Bolesna duša
Foto: Unsplash

Bolesna duša je rezultat dopuštanju zlom zagađenju da uđe u naš život. Takvo zagađenje nas udaljava od Božjih blagoslova.

Ako želite posaditi vrt, prvo trebate očistiti zemlju. Trebate iskopati kamenje, ukloniti korov i pripremiti zemlju za sadnju. 

Isto trebamo učiniti s našim srcima. Da sjeme Riječi Božje može pustiti korijenje, mi prvo moramo očistiti zemlju od stvari koje bi narušile rast. Korov opačine i korov ogorčenosti mora biti uklonjen. 

Jakov nam govori: „Zato odložite svaku prljavštinu i preostalu zloću i sa svom krotkošću primite usađenu riječ koja ima moć spasiti duše vaše.“ (Jakovljeva 1,21). 

A Jeremija 4,3 kaže: „Jer ovako govori Jahve Judejcima i Jeruzalemcima: »Prokrčite sebi prljuše, ne sijte po trnjacima.“ 

VIDI OVO: Koje su posljedice neposlušnosti Bogu?

Kada je ta zemlja usitnjena i očišćena onda trebamo ponizno primiti Božju Riječ. To znači doći ponizno i s otvorenim srcem čuti i primijeniti Božju dragocjenu Riječ. Umjesto hiper-kritičnog i već-sam-to-prije-čuo stava, mi trebamo otvoreno prići onome što bi nam Gospodin htio reći. Ako tako učinimo, to će imati velik utjecaj na naše živote. 

Ujedno je važno razumjeti da u ovom kontekstu Jakov ne priča o spasenju naših duša od vječne propasti. Nego, izraz „spasiti duše“ se može prevesti kao „sačuvati i izliječiti svoju dušu“ ili „obnoviti svoju dušu“. 

Drugim riječima, ako dopustite zlom zagađenju da uđe u vaš život, onda ćete imati bolesnu dušu. Vaše odbijanje da poslušate Riječ Božju vas možda neće diskvalificirati kao kršćana, ali će vas zasigurno diskvalificirati od primanja duhovnih nagrada. 

Božja Riječ koju ste primili može spasiti vaše duše, ne samo od prokletstva nego i od štete. Nemojte živjeti svoj život s oštećenom dušom. Priđite Božjoj Riječi krotko, otvoreno i uz priznavanje da još mnogo toga morate naučiti. 

Autor: Greg Laurie; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Harvest.org