Razumjeti voljeti ženu
Foto: Unsplash

Kada smo moj muž Jim i ja prije 30 godina izrekli bračne zavjete, smatrali smo da imamo mnogo toga zajedničkog. Odrasli smo u istome gradu, imali mnogo zajedničkih prijatelja, i uživali u sličnim oblicima razonode.

Ipak, ubrzo smo otkrili da su muškarci i žene veoma različiti. Nedugo nakon vjenčanja Jim je bio uvjeren da mi je kupio savršen božićni poklon: vanjski motor za našu jedrilicu. Ne moram ni napominjati da nisam bila oduševljena.

Kada sam nedavno od Jima zatražila da se prisjeti zašto mi je uopće poklonio vanjski motor za Božić, rekao mi je, «Znao sam da će te oduševiti… na jezeru (na kojemu smo jedrili) često nije bilo povjetarca.» Njemu u obranu moram reći da je bio u pravu vezano za povjetarac… ali, mislim stvarno, tko ikada supruzi za Božić daruje vanjski motor?

Potom je dodao, «Bio je to Eska vanjski motor na zračno hlađenje, snage pet konja.»

Nisam mogla vjerovati da se nakon svih tih godina moj mužić još uvijek sjeća o kojoj se vrsti motora radilo! Da, često se događa da žene i muškarci jednostavno razmišljaju drugačije. Nije nikakvo čudo da je apostol Petar rekao: «Tako i vi, muževi, obazrivo živite sa svojim ženama» (1. Petrova 3,7a).

VIDI OVO: 5 tajni koje bi žene voljele da njihovi muževi znaju

Želite li malu pomoć u razumijevanju vaše supruge? Zatražila sam od različitih žena da mi pošalju svoje popise nekih stvari koje muževi nikada ne bi trebali činiti. Slijede neke od njihovih najčešćih primjedbi.

1. Kada tvoja žena iznosi neki problem, ne govori joj na koji način ga treba riješiti prije nego što je uopće završila iznositi svoje viđenje.

Mi žene trebamo razgovor – vjerojatno mnogo više nego što ga vi trebate. Ako ništa ne govorite i samo slušate naše probleme, time nam kazujete: «Volim te. Želim te razumjeti. Tu sam za tebe.»

Izgleda da je Bog uredio mozak mnoštva muškaraca na način da misle: Pažnja… pažnja…na vidiku problem koji moram riješiti. Trebam hitno iznaći odgovor. Ali, to nije ono što većina žena želi čuti. Njihov pak mozak govori: Pažnja…pažnja… problem na vidiku…moram mužu ispričati sve o tomu – svaki najmanji detalj.

Tvoja žena treba tvoju apsolutnu pažnju i koncentraciju. Ona želi da ju gledaš dok ti govori. Želi da odložiš novine, ugasiš televizor i saslušaš ono što joj je na srcu… da osjetiš njezinu bol…i da si jednostavno tu, uz nju.

2. Ne govori ženi kako se mora osjećati.

Winston Churchill je jednom rekao, “Nikada, nikada, nikada nemoj odustati.” A žene kažu, “Nikada, nikada, nikada svojoj supruzi nemoj govoriti kako da se osjeća.”

Na primjer, molim vas nemojte govoriti, «Ne bi se trebala bojati ili brinuti oko toga.» Činjenica je da se mi bojimo ili brinemo oko toga. Jednostavno prihvatite naše osjećaje. Recite nam da ćete moliti za nas. Pitajte nas na koji način nam možete pomoći kako se ne bismo bojale/brinule, itd.

Jedna je žena to ovako iskazala: «Ne pokušavaj se koristiti logikom kako bi objasnio da su njezini osjećaji nelogični.»

VIDI OVO: 7 načina kako muž može pokazati svojoj ženi da je voli

Zamislite da je neka žena nervozna, a njezin muž kaže, «Nema razloga da se tako osjećaš. Smiri se.» Ili ona možda osjeća tjeskobu, a on to komentira, «Previše brineš.» Ili pak, ako ju je netko povrijedio, a on kaže, «Pretjerano si osjetljiva.» Zbog takvih reakcija ona se osjeća odbačena, zanemarena…nevažna.

A tu je i užas nad svim užasima: molim vas, nemojte gaziti osjećaje svoje supruge tako što ćete ih pripisivati hormonima!

A sada mi dopustite da ovo prevedem na muški jezik. Vaša omiljena nogometna momčad je Hajduk, i upravo igraju protiv Dinama. Tresete se na sjedalici jer je rezultat 3:2, a do isteka poluvremena ostala je još samo jedna minuta. Vaši se upravo spremaju na (GOL IZ 11erca), a supruga nonšalantno ušeće u sobu za dnevni boravak. Vidi vas kako se preznojavate kao da rezultat nekako ovisi o vama.

«Zašto se toliko nerviraš? Smiri se, pa to je samo nogometna utakmica,» kaže ona. «Bogu nije važno tko će tu odnijeti pobjedu.»

