Božja zaštita: 8 moćnih obećanja iz Psalma 18, 2

Božja zaštita je prisutna u životu onih koji u Njega vjeruju. U Psalmu 18, 2 Bog nam daje osam obećanja koje možemo proklamirati; obećanja o onome tko Bog jest i kako nam pomaže u našim okolnostima. 

„Gospodine, hridino moja, tvrđavo moja, Spasitelju moj! Bože moj, branitelju moj, u kojeg se zaklanjam! Štite moj, rog spasenja mojega, grade moj“! (Psalam 18, 2) 

Kao sljedbenici Krista, služimo Bogu kojeg uopće ne iznenađuje ono s čime se susrećemo svakoga dana. Bog je suveren, On sve zna o panici, pandemijama, kaosu i zbunjenosti. Bog je s nama bez obzira na ono s čime se susrećemo. 

Bog nam je također ostavio svoju Riječ, koju možemo čitati svaki puta kada smo u potrazi za Božjom prisutnošću. U Božjoj Riječi nalazimo i Psalam 18, 2. U tom kratkom stihu, Bog nam daje osam obećanja koje možemo proklamirati; obećanja o onome tko Bog jest i kako nam pomaže u našim okolnostima. 

Gospodin je moja Stijena 

U vremenima nevolje, kada nas potresu životne okolnosti, dobro je znati da je Bog naša stijena. Netko tko je iznimno snažan i moćan. Netko za koga se možemo držati kada osjećamo da se tlo ispod nas miče. Ne postoji nitko komu možemo vjerovati i tko je pouzdaniji od Boga. 

U pripjevu pjesme ”The Solid Rock”, Edward Mote je napisao: 

„Na Kristu, čvrstoj Stijeni, ja stojim, svako drugo tlo je pijesak koji tone, svako drugo tlo je pijesak koji tone. 

O Kristu se također pjeva kao o ”Stijeni sveg vremena”, u himni koju je napisala Augustus Montague Toplady. 

Toliko često riječi himni pružile su mi utjehu; one odmiču moj pogled s okolnosti i umjesto toga usmjeruju ga prema mjestu gdje on treba biti, prema Gospodinu. 

Stijeno svih vremena, otvori se za me, dopusti da se skrijem u tebi. 

Prizor kojeg vidim u svome umu jest prizor malenog djeteta koje se boji i koje trči svome roditelju za zaštitu. Jednom kada je ondje, dijete osjeća kao da će sve biti u redu. 

Gospodin je moja Utvrda. 

Kada se riječ ”utvrda” odnosi na osobu, to znači da ta osoba nije podložna vanjskim utjecajima ili uznemirivanjima. 

Gospodin je svemoćan. Na Njega ne mogu utjecati vanjske okolnosti i ništa Ga ne može potresti. To me podsjeća na događaj kada je Isus bio odveden u divljinu na 40 dana i kada Ga je ondje sotona kušao. Svaki puta, Gospodin je odgovorio na isti način. Koristio je istu sintagmu ”pisano je”. Citirao je stihove izravno iz Pisma. 

Bog je naša moćna utvrda. Bog je moćniji od svega. Bog je jači od svega. Neprijatelj nas pokušava učiniti uplašenima time što nas plaši onime što bi se moglo dogoditi, kako bi se stvari mogle odvijati. No Bog je svjestan njegovih taktika, a mi se možemo pouzdati u Božju snagu. 

Gospodin je moj Izbavitelj. 

Izbavitelj znači da nas se izbavlja iz boli u svakoj situaciju u kojoj se nađemo. Ponekad, to može značiti da će vas Bog izbaviti iz bilo čega što se događa oko vas. Bog je izbavio Danijela iz lavlje jazbine. Daniel nije bio tjelesno izbavljen, no umjesto toga, Bog je otklonio opasnost time što je začepio usta lavova. (Daniel 6, 19-23) Bog je upotrijebio svog anđela kako bi se pobrinuo za Danielovu sigurnost. 

