, u smislu drugih stihova o braku, je daleko dublje. Na seksualnu intimnost između kršćanskog supruga i supruge treba gledati kao na međusobnu izmjenu darova. To je duboko na način da i muškarac i žena svojim tijelima kažu: „Predajem ti se u potpunosti“.

U seksualnoj intimnosti, muž i žena su uključeni u tjelesnu proslavu svojim tijelima, čime potvrđuju zavjete koje su jedno drugome dali. Neki teolozi poput Timothyja Kellera opisuju seksualnu intimnost kao sakrament: tjelesni način putem kojeg se podsjećamo na duhovnu istinu. Iz tog razloga je Bog stvorio odličan seks: da on bude svet, ranjiv, za užitak i nešto učestalo, odvojeno za brak.

Nažalost, kod velike većine bračnih parova ovo nije iskustvo. Umjesto toga, seks često predstavlja osjećaje straha i ozlojeđenosti.

VIDI OVO: Postoji nada za sve one koji su poput Davida zabrljali sa seksualnim životom

Ne trebate pogledati jako daleko kako biste vidjeli da smo u našoj kulturi zabrljali u vezi seksa. Posvuda oko nas postoje dokazi toga kako je Božji prekrasan smisao za odličan seks vandaliziran. Sotona iskrivljuje seksualnost iskušavajući nas kako bismo odvojili duhovnu od odnosne važnosti seksualnosti.

Pornografija, odnosi na jednu noć i prostitucija su očigledni primjeri takvog kaosa. Ipak, često ne shvaćamo kako je kršćanski brak najsnažnije mjesto gdje možemo ponovno zadobiti ono što je Bog namijenio za seks. Bračna intimnost je jedno mjesto gdje možemo ići u napad u duhovnom smislu, no mjesto gdje se često puta osjećamo poraženo lažima.

Donijeti sve pred Boga

Kada se kršćanski par zadovolji s ispodprosječnom intimnošću, on odustaje od prekrasne prilike za odavanje časti Bogu unutar braka. Većina parova neće jednostavno odlučiti da ”ne vole seks”; oni se pomire zbog toga što su zbunjeni u vezi toga kako poduzeti korake prema naprijed u pogledu zdravlja i iscjeljenja.

Odlično mjesto za započeti raditi na seksualnom životu jest da kroz molitvu zapitamo sebe i svoje supružnike: „Kako smo dopustili Sotoni da od nas ukrade najbolju Božju zamisao za našu seksualnost“? Isus je rekao da je sotona otac laži i da je laž njegov ”materinji jezik”.

Ovo se također primjenjuje na to kako nas on zbunjuje u vezi seksualnosti. U koje smo laži povjerovali, a koje nas drže podalje od toga da iskusimo ono što Bog ima najbolje za nas u ovom području naših brakova? Što je Božja istina? Je li odličan seks moguć za vas?

VIDI OVO: 6 razloga zašto je Bog stvorio seks za brak

Mnogi kršćanski parovi se osjećaju čudno u vezi pozivanja Boga u njihove seksualne živote. No važno je znati da nas je Bog stvorio i kao seksualne osobe. On je nadahnuo Salomona da napiše erotsku pjesmu o bračnoj, seksualnoj ljubavi, koja se nalazi u Bibliji. Bog je stvorio seksualnu intimnost kao dar za nas; dar kojeg je Bog osmislio kako bismo u njemu uživali u potpunosti.

Izvor: Faithit.com; Prijevod: Ivan H.