E, pa, vi se itekako nervirate radi utakmice, i vama sve to jest važno. Razumijete li me sada?

3. Ako ti tvoja žena pokušava opisati bol za koju si ti odgovoran, ne odbacuj to olako. Budi osjetljiv za njezine emocije i budi se spreman ispričati.

Jedna je žena to ovako formulirala: «Ako si pogriješio, budi muško i priznaj to.» Druga je rekla, «Budi ponizan. Ispovjedi svoje grijehe i zatraži oproštenje kada je to potrebno.»

Svi mi griješimo – i muževi i žene. Koliko god to čudno zvučalo, kada muž prihvati krivnju za svoje pogreške i kaže «Žao mi je,» žena se zbog toga osjeća cijenjenom. A tek kada on pred njom moli Boga za oproštenje – neusporedivo! Zbog takvih stvari žena se pouzdava u vodstvo svojega muža, jer on želi svojim životom ugoditi Bogu.

Tvoja žena želi transparentan odnos s tobom, a ne odnos u kojemu se krivnja prikriva pod tepihom. Ona želi brak u kojemu dvoje nesavršenih ljudi mogu biti u zajedništvu, priznati svoje pogreške i osloniti se na Kristovo oproštenje kako bi im se srca ispreplela u jedno.

4. Nemoj umišljati da tvoja supruga na seksualnu intimnost gleda na isti način kao i ti.

Jedan od razloga zašto je tvoja supruga stupila u brak s tobom je i njezina želja da ti bude blizu – i to ne samo na seksualan način. Žena mora osjećati (opet ta riječ) da ju muž voli i cijeni.

Mnogim ženama ideja o intimnosti priziva u misli prikaze razgovora iz dubine srca… šetanja jedno uz drugo (ne tebe koji šećeš ispred nje) …držanja za ruke. Jedna je žena napisala da muževi moraju razumjeti ženinu potrebu za intimnošću, a ne samo za seksom. Druga je rekla, «Neka iščekivanje seksualne intimnosti ne bude jedini trenutak kada za nju činiš nešto posebno.»

VIDI OVO: Komunikacija u braku: Što muževi i žene trebaju reći jedno drugome kad je u pitanju seks?

Druga upozorava da «kada žena pruža tjelesni dodir na neseksualan način, to ne treba pokušavati pretvoriti u seksualno iskustvo.»

Bog želi da muževi i žene potrebe onoga drugoga – čak i seksualne potrebe – stavljaju ispred svojih. Nama ženama treba da se osjećamo poštovane i voljene prije negoli možemo razmišljati o seksualnoj intimnosti. Tebi to možda nema nekog smisla, ali njoj ima. Jednostavno pitaj svoju ženu.

5. Kada se vratiš kući s posla, nemoj misliti da je tvoj posao obavljen.

Bilo da tvoja žena cijeli dan radi u kući ili izvan nje, ono što joj treba je da zajedno s njom brineš o djeci i kući. Kada to činiš svojevoljno, time joj priređuješ veliku radost.

Kada uđem u kuhinju i mislim na to kako moram izvaditi posuđe iz perilice, a potom otkrijem da je on to već obavio, tada pomislim, «Pa on me voli!» Nema riječi koje mogu opisati maminu radost kada vidi da se njezin muž povezuje s djecom – i da se ponaša kao otac kakav samo on može biti

6. Ne ignoriraj svoju odgovornost duhovne glave obitelji.

Ženama se u Efežanima 5,22 nalaže da budu podložne muževima kao Gospodinu. Kada kršćanin dosljedno i intimno slijedi Isusa Krista, njegova žena time dobiva pouzdanje u njegovo vodstvo. Zašto? Jer on gleda u Boga kao svojega vođu.

Jedna je žena rekla da sigurnost nalazi u činjenici da joj je muž kršćanin jer je «njezina sigurnost u Bogu.» Kada njezin muž pogriješi, ona mu ne prigovara; ona čeka da ga Bog vrati na pravi put.

Kada proučavaš Bibliju pred svojom suprugom, ona tada može odahnuti. To je zato što joj time pokazuješ da želiš slijediti Jednoga i Jedinoga koji uvijek zna što treba činiti. Što više pokazuješ želju da slijediš Krista kao svojega vođu, to će tvoja supruga biti više voljna slijediti tebe.

VIDI OVO: 7 načina na koje muž može povrijediti ženu, a da toga nije svjestan

Jesi strpljiv, dobrodušan i voliš li bezuvjetno? Jesi li svojoj supruzi dao važnije mjesto negoli svojim roditeljima? Moliš li zajedno sa suprugom? Opraštaš li joj?

Ako je tako, tada tvoja žena može vidjeti Boga na djelu u tvojemu životu. A što više tvoj život odražava Isusa Krista, to će više tvoja supruga osjećati da ju razumiješ.

Autorica: Mary May Larmoyeux