Zbog onoga što je Isus učinio na križu, izbavljeni smo iz kazne koju smo trebali pretrpjeti zbog grijeha. Bog nas je isto tako izbavio iz moći grijeha, jer nam je rečeno ako nas Sin oslobodi, zaista ćemo biti slobodni. (Ivan 8, 36) 

Jednoga dana bit će novo nebo i nova Zemlja, gdje neće biti grijeha, već će ondje boraviti pravednost. (2. Petrova 3, 13) Sve će se to dogoditi zbog toga što je Gospodin naš Izbavitelj. 

On je moj Bog. 

Sve osobine Boga su izvrsne, no ono što Boga čini tako odličnim jest to što je Bog naš Bog. Bog je netko koga možemo zazvati svakodnevno, danju ili noću. Bog nam je dao pristup svome prijestolju, gdje nam je dopušteno doći s našim molbama, znajući da će Bog na njih odgovoriti u skladu s Njegovom savršenom voljom. 

Bog ne razmišlja kao mi. Bog nam govori da su Njegovi načini iznad naših i da su Njegove misli iznad naših misli. (Izaija 55, 8-9) 

Bog nas je volio toliko puno da je žrtvovao svog dragocjenog Sina, stoga kada mi prihvatimo Isusa zbog onoga što je učinio za nas, naš Stvoritelj postaje naš Otac. Bog postaje naš Bog. Znam da Bog brine o meni i da mi kaže da svoje brige bacim na Njega. (1. Petrova 5, 7) Također znam da, bez obzira na iskustva kroz koja prođem u životu, Bog će sve izvesti na dobro, jer Ga volim. (Rimljanima 8, 28) 

No uistinu, spoznaja da me Bog nikada neće ostaviti niti napustiti, ostavlja me bez riječi, jer nas svatko drugi u našem životu može odbaciti. No naš nebeski Otac obećao je da On neće. (Ponovljeni zakon 31, 6) 

Bog je moje Utočište. 

Utočište je mjesto zaštite od opasnosti ili nevolje. To je kao kada pronađete sigurno mjesto za vrijeme oluje. Strahovi s kojima se suočavamo o ovoj pandemiji mogu čak i kod najvjernijih kršćana uzrokovati nemir. Iako možemo biti usredotočeni na ono što se događa oko nas, bit će za naše dobro ako, poput Petra, naš pogled držimo usmjeren prema Gospodinu, a ne na valove i divlji vjetar koji bjesni oko nas. (Matej 14, 29-32) 

David je često morao bježati od neprijatelja i u opasnosti, zazvao je Gospodina. Isti Bog koju mu je pomogao kada je bio dječak, kada se suočavao s lavom ili medvjedom. Kasnije, dok je stajao nasuprot divovskog Filistejca, David se prisjetio istog Boga koji mu je pomogao prije i koji će mu dati ono što mu je potrebno sada. (1. Samuelova 17, 37) 

Svatko od nas vjerojatno se može prisjetiti vremena kada nas je Bog izbavio iz nevolje. Duh Sveti vjerni je podsjetnik na to da se Bog ne mijenja. (Psalam 102, 25-27) 

Bog je moj Štit. 

Bog nam daje zaštitu. Naš neprijatelj, sotona, hoda uokolo poput ričućeg lava, gledajući koga da poždere. (1. Petrova 5, 8) No, Bog nas podsjeća na to da ako smo prihvatili Gospodina, mi smo Božja djeca, a Duh Sveti koji prebiva u nama veći je od neprijatelja koji je u svijetu. (1. Ivanova 4, 4) 

Sjećamo se kada je Bog rekao Abramu da je On njegov štit i da će Abramova velika nagrada. (Postanak 15, 1) Bog se brine za one koji Mu pripadaju. Bog je Otac koji voli. Znam da, ako zemaljski roditelji imaju urođenu želju da zaštite svoju obitelj, koliko tek onda Bog, Stvoritelj svemira, čuva svoju djecu? 

