Božji plan za bolne emocije

Emocije su važan dio ljudske osobnosti. One mogu biti snažan pokretač na dobro i na zlo. Ovisno o emocijama, mi smo sretni, tužni, prestrašeni ili radosni.

“Pozitivne” emocije mogu izazvati osjećaj zadovoljstva i blagostanja, a „negativne” uzrokuju bol i tjeskobu. Dok pozitivne emocije potiču dobro duševno zdravlje, duže izlaganje negativnim emocijama može uzrokovati probleme u ponašanju i odnosima. Dakle, emocije mogu igrati važnu ulogu u našem sveukupnom blagostanju.

Bog želi da budemo izloženi utjecaju pozitivnih emocija. Međutim, zbog grijeha mi se često suočavamo s učinkom negativnog emocionalnog iskustva. I biblijske osobe nisu bile imune na emocionalne uspone i padove. Neke od njih uspijevale su njima ovladati, druge su pak gubile kontrolu i dopuštale negativnim emocijama da ih vode u krive postupke.

U trenucima kad emocije izazivaju u nama bol, one nas mogu voditi da na koljenima u molitvi tražimo Boga kao jedini izvor pomoći i potpore.

Odlomak iz Ivana 16,20-24 nudi veliku nadu svakome tko proživljava tjelesnu i duševnu bol. “Zaista, zaista, kažem vam: Vi ćete plakati i tugovati, a svijet će se radovati; vi ćete se žalostiti, ali će se vaša žalost okrenuti na radost. Žena kad rađa, ima žalost, jer dođe čas njezin. Ali kad rodi dijete, više se ne sjeća muke zbog radosti, jer se rodi čovjek na svijet. Tako i vi sad imate žalost, ali ću vas opet vidjeti, i radovat će se srce vaše, i vaše radosti nitko neće uzeti od vas. I u onaj dan nećete me pitati ni za što. Zaista, zaista, kažem vam: Ako što zamolite Oca, dat će vam u ime moje. Do sada ne moliste ništa u ime moje. Molite i primit ćete, da radost vaša bude potpuna.”

Evo nekoliko točaka koje možemo naučiti iz ovog teksta:

Čini se kako je svijet pun radosti. Dok vjernik promatra život oko sebe, često se podsjeća koliko je život nepravedan. Čini se kao da zli ljudi uživaju, dok oni koji su predani Bogu pate. Ali Isus nas uvjerava da tako neće biti zauvijek. Osim toga, ono što se vidi, često je varljivo. U našoj je prirodi da često mislimo kako su drugi sretniji i uspješniji od nas.

Žalost, bol i tjeskoba pretvorit će se u radost. Ovo je srž Isusovog obećanja. Vjernici trebaju visoko cijeniti misao da će tuga ne samo proći, već će ustupiti mjesto radosti.

Bol iz prošlosti bit će zaboravljena. Sjećanja na neugodne doživljaje iz prošlosti često uzrokuju mnogo nevolja. Mnogi psihoterapeuti rade mukotrpno kako bi ukloniti učinke prošlosti iz sadašnjeg života svojih pacijenata. Isus nas uvjerava da kao što žena zaboravi na sve porođajne bolove kad vidi svoje novorođenče, tako će i Njegovi sljedbenici jednoga dana zaboraviti sve boli iz prošlosti.

Nitko nam neće moći oduzeti našu radost. Radost koju Isus daje nije ona radost kakvu danas poznajemo. Isus nam nudi potpunu sreću, vječni život koji neprijatelj ne može oduzeti spašenima.

Neće biti potreba. Isus tvrdi da pravednima neće ništa nedostajati. Oni više neće imati potrebu upućivati zahtjeve i prošnje Isusu, jer će sve njihove potrebe biti zadovoljene.

Autor: Julian Melgosa; Izvor: Biblija-govori.hr