Bože, umoran sam od svega!

Slobodno možeš reći: “Bože, umoran sam od svega!”, jer pred Bogom uvijek možeš otvoriti srce i reći Mu sve.

Danas se mnoštvo ljudi osjeća umorno od svega u životu. Zatrpani problemima, uznemireni zbog zdravstvenih, obiteljskih ili financijskih poteškoća … Mnogima je teško vidjeti izlaz.

U potrazi za bijegom od umora, frustrirani i obeshrabreni, neki traže hitnu promjenu: nadaju se da će spas naći kroz novi posao ili novu kuću, novi zajam, novu vezu …

Neke promjene mogu se donekle dogoditi. Ali Biblija nas podsjeća na mnoge temeljne istine o životu. Moramo se sjetiti da “nema novih stvari pod suncem”.

Sve je mučno. Nitko ne može reći da se oči nisu do sita nagledale i uši dovoljno naslušale. Što je bilo, opet će biti, i što se činilo, opet će se činiti, i nema ništa novo pod suncem. (Propovjednik 1, 8-9)

Ono što je danas novo, sutra postaje staro

Ono što se danas čini svježim, sutra se može činiti uobičajenim. Ono što se danas čini uzbudljivim, sutra može izgledati rutinski. Ono što se danas osjeća kao otkriće, sutra postaje stara vijest.

Koji je odgovor? Bog nam nudi nešto dublje. Život smisla i svrhe. Biblija nas potiče da je najvažnije vjerovati Bogu. Služiti Mu. Ovisiti o Njemu u svakoj situaciji. Shvatiti da “onima što se u Jahvu uzdaju snaga se obnavlja, krila im rastu kao orlovima, trče i ne sustaju, hode i ne more se” (Izaija 40, 31).

Osjećate li se umorno? Preplavljeni ste? Frustrirani? Ovo su trenuci za traženje Boga, Njegove pomoći, Njegove snage. Trudite se živjeti u skladu s Njegovom Riječi. I ukazujte Mu svoje povjerenje.

Molitva za sve koji su umorni i preplavljeni životnim brigama

Dragi Oče, zahvaljujem Ti što sam dočekao novi dan. Bože, umoran sam od svega i iscrpljen. Oprosti zbog svih prigovora. Ali ne mogu si pomoći, jer Ti si moj Otac. Zar nisi rekao da Ti mogu bilo što reći? Koga ja imam u nebu osim tebe? (Psalam 73, 25)

Znaš da mi je teško u srcu. Slab sam i nedostaje mi puno stvari. Dosadilo mi je biti tužan i ovisiti o drugima. Umoran sam od sažaljenja samog sebe. Dosadilo mi je raditi stvari u svojoj snazi. Sjećam se da si rekao: “Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom.” (Izaija 41, 10) Molim za Tvoju milost!

Oče, možeš li zaustaviti sva testiranja u mom životu? Poput psalmiste se pitam: “Dokle ću nositi bol u duši; tugu u srcu obdan i obnoć?” (Psalam 13, 3) Znam da su neka od ovih testiranja za Tvoju svrhu i da ojačaš moju vjeru. Ali Oče, ja sam Tvoje dijete i volio bih promjenu životnih okolnosti.

Priznajem, Oče, ne mogu to učiniti sam. Slab sam. Iako sam iscrpljen, vjerujem da me voliš i da i dalje imaš plan za moj život. Molim Te: pomozi mi da počnem raditi stvari na Tvoj način. Pozivam Te u svoj život da ispuniš prazninu u meni. Bože, obnovi moje srce i dušu. Ne želim se ovako osjećati.

Dragi Oče, žao mi je zbog moje djetinje molitve. Ali već mi je lakše kada znam da me čuješ. Sada sam spreman započeti svoj dan. Vodi me i upravljaj moje korake. Neka sve bude Tebi na slavu. Amen!

PROČITAJTE JOŠ: