Božja opomena svim vjernicima koji danas žive

Božja opomena: ”Pazite sami na se da vam srca ne otvrdnu” (Lk 21,34) se ne odnosi na svijet, nego je upućena svim vjernicima. 

U ovom vremenu Isusova pojavljivanja, najvažnija stvar kojom se trebamo pozabaviti jest da se pripremimo. Mnogi kao gotovu činjenicu prihvaćaju da su spremni. Prema mjeri Kristovih vlastitih riječi učenicima, spremnost za preobrazbu nije, kao što mnogi pogrešno pretpostavljaju, time što su bili spašeni ili ispunjeni Duhom.

Trebamo ući u Riječ Božju i vidjeti kakve uvjete on traži za preobrazbu i uzašašće s njim. U svojoj propovijedi (Mt 24 i 25) Gospodin predskazuje strašne nevolje koje dolaze na cijeli svijet. Ukazanim upozorenjima i izričitim zapovijedima On opominje svoje učenike kako da izbjegnu sud. I kaže im kako.

Nije bez značaja da njegove riječi opreza i opomene nisu rečene Crkvi kao Tijelu, nego pojedincima. “Pazite sami na se da vam srca ne otvrdnu” (Lk 21,34). U izvornom grčkom su riječi “se(be)” i “vam” sa specifičnim naglaskom. “Bdijte i molite svaki čas, da biste mogli umaći svemu onomu što se ima dogoditi …” (Lk 21,36). “Blago onomu koji bdije i čuva svoje haljine” (Otk 16,15).

U ovoj važnoj opomeni da budu budni i oprezni, Gospodin svoje učenike nije ohrabrivao da se uzdaju u svoje iskustvo novoga rođenja. Niti ih je ohrabrivao da počivaju na bilo kojem prošlom blagoslovu, a niti im je rekao da se mogu osloniti na ispunjenje Duhom.

Gospodnji naglasak bio je na bdijenje, molitvu. Bijeg će, prema Kristovim vlastitim riječima, biti moguć pod uvjetom da se osobno trudimo, a potpuna će nagrada za trud biti ako budemo spremni.

Autor: S. F. Moore