Bog je Rog mog spasenja.

Rog predstavlja Isusovu žrtvu na križu. To je obećanje buduće zaštite za vjernike. Vrsta roga koja se ovdje spominje je smrtonosno oružje divljeg bizona. Pismo kaže: „A moj rog ti uzvisuješ kao rog u bizona, ja sam pomazan novim uljem“. (Psalam 92, 9) 

Rog je znak snage i simbol pobjede. Bog govori Jeruzalemu: „Ustani! Ovrši žito, Kćeri sionska, jer ti pravim gvozden rog i mjedena kopita. I satrt ćeš mnoge narode; zavjetovat ćeš Jahvi blago njihovo i bogatstvo njihovo Gospodaru sve zemlje“. (Mihej 4, 13) 

Bog je rog spasenja, jer koristi svoju moć kako bi zaštitio i držao svoj narod na sigurnom. Bog nije rog spasenja samo kako bi nas oslobodio, već i kako bi nas učinio svetima i pravednim ljudima, koji ne žive u strahu jer vjerujemo Gospodinu. 

Bog je moja Utvrda.  

Utvrda je isto tako i nešto što je utvrđeno kako bi štitilo od vanjskih napada. Sviđa mi se zamisao o tome da smo utvrđeni u Bogu. Bog nam je dao svoju Riječ, koja nas vodi i daje nam mudrost. 

Bog nam je također rekao u Pismu o tome kako stavljamo Božji oklop. S punim Božjim oklopom, bit ćemo u mogućnosti oduprijeti se vladarima, vlastima i moći ovog mračnog svijeta i imat ćemo šanse u borbi protiv duhovnih sila zla. Potpuni Božji oklop zaštitit će nas od sotoninih spletki. (Efežanima 6, 10-18) 

Kada je Pavao molio Boga da otkloni ono što ga je tlačilo, Bog to nije učinio. Umjesto toga, podsjetio je Pavla na to da mu je Božja milost dovoljna, jer Božja se snaga savršeno prikazuje u slabostima. Pavao je tada shvatio da bi bilo mudro hvalisati se u svojoj slabosti kao i u teškoćama i nevoljama, jer u Pavlovim slabostima Božja snaga postaje jasno vidljiva. (2. Korinćanima 12, 9-10) 

U našim životima, postoje mnoge situacije u kojima stvari djeluju nemoguće. No i tada nas se podsjeća na to da je Isus rekao da će s Bogom sve moguće. (Matej 19, 26) 

Da, Bog je moja Stijena, moja Utvrda, moj Izbavitelj, moj Bog, moja Stijena u kojoj imam utočište, moj Štit i Rog mog spasenja. Dopustite da se pomolim za nas. 

Molitva za Božju zaštitu 

Oče Bože, zahvaljujem Ti na Tvojoj zaštiti. Zahvaljujem Ti na tome što si Ti Svemoćan i što nas ništa ne može dotaknuti, osim ako to ti dopustiš. Čak i u ovakvim razdobljima Gospodine, Ti si naše utočište. Ti si naše skrivalište (Psalam 32, 7), Ti si nam dovoljan (2. Korinćanima 3, 5). Ti si Alfa i Omega, Onaj koji jest, Onaj koji je bio i Onaj koji će doći. (Otkrivenje 1, 8) Radujemo se provođenju vječnosti s Tobom. Hvala Ti Gospodine, na Tvojoj zaštiti. Slavimo Te zbog toga što si Ti naš Bog. Molimo za to da i drugi povjeruju u Tebe i da žele saznati za nadu koja je u nama. (1. Petrova 3, 15) Molimo sve to u ime Tvog dragocjenog Sina. U Isusovo ime, amen. 

Autorica: Anne Peterson; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: