Koje je boje bila Isusova koža?

Gospodina Isusa Krista najčešće predstavljaju kao bradatog, svijetle puti, smeđe kose i plavih očiju. Koje je boje bila Isusova koža?

Ipak, nitko ne zna kako je Isus točno izgledao. U Bibliji nam nije rečeno je li imao dugu, kratku, upletenu u pletenice ili kovrčavu kosu. Ne znamo je li imao bradu ili brkove. Biblija ne daje nikakve informacije o Isusovom fizičkom izgledu, osim sljedećih izjava u Izaiji 53.

Ne bijaše na njem ljepote ni sjaja da bismo se u nj zaglédali, ni ljupkosti da bi nam se svidio. (Izaija 53, 2b)

Koje je boje bila Isusova koža?

Biblija nudi nekoliko naznaka o Isusovom fizičkom izgledu. Većina onoga što znamo o Isusu potječe iz Evanđelja po Mateju, Marku, Luki i Ivanu. Prema evanđeljima, Isus je bio Židov, rođen u Betlehemu i odrastao u gradu Nazaretu, u Galileji (bivša Palestina, sada sjeverni Izrael) tijekom prvog stoljeća naše ere. Znamo da je Isus imao oko 30 godina kada je započeo svoju službu (Luka 3, 23).

Za mnoge znanstvenike Otkrivenje 1, 14-15 daje naznaku da je Isusova koža bila tamnije boje i da je njegova kosa bila vunaste strukture. Dlake na njegovoj glavi “bile su bijele kao bijela vuna, bijele kao snijeg. Oči su mu bile kao plamen ognjeni, noge nalik mjedi uglađenoj …”

O čemu bismo se trebali brinuti kada je Isus u pitanju?

O čemu bismo se trebali brinuti kada je Isus u pitanju?

Petar nam kaže: “Božanska sila njegova darovala nam je sve što služi za život i pobožnost, poznavanjem onoga, koji nas pozva slavom i moći” (2. Petrova 1, 3). Drugim riječima, Krist nas je pozvao da živimo čistim i pravednim životom za Njegovu slavu. Poruka ovog odlomka je jasna: Njegova slava i dobrota privlače čovjeka da traži život i pobožnost u Njemu. To nema apsolutno nikakve veze s načinom na koji On izgleda ili bojom Njegove kože.

Petar nam također kaže: “Sad uistinu shvaćam da Bog nije pristran, nego – u svakom je narodu njemu mio onaj koji ga se boji i čini pravdu” (Djela 10, 34–35). Kada nas Isus poziva da idemo po cijelom svijetu i širimo evanđelje (Matej 28, 18–20), On nam govori da ne postoje kulturne ili rasne barijere, već da smo svi jedno u Njemu. Pavao to ponavlja u poslanici Galaćanima: “Nema više: Židov – Grk! Nema više: rob – slobodnjak! Nema više: muško – žensko! Svi ste vi Jedan u Kristu Isusu” (Galaćanima 3, 28). Boja kože našeg Spasitelja nema utjecaja na naše dijeljenje evanđelja. Ni boja kože našeg bližnjeg ne bi trebala imati utjecaja na to da mu prenesemo evanđeosku poruku.

PROČITAJTE JOŠ: