Bojite li se susreta s Bogom?

Bojite li se kraja svoga života i susreta s Bogom? Jeste li sigurni gdje ćete provesti vječnost?

Strašno je upasti u ruke Boga živoga. (Hebrejima 10, 31)

Kaže li Biblija da se svi trebamo bojati smrti? Na nekim mjestima u Bibliji pisci se jako trude naglasiti da za vjernika smrt nije poraz, jer vodi savršenom zdravlju, miru i vječnom životu s Isusom Kristom.

Filipljanima 1,21 vjerojatno je najbolji primjer za to. Pavao piše:

“Ta meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak!”

Zatim nastavlja: “Pritiješnjen sam od ovoga dvoga: želja mi je otići i s Kristom biti jer to je mnogo, mnogo bolje; ali ostati u tijelu potrebnije je poradi vas” (Filipljanima 1, 23-24)

Postoji li išta bolje od poznavanja Isusa Krista?

Klišejski kršćanski odgovor bio bi ne, ali čini se da se Pavao ne slaže. Jedna stvar koja je bolja od samog poznavanja Isusa Krista je biti s Njim. Pavao je očajnički želio biti s Isusom, ali prepoznao je da samo Bog ima pravo odabrati kada će se to dogoditi.

Filipljanima 1, 19-30 jedan je od najčešćih dijelova Biblije koji se bavi smrću, ali Pavao niti u jednom trenutku ne sugerira da se boji smrti. Dakle, znači li to da je pisac poslanice Hebrejima pogriješio kada je rekao: “Strašno je upasti u ruke Boga živoga”. Dio odgovora nalazi se u onome što ovaj pisac govori prije stiha 31. U stihovima 19-22 piše:

Imamo dakle, braćo, slobodan ulaz u Svetinju po krvi Isusovoj – put nov i živ što nam ga On otvori kroz zavjesu, to jest svoje tijelo; imamo i Velikog svećenika nad kućom Božjom. Pristupajmo stoga s istinitim srcem u punini vjere, srdaca škropljenjem očišćenih od zle savjesti i tijela oprana čistom vodom. (Hebrejima 10, 19-22)

Pisac podsjeća kršćane da je Isus napravio put da uđu u prisutnost živoga Boga. I ne samo to, oni također mogu Bogu pristupiti čiste savjesti. Grižnja savjesti često donosi strah. Čista savjest donosi mir. Imati mir pred Bogom nema nikakve veze s onim što smo učinili ja i ti, već sve s onim što je učinio Isus.

Svatko tko vjeruje da Bog postoji, želi da On bude pravedan Bog

Biblija je jasna da je Bog pravedan Bog. U Hebrejima pisac citira ono što Bog kaže u Ponovljenom zakonu 32, 35 :

“Moja je osveta, ja ću uzvratiti,” i opet: “Gospodin će suditi narodu svojemu.”

Bog je glavni sudac. Pitanje je: hoćemo li biti suđeni prema onome što smo učinili ili ćemo biti suđeni prema onome što je Isus učinio za nas i što smo vjerom prihvatili?

Prije nego što je Pavao dao svoj život Isusu, bio je odgovoran za ubojstvo mnogih kršćana. Ali na putu u Damask upoznao je Isusa, živoga Boga. Predao Mu se. Isus je uzeo tu kaznu na sebe kako Pavao ne bi morao odgovarati za zlo koje počinio. Pavao je bio spašen po milosti i pomiren s Bogom. Kako se približavao smrti, znao je da se, budući da je imao vjeru u Isusa Krista i da je On platio cijenu za sve što je učinio protiv živog Boga, ne mora bojati smrti.

A vi: bojite se li susreta s Bogom?

Strašno je upasti u ruke živoga Boga, ali onaj tko je vjerovao u Isusa Krista i prihvatio Njegov besplatni dar spasenja, nema razloga za strah. Pokriva ga Isus. Isus je na sebe uzeo Božju kaznu i platio naš dug Bogu. Ali svatko tko odbije Isusa Krista, doživjet će Božju osvetu, i toga se apsolutno treba bojati.

PROČITAJTE JOŠ: