Božja zapovijed koju je najteže poštivati
Foto: Unsplash

Posljednju od Deset Božjih zapovijedi najteže je poštovati, mislim, jer je ona pitanje srca. 

Evo je: „Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga!“ (Izlazak 20,17). 

Želja u ovom slučaju nije samo htjeti nešto što netko drugi ima. Nego, želja je kada vas žudnja za nečim što nije vaše doslovno proždire. U Bibliji, riječ „željeti“ se može prevesti ako „žudjeti za nečim.“ 

Zamislite psa kako žudi za hranom. Kada stavite hranu u njegovu zdjelu, bolje vam je da ju ne dirate, jer je to njegova hrana. Na pamet padaju i filmovi Gospodar Prstenova i lik Golluma koji je bio opsjednut uzimanjem prstena od Frodoa. On je nazivao taj prsten „precious“ (hrv. dragocjen) te ga je morao imati. Bio je opsjednut njime. 

To je ta želja. Oči gledaju u nešto, um se tome divi, volja nadvlada, a tijelo djeluje kako bi to posjedovalo. 

VIDI OVO: NE POŽELI: Koje je značenje desete Božje zapovijedi?

Na primjer, možete se diviti susjedovom novom autu i kupiti isti takav. To nije žudnja, nego je kopiranje. U drugu ruku, kada se divite susjedovom autu, pitate ga da se provozate u njemu, a onda se nikada ne vratite, to je žudnja. Ujedno ste počinili i zločin. 

Vidjeli ste nešto što netko drugi ima i odlučili da to želite za sebe, bez obzira na bilo što drugo. 

Nije grijeh željeti biti uspješan i dobro živjeti. No kada postanete opsjednuti s nečim, kada je to najvažnija stvar u vašem životu, onda je to žudnja. Ona vam može uništiti život. 

Autor: Greg Laurie; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Harvest.org