3 savjeta kako prepoznati je li ono što planirate Božja volja ili vaša volja

Je li ono što planirate Božja volja ili vaša volja? Kako to možete prepoznati? Donosimo nekoliko korisnih savjeta.

Jednom sam održao tečaj za pastore iz različitih crkava u našem gradu, koji se fokusirao na privlačenje što više ljudi u crkvu, tako što bi se osnovale male skupine učenika. Tijekom tog tečaja jedan pastor je ispitao moje učenje, govoreći da ako Bog naređuje ljudima da ga prate, učinit će to na Njegov način, ne na naš.

Mislimo da ako Bog ima plan za nas da napredujemo te daje nadu za budućnost, tada mi ne trebamo praviti naše planove. S druge strane, ne znači da su svi planovi i strategije na kojima radimo od Gospodina. Čak i đavao ima planove protiv nas i protiv Boga.

Ponekad plan ili strategija ne moraju biti od Boga, tako da moramo naučiti razlikovati ta dva. Slijede tri pitanja koja bi trebali postaviti sebi kada pokušavate otkrijete je li plan Božja volja ili samo vaša ideja.

Tražim li Božju volju prije svega?

Ključ raspoznavanja Božje volje u svako vrijeme je da se pobrinemo da se naši planovi slažu s Božjim. Matej 6,33 nam govori: “Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati.”

Božja volja čini da sve ide na dobro onima koji vole Boga (Rimljanima 8,28), zato nema razloga da ne tražimo prvo Njegovu volju. Isto koliko dobra i mi želimo sebi, toliko nam dobra i Bog želi. Štoviše, On traži dobro ne samo nas kao pojedinaca, već i dobrobit svih oko nas. On ima i veće i bolje planove od nas, ali jesmo li mi osjetljivi na to da tražimo prvo Božju volju?

kako prepoznati je li ono što planirate Božja volja ili vaša volja
Foto: Kasper Nielsen/Flickr

Jesmo li predali Bogu svoje planove?

Izreke 19,21 nam govore: “Mnogo je namisli u srcu čovječjem, ali što Jahve naumi, to i bude.” Više od naših planova, potrebni su nam Božji, ali često ograničavamo Božje planove, jer nismo spremni predati Bogu naše, ili pokušavamo naše planove ugurati u “Božji plan”.

Želje našeg srca mogu postati najveća prepreka da iskusimo Božji plan i otkrijemo je li plan zaista naš ili Božji.

Je li moj um obnovljen?

Osim ako mi um nije obnovljen, naš poziv i Božja volja će ostati nejasne. Rimljanima 12,2 kaže: “Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno.”

Iznad planova i strategija, potrebno je da naš um bude obnovljen od strane Svetog Duha i doveden do točke gdje ćemo se odučiti od stvari koje se suprotstavljaju Božjim putevima i naučiti biti još više osjetljivi na Njega.

Autor: Patrick Mabilog; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Today

PROČITAJTE JOŠ: