5 Božjih nagrada za davanje i velikodušnost

”Pritječite u pomoć svetima u potrebama! Gostoljubivost revno njegujte!” (Rim 12,13)

Koje su nagrade ako se pouzdajemo u Božja obećanja, dajemo obilno i otvaramo svoje domove jedni drugima i potrebitima?

1. Olakšavamo ili barem smanjujemo patnju svetih. To je značenje ovog stiha gdje kaže: „Pritječite u pomoć svetima u potrebama.“ Mi podižemo terete. Mi olakšavamo stres. Dajemo nadu. I to je nagrada!

2. Pokazujemo Božju slavu. Matejevo evanđelje 5,16: „Vaše svjetlo neka tako zasja pred ljudima da vide vaša djela ljubavi te slave vašeg Oca nebeskog.“ Obilno davanje i otvaranje domova pokazuje Božju slavu, Njegovu dobrotu i vrijednost u vašem životu. Razlog zašto nam je Bog dao novac i domove je kako bi, načinom kako ih koristimo, ljudi mogli vidjeti da te stvari nisu naš Bog. Već da je Bog naš Bog. I naše blago.

3. Povećavamo zahvalnost Bogu. 2. Korinćanima 9,12: „Jer vršenje ove svete službe ne proviđa samo svetima u raznoj oskudici nego je i izvor mnogim zahvalama Bogu.“ Bog nam je dao novac i domove ne samo da mi budemo zahvalni već da svojom velikodušnošću i gostoljubivošću činimo druge ljude zahvalnima Bogu.

VIDI OVO: 3 greške koje ne smijete učiniti kada nekome nešto dajete

4. Potvrđujemo svoju ljubav prema Bogu i njegovu ljubav u sebi. 1. Ivanova 3,17: „Tko god posjeduje zemaljska dobra i vidi svoga brata u nevolji i od njega zatvori svoje srce – kako će ljubav Božja ostati u njemu?“ Drugim riječima, kad velikodušno dajemo i otvaramo svoje domove, Božja je ljubav potvrđena u našim životima. Stvarni smo. Nismo lažni kršćani.

5. Na kraju, skupljamo blago na nebu. Lukino evanđelje 12,33-34: „Prodajte svoje imanje i to dajte kao milostinju! Nabavite sebi torbe što ne stare: neprolazno blago na nebesima gdje se kradljivac ne primiče niti moljac grize! Gdje je vaše blago, tu će biti i vaše srce.“

Obilno davanje i otvoreni domovi bliski su središtu Kristova života. Razlozi zašto ne otvaramo svoje čekovne knjižice i domove onako često kako bismo trebali ukorijenjeni su u okovima straha i pohlepe. Lijek je uživanje u Kristovoj prisutnosti i sigurnosti Njegova obećanja: „A moj će Bog ispuniti u Kristu Isusu svaku vašu potrebu raskošno prema svom bogatstvu“ (Fil 4,19).

VIDI OVO: 7 životnih blagoslova koji proizlaze iz davanja

Naša je nagrada odražavanje Božje slave, dobrobit drugih i radost u vrednovanju Krista zajedno zauvijek. Zato vas pozivam: „Pritječite u pomoć svetima u potrebama! Gostoljubivost revno njegujte!“

Autor: John Piper; Izvor: Desiringgod.org/Radosnavijest.com