Brokula je prirodni lijek za naš organizam. To ukusno povrće sadrži mnoštvo nutrijenata koji joj daju ljekovita svojstva.

Smatra se jednom od najzdravijih vrsta povrća. Potječe iz obitelji kupusa te je prava bomba za zdravlje. 

Zašto je brokula odlična za zdravlje? Ovo su ljekovita svojstva brokule? 

Štiti od raka

Brokula je, kao i drugo slično povrće, jako dobra za borbu protiv raka i za jačanje imuniteta. Ona ima svojstva koja smanjuju količinu estrogena u tijelu koji je većinski uzrok raka. Istraživanja pokazuju da je brokula odlična za borbu protiv raka dojke i maternice. 

Brokula je prirodni lijek za kolesterol

Ljekovita brokula je prirodni lijek koji pomaže u borbi protiv povišenog kolesterola. Kao i druge cjelovite namirnice i brokula sadrži mnoštvo vlakana koji iz tijela izvlače kolesterol. Razlog su vlakna u brokuli koja se vežu sa žući u probavnom sustavu. Zbog toga tijelo lakše izbacuje kolesterol. Prema istraživanju, određena vrsta brokule može pomoći smanjiti loš kolesterol za čak 6%. 

Brokula smanjuje alergije i upale u tijelu

Istraživanje je pokazalo da tvar kaempferol u brokuli može smanjiti utjecaj alergena na naše tijelo.

Brokula ujedno sadrži i omega-3 masne kiseline koje djeluju protuupalno. Uz to, može pomoći osobama koje pate od artritisa tako što blokira enzime koji uzrokuju propadanje zglobova i vode do upale. 

Snažan antioksidant

Brokula sadrži antioksidante koji pomažu tijelu na mnoge načine. Ima mnoštvo vitamina C zbog čega je odlična za imunitet. Osim toga, brokula sadrži flavonoide koji pomažu pri recikliranju vitamina C. Ujedno je bogata karotenoidima i drugim antioksidantima. 

Ljekovita svojstva brokule
Foto: Pexels

Dobra je za zdravlje kostiju

Brokula sadrži mnoštvo kalcija i vitamina K koji su važni za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze. Uz kalcij, brokula sadrži i druge nutrijente kao što su cink, magnezij i fosfor. Zbog toga je brokula odlična za djecu, starije i majke koje doje. 

Brokula je lijek za srce i krvne žile

Protuupalna svojstva sulforafana u brokuli mogu spriječiti štetu krvnim žilama koju može uzrokovati upala zbog kroničnih problema sa šećerom u krvi.

Brokula je ljekovita za srce jer sadrži vlakna, masne kiseline i vitamine koji pomažu pri regulaciji krvnog tlaka. Ujedno pomaže smanjiti loš kolesterol i tako zaštititi srce. 

Pomoć u prehrani

Brokula je bogata ugljikohidratima i vlaknima zbog čega je jako dobra za probavu, sprječava zatvor, održava nizak krvni tlak, održava nizak šećer u krvi i sprječava prejedanje. Ona je savršeno zeleno povrće za salate i za dnevne obroke. Uz to, brokula sadrži i proteine zbog čega je odlična za vegetarijance koji inače ne bi mogli unijeti dovoljno proteina u tijelo. 

Brokula je korisna za detoksikaciju

Budući da je bogata vlaknima, brokula može biti odlična za uklanjanje toksina kroz probavni sustav. Osim toga je puna antioksidanata koji pomažu u cjelokupnoj detoksikaciji tijela. Brokula također sadrži posebne tvari koje pomažu ukloniti neželjene spojeve iz tijela. 

Brokula je ljekovita za kožu

Briga za kožu ne uključuje samo sjaj, nego i imunitet kože. Budući da je brokula puna antioksidanata i nutrijenata kao što je vitamin C i minerali bakar i cink, ona pomaže pri održavanju zdravlja kože. To znači da štiti kožu od infekcija te održava njezin prirodni sjaj. Brokula je puna vitamina K, amino kiselina i folata zbog čega je savršena za imunitet i zdravlje kože. 

Brokula je odlična za zdravlje kostiju
Foto: Pexels

Brokula kao lijek za oči

Brokula sadrži beta-karoten, vitamin A, fosfor i vitamine kao što je B kompleks te vitamini C i E. Svi ti nutrijenti odlični su za zdravlje očiju te pomažu pri zaštiti od makularne degeneracije, katarakta te čak mogu pomoći popraviti štetu od radijacije zbog pretjeranog korištenja mobitela i raznih uređaja. 

Brokula je odlična u borbi protiv starenja

Budući da sadrži mnogo vitamina C, brokula je odlična za borbu protiv starenja. Antioksidanti se bore protiv slobodnih radikala odgovornih za starenje. Ti slobodni radikali često oštećuju kožu. Konzumiranje brokule na dnevnoj bazi može smanjiti bore i kožne probleme kao što su akne i pigmentacija.