Nije imao dugu kosu i plave oči: Povjesničarka otkriva kako je Isus zapravo izgledao!

Duge plave kose, plavih očiju, dugačkih, vretenastih udova i ‘njegovan’ – tako se već stoljećima zamišlja i prikazuje Isusa Krista. Europocentrična je to vizija čovjeka koji vjerojatno nije tako izgledao.

Baš kao što nije izgledao niti kao Willem Dafoe niti kao Jim Caviezel, glumci koji su svojedobno utjelovili Isusa na velikom platnu.

Povjesničarka Joan Taylor sa sveučilišta King’s College u Londonu o misteriju Isusovog izgleda napisala je knjigu naslova “What Did Jesus Look Like”, a zaključak jest da je nalikovao na većinu svojih suvremenika – relativno nizak, maslinaste puti, smeđih očiju, mišićav te vjerojatno kratke kose.

Zašto nije bitno kako je Isus izgledao?

Uz to, s obzirom da je Isus bio tesar, Taylor zaključuje kako je Isus, s obzirom na svoj posao i način života u tom vremenu, vrlo vjerojatno bio i fizički disfiguriran, bilo ožiljcima, ili starim nesaniranim prijelomima.

Radi svog fizičkog posla i manjkave prehrane u kombinaciji s arheološkim i antropološkim dokazima zaključak je da je Isus, najvjerojatnije, bio mišićav i ‘nabijene’ građe.

Zanimljivo je kako Stari Zavjet najčešće ne bježi od fizičkih opisa protagonista, pa su tako kraljevi David i Salomon, te patrijarsi poput Abrahama i Mojsija opisivani kao, danas bi se reklo, ‘atraktivni’. Isusov se izgled tretira na sasvim drugačiji način.

Manjak opisa o njegovom liku, tvrdi Taylor, također je poruka koja govori kako je Isus izgledao kao “prosječni građanin Judeje”. Na nekim se mjestima opisuje kako je Isus često ‘nestao u gomili te ga se nije moglo pronaći’.

U Starom zavjetu prorok Izaija najavljuje rođenje čovjeka koji neće privlačiti pažnju svojim kraljevskim izgledom, već će ga ljudi slijediti radi riječi koje govori, piše Express.hr.