Božje obećanje za razočarane
Foto: Pixabay

Jeste li razočarani u Boga, sebe i ljude oko vas? Ovo je Božje obećanje za sve razočarane. Evo što Bog obećava razočaranima!

Možda ste čeznuli za iscjeljenjem, za poslom, za bebom ili za ženom. Iskreno i vjerno ste se molili tjednima i mjesecima – čak i godinama. Ali i dalje ste bolesni, nezaposleni, i dalje ste bez djece ili bračnog druga.

I razočarani ste. U stvari, Bog vas je razočarao.

Mnogo godina moja žena i ja smo čeznuli za trudnoćom. Čeznuli smo i molili. I još čeznuli i molili. Parovi koje poznajem su dobili dijete – ali mi nismo. I osjećali smo duboko razočarenje. Ali Božja riječ nas poziva da živimo po vjeri. A vjera znači pouzdanje u sve što nam je Bog obećao u Kristu Isusu.

Pa dakle, što Bog obećava kada smo razočarani?

Neće vam nedostajati nijedna dobra stvar

Obećanje koje me je držalo tijekom godina je Psalam 34,10: “osiromašiše mogućnici i gladuju, a koji traže Jahvu ne trpe oskudice.” Obećanje je za one koji traže Gospodina – za one koji su spašeni vjerom u Krista i koji žele da ga još bolje upoznaju.

Bog obećava da oni koji ga traže neće oskudijevati ni u jednoj dobroj stvari. Što znači, ako je nešto dobro, Bog će vam to dati.

Sad, to je teško probaviti. Nakon svega, vi ste i dalje bolesni, nezaposleni, bez djece ili bračnog partnera.

Pa kako onda Bog ispunjava ovo obećanje u vama?

Najveće dobro

Ono što je meni pomoglo da razumijem je bilo pitanje: Koje je najveće dobro?

David kaže:

“Koga ja imam u nebu osim tebe? Kad sam s tobom, ne veselim se zemlji.” (Psalam 73,25)

I Pavao:

“Štoviše, čak sve gubitkom smatram zbog onoga najizvrsnijeg, zbog spoznanja Isusa Krista, Gospodina mojega, radi kojega sve izgubih i otpadom smatram: da Krista steknem.” (Filipljanima 3,8)

Dakle najveće dobro je sam Bog – poznavanje Boga u osobi Isusa Krista.

Ovo nije samo saznanje o Bogu. Ovo je u stvari poznavanje Boga. Ovo znači osjetiti Njegovu slavu, Njegovu ljubav, iskusiti Njegovu prisutnost. Kada doživimo Boga na ovaj način, toliko smo ispunjeni da ne želimo ništa više. Bog je jedino dobro koje nas u potpunosti zadovoljava, zato je On najveće dobro.

Što čini nešto dobrim?

Pa na što Bog misli kada obećava da nam neće nedostajati nijedna dobra stvar?

Iscjeljenje može biti dobro, ali i nedostatak iscjeljenja može biti dobar.

Ako je Bog naše najveće dobro, onda je nešto dobro ako nas približava Bogu. Dakle, biti iscijeljen nas može približiti Bogu, jer nam pokazuje Njegovu silu, milost i dobrotu. Ali, nedostatak iscjeljenja može također biti dobar jer nam otkriva Boga, približavajući nas Njemu.

Ovo je Pavao iskusio sa svojim trnom u tijelu: “Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje. Najradije ću se dakle još više hvaliti svojim slabostima da se nastani u meni snaga Kristova.” (2. Korinćanima 12,9)

Zato, ako Bog odluči ne ozdraviti me, to je zato što će mi bolest donijeti još više Njegove svezadovoljavajuće prisutnosti nego što bi mi iscjeljenje donijelo. U tom slučaju, iako mi nedostaje iscjeljenje, ne nedostaje mi nijedno dobro, jer je bolest način na koji ću iskusiti najviše radosti u Bogu. S obzirom da je Bog moje svedostatno blago, onda ono što čini nešto dobrim je ono što me približava Bogu.

Zašto sam razočaran?

Kada se osjećam iznevjereno od strane Boga, to je zato što u tom trenutku čeznem za nečim više nego za njim, bilo to iscjeljenje, zaposlenje, dijete ili supruga. Iako iscjeljenje, zaposlenje, djeca i brak mogu biti dobri, nijedno od njih me neće zadovoljiti kao sam Bog.

Pa kada sam razočaran od strane Boga, postoji problem s mojom vjerom. Ne vjerujem da je Bog Onaj koji jeste za mene u Isusu. Ne vjerujem u Njega kao moje svedostatno blago.

Pa što mogu učiniti? Slijede osam stvari za koja sam osobno otkrio da pomažu kod razočarenja.

– Dođite Isusu Kristu sa svojim razočaranjem, s vjerom da će vas susresti i promijeniti vam srce. (Psalam 40,1-3)

– Priznajte da čeznete za nečim drugim više nego za Njim. Pitajte ga da vam oprosti kroz križ. Prihvatite sigurnost potpunog oproštenja. (1. Ivanova 1,9)

– Molite da djelo Svetog Duha promjeni vaše srce, ojača vašu vjeru i omogući vam da iskusite Isusa kao svoje svedostatno blago (Ivan 6,35)

– Budući da Duh svoje djelo čini kroz Riječ, pronađite stihove koji opisuju Božju ljubav, silu, veličanstvo i obećanja koja se odnose na to da nam je On dovoljan. Molite žarko nad ovim stihovima. Borite se da u njih povjerujete (Galaćanima 3,5).

– Nastavite se moliti i vjerovati ovim stihovima dok ne osjetite da vam Duh mijenja srce, i dok opet ne doživite Isusa Krista kao svoje svedostatno blago (1. Petrova 1,8).

– Molite se nad Božjim obećanjem da će On učiniti da svako iskušenje vam donese još više zadovoljstva u Njemu (2. Korinćanima 4,17). Činite ovo sve dok Duh ne ojača vašu vjeru da u čemu god oskudijevate On će vas približiti Bogu.

– Također se molite nad Božjim obećanjem da će se pobrinuti za sve što vam je potrebno (zdravlje, posao, novac) na takav način koji će vas približiti Njemu (Filipljanima 4,13; Matej 6,33).

– Nastavite se moliti za stvari koje želite (iscjeljenje, zaposlenje, djeca, brak), ali se potrudite da nastavite s pouzdanjem u Isusa kao svojim svedostatnim blagom (Ps 43,4).

Autor: Steve Fuller; Prijevod: Ivana R.; Izvor: DesiringGod.org