6 prirodnih pomagala koja potiču spavanje

6 prirodnih pomagala koja potiču spavanje

Ako loše spavate, isprobajte ova prirodna pomagala koja potiču spavanje. Prije upotrebe pitajte liječnika ili ljekarnika za dodatni savjet.

Dovoljna količina sna nevjerojatno je važna za naše zdravlje. Spavanje pomaže vašem tijelu i mozgu da pravilno funkcioniraju.

Dobar san može poboljšati vaše učenje, pamćenje, odlučivanje, pa čak i vašu kreativnost.

Dovoljno sna povezano je s manjim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa, moždanog udara i pretilosti. Unatoč svim tim prednostima, ljudi sve više pate od lošeg sna.

Imajte na umu da dobar san često započinje s dobrim navikama spavanja. Međutim, za neke to nije dovoljno. Ako vam treba malo dodatne pomoći da biste se dobro naspavali, razmislite o isprobavanju sljedećih šest dodataka koji potiču spavanje.

1. Melatonin

Melatonin je hormon koji vaše tijelo prirodno proizvodi, što signalizira vašem mozgu da je vrijeme za spavanje.

Na ciklus proizvodnje i otpuštanja ovog hormona utječe doba dana – razina melatonina prirodno raste uvečer, a pada ujutro.Iz tog razloga, dodaci melatonina postali su popularno sredstvo za spavanje, posebno u slučajevima kada je ciklus melatonina poremećen, kao što je mjesečnica kod žena.

Štoviše, nekoliko studija navodi da melatonin poboljšava kvalitetu i trajanje dnevnog sna. To je posebno korisno za osobe čiji raspored zahtijeva spavanje tokom dana, kao što su radnici u smjeni. Konkretno, čini se da melatonin smanjuje vrijeme potrebno ljudima da zaspe i poveća ukupnu količinu vremena spavanja.

Jedno istraživanje je potvrdilo korisne učinke kod sudionika koji su uzimali 3–10 mg melatonina prije spavanja. Čini se da su suplementi melatonina sigurni kada se koriste za kraće vremensko razdoblje, ali o dugoročnoj primjeni se ne zna puno.

2. Valerijana

Valerijana je biljka porijeklom iz Azije i Europe. Njezin korijen se obično koristi kao prirodni tretman za simptome anksioznosti, depresije i menopauze.

Korijen valerijane također je jedan od najčešćih biljnih dodataka koji potiču spavanje. Dva nedavna istraživanja pokazala su da 300–900 mg valerijane, uzeta neposredno prije spavanja, mogu poboljšati kvalitetu spavanja.

Kratkotrajni unos korijena valerijane siguran je za odrasle, s manjim, rijetkim nuspojavama poput vrtoglavice. Međutim, sigurnost ostaje neizvjesna za dugoročnu uporabu, posebno kod trudnica ili dojilja.

3. Magnezij

Magnezij je mineral koji je uključen u stotine procesa u ljudskom tijelu i važan je za rad mozga i zdravlje srca.

Uz to, magnezij može pomoći smirivanju uma i tijela i olakšava zaspati. Studije pokazuju da je opuštajući učinak magnezija možda dijelom i posljedica njegove sposobnosti reguliranja proizvodnje melatonina.

Nedovoljna razina magnezija u vašem tijelu može biti povezana s lošim snom i nesanicom. S druge strane, povećavanje unosa magnezija, uzimanjem u obliku dodataka, može vam pomoći u optimizaciji kvalitete i količine vašeg sna. Ne preporučuje se uzimati više od 500 mg magnezija dnevno.

4. Lavanda

Lavanda je biljka koja se može naći na gotovo svim kontinentima. Od nje se stvaraju ljubičasti cvjetovi koji se, kada se osuše, koriste u kućanstvu.

Štoviše, vjeruje se da umirujući miris lavande poboljšava san. Nekoliko studija pokazuje da bi jednostavno udisanje ulja lavande 30 minuta prije spavanja moglo biti dovoljno za poboljšanje kvalitete sna. Ovaj se učinak čini osobito jakim kod osoba koje pate od blage nesanice, posebno kod žena i mladih ljudi.

Iako se aromaterapija lavandom smatra sigurnom, unos lavande u obliku čaja u nekim je slučajevima povezan s mučninom i bolovima u želucu.

5. Pasiflora

Cvijet pasiflore, također poznat kao Passiflora incarnata, popularan je biljni lijek protiv nesanice, nervoze, tjeskobe. Vrste cvijeta porijeklom su iz Sjeverne Amerike. Trenutno se uzgajaju i u Europi, Aziji, Africi i Australiji.

6. Glicin

Glicin je aminokiselina koja ima važnu ulogu u živčanom sustavu. Nedavne studije pokazuju da to također može poboljšati san. Smatra se da glicin djelomično djeluje snižavajući tjelesnu temperaturu prije spavanja, što signalizira da je vrijeme za spavanje.

Glicin možete kupiti u obliku tableta ili kao prašak koji se može razrijediti u vodi. Prema istraživanjima, smatra se da je unos manje od 31 grama dnevno siguran.

Glicin možete unositi konzumiranjem hrane bogate hranjivim sastojcima, uključujući meso, mliječne proizvode, jaja, perad, ribu, grah, špinat, kelj, kupus i voće poput banana i kivija.

Imajte na umu da je za kvalitetan san jednako važno zdravo se prehranjivati i redovito vježbati.

PROČITAJTE JOŠ: