Božićno drvce – simbolika i značenje za kršćane

Božićno drvce, dekoracija kojom se upotpunjuju domovi za vrijeme blagdana u mnogim dijelovima svijeta, samo je drvo za neke osobe. No zapravo je puno više od toga.

Božićno drvce kao podsjetnik Božje ljubavi

Podsjetio sam se koliko me Bog voli upravo kroz to obiteljsko božićno drvce. Vidite, moja supruga i ja ove smo godine proslavili naš treći zajednički Božić, no prvi smo put imali božićno drvce u našem domu. Dugo smo stajali u redovima tražeći božićne ukrase, a sa svakom sitnicom koju izaberemo i sa svakim osmjehom moje supruge podsjećam se koliko me Bog voli.

Nadao sam se podijeliti ovih nekoliko činjenica s vama.

1. Prvo božićno drvce ukrašeno je krvlju

Suprotno našem dekoriranju božićnih drvca koja ukrašavamo da budu što ljepša, prvo službeno božićno drvce – drvo na kojem je Isus visio za nas – nije bilo lijepo. Bilo je stravično.

VIDI OVO: Zabranjuje li prorok Jeremija božićna drvca?

Isus je nosio križ teškim putem sve do Golgote gdje je bio razapet. Dok sam čekao u redu da kupim ukrase, umoran od gužve u trgovini, nisam mogao ne razmišljati o Isusu kako nosi taj veliki i teški križ za mene i za svaku drugu osobu.

Za razliku od našeg bogato ukrašenog drvca, Isusovo je drvce na sebi nosilo Njegovu krv. Bilo je strašno, no krv koja nas je spasila i ukrasila ga je.

2. Kulminacija prvog Božića označena je tim drvetom

Isusovo rođenje, prvi Božić, dogodilo se jer je on bio predodređen za smrt. Da, bio je rođen od djevice kako bi umro za grešne ljude, uključujući mene i vas. Dok je naše božićno drvce dizajnirano kako bi naš dom učinilo ljepšim i zabave veselijim, Isus je znao da će Njegovo rođenje biti vrlo bolno za Njega.

No ipak je sve to podnio kako bi Božja volja bila ispunjena. Da bi nas Otac mogao vratiti sebi kroz Isusa (vidi: 1. Ivanova 4,10).

VIDI OVO: 12 božićnih molitvi – iskusite radost!

Dok smo mi zaposleni i dok uživamo u praznicima i svoj zabavi koju oni nose, Isus je bio svjestan da će umrijeti brutalnom i nezasluženom smrću (vidi: Ivan 3,15-15). On je sve to učinio kako bi mi mogli živjeti u Njemu i uživati (vidi: Ivan 3,16-17; 10,10).

3. Isus je umro na prvom božićnom drvcu, a naš je život na njemu započeo

„Za sve umrije da oni koji žive ne žive više sebi, nego onomu koji za njih umrije i uskrsnu“ (2. Korinćanima 5,15).

Kao kršćani koji umiremo u Kristu ne možemo više pronaći život u sebi samima. Mi pronalazimo život gdje je On umro i uskrsnuo. Naši životi su ukorijenjeni u Njemu, skriveni u Njemu, imaju svrhu u Njemu, i cjeloviti su u Njemu.

Da, božićno drvce u našim domovima možda je samo ukras, ali zbog njega nikada neću zaboraviti koliko me je Bog volio i koliko me sada voli.

Autor: JB Cachila; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Christian Today

NAJNOVIJE!