NaslovnicaZanimljivostiŠto znači broj 12 u Bibliji?

Što znači broj 12 u Bibliji?

Puno je teorija i praznovjerja povezanih s brojem 12. Što u Bibliji znači broj 12?

Budući da se broj 12 u Bibliji spominje i koristi na više načina, mnogi se pitaju ima li broj 12 ikakvo značenje ili značaj u Bibliji.

Zašto je 12 poseban broj?

Broj 12 pojavljuje se puno puta u Bibliji. Kao što je prikazano u Starom zavjetu, postoji 12 izraelskih plemena, od kojih je jedno pleme Judino, iz kojeg je Isus potekao.

U Novom zavjetu Isus ima 12 učenika, iako Juda izdaje Isusa i izdvojen je iz dvanaestorice učenika. Matija zamjenjuje Judu kao dvanaesti učenik.

Na kraju, u Knjizi Otkrivenja vidimo da postoji dvanaest vrata: na vratima dvanaest anđela i napisana imena dvanaest plemena (Otkrivenje 21, 12). Sa svim ovim brojevima dvanaest koji se pojavljuju, postoji li iza toga neko značenje?

Prvo, treba napomenuti da se broj 12 u Bibliji ni na koji način ne koristi u vezi sa svjetovnom numerologijom. Numerologija je antibiblijska praksa koje se vjernici trebaju kloniti. Ne postoji ništa istinito o numerologiji, niti će vam ona na bilo koji način pomoći.

O broju 12, kako je prikazano u Bibliji, odlučeno je Božjom vlastitom odlukom. Iako mnogi znanstvenici vjeruju da je ovo “savršen broj”, ne možemo biti dogmatični i reći da je bilo koji broj “savršen”.

U vrijeme Starog zavjeta, posebno među Židovima, brojevi su imali dublja značenja nego što imaju danas. Broj 12 često se povezuje s moći, vlasti ili stvaranjem Božjeg kraljevstva. Kao što je prikazano s 12 izraelskih plemena, svako pleme imalo je važnu ulogu u povijesti. Juda je bio pleme iz kojeg je Isus potekao, a Pavao je potekao iz plemena Benjaminova.

Na isti način, 12 apostola mogli bi biti još jedna slika 12 plemena Izraelovih. Svaki od 12 apostola napustio je svoj dom, sredstva za život i obitelj kako bi slijedio Isusa. Bili su posvećeni nasljedovanju Isusa kako bi od Njega naučili sve što mogu.

Postoji puno drugih slučajeva u kojima se koristi broj 12

Sjetite se žene koja je imala problem s krvarenjem. Krvarila je 12 godina (Matej 9, 20-22). Iako je to bila užasna bolest za ženu, 12 godina je također moglo potvrditi dolazak Božjeg kraljevstva. Isus je liječio ljude od njihovih bolesti. Na taj je način ženinu 12-godišnju bolest izliječio i dokazao da ima vlast nad bolestima. Nakon toga događaja se spominje 12-godišnja djevojčica koju je Isus uskrsnuo iz mrtvih, čime je dokazao da ima vlast nad smrću.

PROČITAJTE: Koje je značenje određenih brojeva u Bibliji?

Tijekom Isusove zemaljske službe, izveo je čudo hranjenja 5000 ljudi. Od pet kruhova i dvije ribe nahranio je pet tisuća ljudi. Samo ovo čudo potvrdilo je Isusovo božanstvo i moć. Nakon što su svi prisutni pojeli sve što su htjeli, učenici su skupili 12 košara punih ostataka hrane.

Iz svih brojnih prilika u kojima se broj 12 spominje, možemo vidjeti da je važan i da ima značaj. To ne znači da su svi drugi brojevi “nesretni” ili “nesveti”. Iako je zanimljivo saznati značenje iza broja, ne trebamo biti opsjednuti numerologijom i simbolikom. Ako netko postane nezdravo zainteresiran za numerologiju i simbolizam, izgubit će iz vida pravo značenje Biblije.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare