Je li Isus bio Židov?

Prvi stih u Novome zavjetu jasno prikazuje to da je Isus bio Židov.

Neki ljudi tvrde da Isus iz Nazareta zapravo nije bio Židov. No, kratak pogled na Bibliju pokazuje nam kako je očigledno da je Isus mogao biti samo Židov. 

U suprotnosti s holivudskom verzijom Isusa, koja često prikazuje zapadnjačku percepciju Isusa, postoji jako puno dokaza koji potvrđuju da je Isus bio Židov. Prvi stih u Novome zavjetu jasno prikazuje to da je Isus bio Židov: „Rodoslovlje Isusa Krista, sina Davidova, sina Abrahamova“.

Samo ime Isus je hebrejskog podrijetla. Isus je transliteracija hebrejske riječi ”Jošua”, što je razlog zbog kojeg neki Isusa nazivaju ”Ješua”. To ime znači ”Jahve je spasenje”. 

Drugo, Isus je rođen u Betlehemu, u gradu kojeg su zauzeli Židovi. Betlehem je dugo vremena bio poznat kao židovski grad, isto tako poznat kao Davidov grad. 

Treće, Isusovi zemaljski roditelji bili su iz Nazareta, iz grada u kojem je živio židovski narod. Dokazano je da je Nazaret iz prvog stoljeća bio maleni, židovski grad. 

Četvrto, Isus je rođen u vrijeme cenzusa, koji je zahtijevao da se Židovi vrate u gradove svojih predaka. Josip ne bi putovao sa svojom trudnom ženom u Betlehem zbog cenzusa, osim ako nije bio Židov. Marija, Isusova majka, također je bila židovskog podrijetla.

VIDI OVO: JUDAIZAM: Što ustvari vjeruju Židovi?

Isusovo rodoslovlje iz Lukinog evanđelja opisuje Marijinu lozu obitelji i također prikazuje Isusovu povezanost s Davidom i Judinim plemenom. Isusovi ujak i ujna, Zaharija i Elizabeta, također su bili Židovi, koji su držali Toru. (Luka 1, 6) Zaharija je bio svećenik.

Cijela je obitelj svoju židovsku vjeroispovijest shvaćala vrlo ozbiljno. U Hebrejima 7, 14 piše: „Poznato je da je Gospodin naš potekao od Jude, plemena za koje Mojsije ništa ne reče s obzirom na svećenike“.

Peto, Isusa su odveli u hram, dok je bio dijete, prema Mojsijevim, židovskim zakonima. (Luka 2, 22) 

Šesto, Isus je bio u židovskom hramu kao dijete, prema židovskom običaju. (Luka 2, 41-52) 

Sedmo, Isus je kao odrasla osoba, poštovao židovske običaje. Išao je u sinagogu na šabat, putovao je u Jeruzalem u vrijeme Pashe i rekao je onima koje je iscijelio od gube neka se pokažu svećenicima, kako zahtijeva Mojsijev Zakon. Sve što piše u Pismu ukazuje na to da je Isus bio Židov koji je poštovao Toru i pridržavao se pravila šabata. 

Oni koji se ne slažu s time da je Isus bio Židov trebaju pružiti alternativne odgovore na ovih sedam povijesnih činjenica. Teret dokazivanja počiva na onima koji se protive jasnim, biblijskim dokazima u vezi ove stvari. 

Izvor: Compellingtruth.org

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!