Buđenje u isto vrijeme: Što se događa tijelu ako se tada budite?

Buđenje u isto vrijeme je dobro za naše tijelo. Nekoliko je istraživanja pokazalo da konzistentan ritam spavanja i buđenja igra važu ulogu u zdravom životnom stilu. 

Vjerujemo da je zdrav život moguće postići usvajanjem zdravih navika. Danas vam pokazujemo što se može dogoditi vašem tijelu ako se svako jutro budite u isto vrijeme.

Buđenje u isto vrijeme će vas učiniti proaktivnima

Ovo vrijedi za ranoranioce. Mnogi uspješni ljudi prigrlili su „5 u jutro“ klub koji se pojavljuje u knjizi Robina Sharme. Tamo stoji da „pobjeda počinje na početku“ i da su prvi sati u danu iznimno važni. Sharma čak kaže da ćete kontrolom svog jutra kontrolirati svoj život. 

Prema njemačkom istraživanju, osobe koje imaju naviku rano se buditi lakše surađuju s drugima, uporniji su te su otvoreniji novim iskustvima.

Bit ćete budniji i manje tjeskobni

Manje tjeskobe povezano je s navikama spavanja, prema jednom istraživanju. To posebno vrijedi za osobe koje se rano bude. Buđenje rano ujutro će vas učiniti budnijima i promovirati bolje zdravlje za vaše tijelo i um. 

Drugo je istraživanje pokazalo da je veća vjerojatnost uspjeha na radnom mjestu i brža mogućnost obavljanja zadataka za osobe koje se rano bude.

VIDI OVO: 6 prirodnih pomagala koja potiču spavanje

Bit ćete manje lijeni

Jeste li naviknuli neprestano odgađati svoj alarm? Moguće je da to više nećete raditi ako se počnete ranije buditi. Znanost tvrdi da ćete imati manje takvih navika ako vam se poboljšaju jutarnje navike. To je samo još jedan razlog da se ustanete u jutro na vrijeme za izlazak sunca!

Imat ćete manje negativnih misli

Nedostatak sna je povezan s negativnim mislima – tvrde istraživači. Poremećaji sna negativno utječu na mentalno zdravlje jer se povećava opasnost od depresije. Određivanjem točnog vremena usnivanja i buđenja možete poboljšati svoje mogućnosti za održavanje zdravog uma i pozitivnih osjećaja.

Bit ćete zadovoljniji svojim životom

Ako imate ustaljeno i strogo vrijeme za spavanje i buđenje bit ćete zadovoljniji, tvrdi istraživanje nad 1 033 osobe. Redovna rutina buđenja dovela je do povećanja zadovoljava od čak 13%, financijska se situacija tih osoba poboljšala za 18%, a zadovoljstvo životom i poslom za čak 21%.

Imat ćete više energije

Osobe koje su pokušale uvijek se buditi u isto vrijeme su dokaz da ćete redovnom rutinom buđenja imati više energije. 

To tvrdi i osobna trenerica Cedar koja se naviknula svaki dan buditi u 7 u jutro. 

Rekla je: 

„Prije bih se umorno gledala u ogledao i htjela zamijeniti svoj život sa životom svoje mačke, ali sada sam spremna za dan. Odmorna sam i uzbuđena zbog novog dana.“ 

Uz to, spomenula je i da joj je lakše vježbati, da bolje spava, bolje jede te se budi i bez alarma.

VIDI OVO: Kako se opustiti prije spavanja?

Buđenje u isto vrijeme je dobro za probavu

Mi imamo cirkadijski ciklus koji se odnosi na prirodni, unutrašnji proces koji regulira naše usnivanje i buđenje. Naša probava slično tako funkcionira. Ako se budite u isto vrijeme i svaki dan jedete u isto vrijeme, vaš će probavni sustav imati rutinu te će držati vaša crijeva, želudac i metabolizam pod kontrolom.

Imat ćete bolji imunitet

San je jako važan za imunitet. Za mozak i zdravlje jako je važno imati pravilan cirkadijski ritam, kao i za probavu. Naš nas imunološki sustav može uspavati, ali i probuditi. Ako se svaki dan budite u isto vrijeme, tada će i vaš imunitet, kao i metabolizam, biti mnogo bolji.