Kako brzo sniziti visoki krvni tlak? Evo što treba činiti!

Što trebamo činiti kako bismo snizili visoki krvni tlak? Iako ovi savjeti ne znače da trebate baciti lijekove (ako ih pijete), postoje neke stvari koje možete učiniti:

1. Ako imate višak kilograma, trebate smršaviti

Višak kilograma opterećuje vaše mišiće tijela, ali i srce pa time i potiče stezanje uz ukočenost krvnih žila. Gubitak kilograma može značajno smanjiti vaš tlak i krutost arterija koje utječu na povišavanje tlaka.

PROČITAJTE: Vaš krvni tlak je opasno visok ako imate ove simptome – većina ih ne prepoznaje

2. Počnite vježbati

trčanje produžuje život
Foto: Pixabay

Šetanje, plesanje i plivanje doprinose boljoj cirkulaciji krvi te mogu pomoći da reducirate svoju težinu i snizite tlak. Ugasite televizor, računalo i pokrenite se.

3. Naspavajte se

Veliki broj ljudi koji se bori s nesanicom ima problema i s visokim tlakom. Jednostavan način kako sniziti tlak je spavanje. Osigurajte se najmanje 7 sati sna.

PROČITAJTE: Ruski liječnik preporučuje vježbe koje zauvijek liječe visoki krvni tlak

4. Prestanite konzumirati cigarete i alkohol (u pretjeranim količinama)

alkohol srce
Foto: Unsplash

Više od dva alkoholna pića na dan može uzrokovati visoki krvni tlak. Kako biste ga snizili, budite umjerni u piću – jedno dnevno za žene, a dva za muškarce. Jednako tako i pušenje cigareta potiče aktivnost živaca što pojačava pumpanje srca. Budući da kofein utječe na povećanje tlak, trebate kontrolirati njegov unos.

5. Poboljšajte prehranu

Izbjegavajte previše soli, brzu i manu hranu te uključite više voća i povrća (češnjaka, rajčice i onoga s više kalija koji dokazano snižava tlak). Također, ono sadrži flavonoide koji znatno smanjuju krvni tlak.