Koje su posljedice neposlušnosti Bogu?

Za svako djelo u životu postoji rezultat, a za svaki neposluh posljedice. Koje su posljedice neposlušnosti Bogu?

Poslušnost je prihvaćanje vlasti i volje Božje. Uključuje pokornost Njemu i izražavanje te pokornosti u djelima, riječima i mislima. Neposluh je uzrokovan pobunom i nepovjerenjem u Boga. Biti neposlušan znači prepustiti se samovolji umjesto da se predamo Bogu i u svemu želimo njegovu volju.

Nepokornost je započela kada Sotona nije poslušao Boga i bio je zbačen na zemlju s trećinom anđela. Ali ta neposlušnost nikad nije prestala. Prvi čovjek na zemlji također nije poslušao Boga i posljedice te neposlušnosti do danas utječu na svakog čovjeka na zemlji.

Što Biblija kaže o (ne)poslušnosti?

Bog nam je dao pravila koja su nam potrebna za život. Biblija je priručnik za život! U njemu ćete pronaći sve zakone koje je Bog uspostavio za sretan, zdrav i svet život.

Bog očekuje poslušnost. Kada slijedite Božji plan, stvari se dobro odvijaju.

“Gledajte! Nudim vam danas blagoslov i prokletstvo: blagoslov, budete li slušali zapovijedi Jahve, Boga svoga, koje vam danas dajem; a prokletstvo, ne budete li slušali zapovijedi Jahve, Boga svoga, nego sađete s puta koji vam danas određujem te pođete za drugim bogovima kojih niste poznavali.” (Ponovljeni zakon 11, 26-28)

“Htjednete l’ me poslušati, uživat ćete plodove zemaljske.” (Izaija 1, 19)

“Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati … Tko ima moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi; a tko mene ljubi, njega će ljubiti Otac moj, i ja ću ljubiti njega i njemu se očitovati.” (Ivan 14, 15. 21)

Postati neposlušan znači zgriješiti ili se pobuniti protiv Boga. Kad god zaboravite Boga i zanemarite Njegovu Riječ, stvari se počnu raspadati – fizički, emocionalno, financijski … i na svaki drugi način.

A Samuel odvrati [Šaulu]: “Jesu li Jahvi milije paljenice i klanice nego poslušnost njegovu glasu? Znaj, poslušnost je vrednija od najbolje žrtve, pokornost je bolja od ovnujske pretiline. Nepokornost je kao grijeh čaranja, samovolja je kao zločin s idolima. Ti si odbacio riječ Jahvinu, zato je Jahve odbacio tebe da ne budeš više kralj!” (1. Samuelova 15, 22-23)

Koje su posljedice neposlušnosti Bogu?

Svaki put kad je osoba ili skupina ljudi zaboravila Boga i okrenula se od Njega, imala je nekih velikih problema. Psalam 106. govori nam o jednom takvom scenariju.

“Zaboraviše brzo djela njegova, ne uzdaše se u volju njegovu. Pohlepi se daše u pustinji, iskušavahu Boga u samoći. I dade im što iskahu, al’ u duše njihove on groznicu posla” (Psalam 106, 13-15).

Čak je i kralj David, za kojeg je Bog rekao da je čovjek po Njegovom srcu, kažnjen nakon nepoštivanja Njegova zakona.

“Zašto si prezreo Jahvu i učinio ono što je zlo u njegovim očima? Ubio si mačem Uriju Hetita, a njegovu si ženu uzeo za svoju ženu. Jest, njega si ubio mačem Amonaca. Zato se neće nikada više okrenuti mač od tvoga doma, jer si me prezreo i jer si uzeo ženu Urije Hetita da ti bude žena.” Ovako govori Jahve: “Evo ja ću podići na te zlo iz tvoga doma. Uzet ću tvoje žene ispred tvojih očiju i dat ću ih tvome bližnjemu, koji će spavati s tvojim ženama na vidiku ovome suncu.” (…) A Natan odvrati Davidu: “Jahve ti oprašta tvoj grijeh: nećeš umrijeti. Ali jer si tim djelom prezreo Jahvu, neminovno će umrijeti dijete koje ti se rodilo!” (2. Samuelova 12, 9-14)

Jedna od glavnih stvari koje volim kod kralja Davida je to što mu je bilo žao njegova neposluha, ali ipak nikada nije izbjegao njegove posljedice.

Ako kažete Bogu: “Želim raditi ono što želim i kad ja to hoću”, ponekad će vam dati ono što želite. Ali često postoje neželjene posljedice. Imati sve što želite jesti, može dovesti do pretilosti i povišenog šećera u krvi. Imati sve što želite piti, može dovesti do alkoholizma i bolesti srca. Zanemarivanje vrlo jasnih Božjih smjernica o daru seksa može dovesti do spolno prenosivih bolesti i slomljenih obitelji.

Kad zanemarite Božja pravila u Bibliji, govorite Mu da mislite da znate bolje. Ali neposluh uvijek ima posljedice, ponekad velike, a ponekad male.

Kako ispraviti grijeh neposluha?

Sljedeći prijedlozi trebali bi zaustaviti posljedice neposlušnosti Bogu. Započnite s pitanjem slušate li Boga u različitim područjima svog života, kao što su odnosi, vaše ponašanje, Božje gospodstvo u braku ili poslu ili na drugim područjima … Pošteno napravite reviziju svog života.

Tamo gdje se neposluh identificira, može se i ukloniti. Nepokornost priznajte kao grijeh. Zamolite Boga za oprost i zatražite Njegovo obećanje potpunog oprosta.

Ako priznamo grijehe svoje, vjeran je on i pravedan: otpustit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravde. (1. Ivanova 1, 9)

Ako vaš čin neposluha uključuje i neke ljude, morate ispraviti situaciju s njima. Biblija uči da trebamo živjeti u miru sa sobom i drugima. Neposluh prema Bogu i ljudima može blokirati radost, blagoslove i unutarnji mir koji Bog želi za vas. Zato se otvorite Duhu Božjem i u svemu surađujte s Njim.

Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. Protiv tih nema zakona. (Galaćanima 5, 22-23)

Kako se svaka od ovih osobina razvija u vama, vidjet ćete da ne nestaje samo grijeh neposluha, već i drugi grijesi.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!