Buđenje s ubrzanim radom srca: Što to znači i kako si pomoći?

Buđenje s ubrzanim radom srca izgleda strašno, no to je rijetko razlog za zabrinutost. Mnogo je raznih razloga koji mogu utjecati na povećanje brzine otkucaja srca. 

Srce koje ubrzano kuca može se činiti kao aritmija ili preskakanje srca i iako to može biti zabrinjavajuće, često je uzrok tjeskoba ili prehrana tako da takvi otkucaji ne traju dugo. 

Osoba će se možda probuditi sa ubrzanim otkucajima srca zbog već postojećeg medicinskog stanja, ako što je dijabetes, anemija ili problemi sa spavanjem. 

Ovo su neki od razloga zbog kojih se možete probuditi s ubrzanim otkucajima srca kao i savjeti za posjet liječniku. 

Veliki stres ili tjeskoba

Veliki stres i tjeskoba mogu dovesti do otpuštanja hormona u krvi koji povećavaju otkucaje srca. 

Ljudi koji vode stresan život i osobe sa problemima s tjeskobom mogu ponekad imati ubrzane otkucaje srca dok se bude. Oni mogu biti pojačani u razdobljima visokog stresa iako se mogu javiti i iznenadno. 

Osobe koje su pod velikim stresom mogu imati i slijedeće simptome: 

 • Problemi sa usnivanjem
 • Neprestana briga
 • Problemi s odmaranjem
 • Kratkoća daha
 • Brzo, plitko disanje 

Dijeta

Vaš način prehrane može imati velikog utjecaja na kvalitetu sna, a određene namirnice  – pogotovo ako ih osoba konzumira tijekom noći – mogu povećati rizik od buđenja s ubrzanim otkucajima srca. 

VIDI OVO: Kako izmjeriti puls?

Šećer prije spavanja

Konzumiranje hrane s velikim udjelom šećera prije spavanja može dovesti do povećanih otkucaja srca kada se osoba budi. 

Tijelo lako upija šećer tako da se i šećer u krvi brzo diže. 

Dodatan šećer u krvi može uzrokovati otpuštanje hormona stresa, što dovodi do sličnih simptoma. 

Kofein

Konzumacija kofeina može uzrokovati ubrzane otkucaje srca kod nekih ljudi. Razna pića sadrže kofein – kava, sokovi i čaj. 

Osoba može imati i druge simptome kao što su: 

 • Trnci
 • Nervoza
 • Tjeskoba
 • Problemi sa spavanjem

Dehidracija

Manja dehidracija može dovesti do raznih simptoma, ali ako je dehidracija ozbiljnija onda može doći do ubrzanih otkucaja srca, brzog disanja, opadanja krvnog tlaka. 

Konzumiranje alkohola po noći

Ako po noći konzumirate alkohol u jutro može doći do brzih otkucaja srca. Osoba može imati i druge simptome kao što je žeđ, mučnina, bolovi u mišićima, glavobolja i umor. 

Anemija

Osobe s anemijom nemaju dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica u tijelu. To može dovesti do raznih simptoma (glavobolje, umor, kratkoća daha, problemi s koncentracijom) kao i do ubrzanog rada srca. 

Noćne more

Noćna mora je ružan san koji može uzrokovati pojavu fizičkih simptoma zbog kojih se osoba može probuditi s ubrzanim otkucajima srca. Drugi poremećaji spavanja isto tako mogu uzrokovati brze otkucaje srca kao što su noćni terori i paraliza sna. 

Srce se smiruje brzo nakon buđenja. 

Manjak sna 

Manjak sna može uzrokovati brze otkucaje srca. 

Deprivacija sna može dovesti do raznih problema sa zdravljem. Brzi otkucaji srca mogu se pojaviti i slijedeći dan. 

Nakon samo 24 sata deprivacije sna osobama se smanjuju otkucaji srca i povećava krvni tlak. Ujedno s javljaju i drugi simptomi. 

Apneja u snu

Apneja u snu uzrokuje mnoge simptome uključujući i brze otkucaje srca. Ona se javlja kada osoba nekoliko puta prestane disati tijekom noći. Zbog toga se srce opterećuje. 

Drugi simptomi su: nemogućnost dolaska do daha, buđenje bez zraka, suha usta i manjak odmorenosti. 

Apneja je bolest koju je potrebno liječiti kako ne bi došlo do ozbiljnih posljedica. 

Fibrilacija atrija 

Fibrilacija atrija javlja se kada električni signali u srcu nisu usklađeni. Ona je najčešća vrsta neujednačenih otkucaja srca. Dovodi do palpitacija srca koje neki opisuju kao brze otkucaje. 

Fibrilacija atrija nije ozbiljno stanje iako može uzrokovati neke komplikacije. 

Dijabetes

Kada se šećer u krvi jako snizi osoba može osjetiti ubrzan rad srca. Uzrok je oslobađanje epinefrina u tijelo zbog čega se tijelo ponaša kao da je u opasnosti. 

Može doći i do drugih simptoma kao što je umor, zbunjenost, glad i mučnina. Jako je važno dobro kontrolirati dijabetes. 

Ženski spolni hormoni

Buđenje s ubrzanim otkucajima srca može biti povezano s menstruacijskim ciklusom, odnosno, promjenama u hormonima. 

Velike promjene u estrogenu i testosteronu u tijelu mogu dovesti do povećanog rada srca. Ujedno, kod žena koje se bliže menstruaciji estrogen prirodno opada što uzrokuje povećan rad srca, piše Medialnewstoday.com

Vrućica

Ubrzan rad srca može uzrokovati i promjena temperature tijela, tj. vrućica. Ujedno se javlja i znojenje, hladni trnci, iscrpljenost i bol u mišićima. 

Određeni lijekovi

Ubrzan rad srca može biti posljedica uzimanja određenih lijekova kao što su: 

 • Steroidi za udisanje – većinom za astmu
 • Pseudoefedrin, koji je sastojak lijekova za prehladu
 • Ritalin ili Adderall koji služe smanjenju hiperaktivnosti ili poremećaja pažnje
 • Neki lijekovi za štitnjaču 

Prije konzumiranja lijekova obavezno je pročitati nuspojave. 

Buđenje s ubrzanim radom srca – kada otići liječniku

Liječniku treba odmah otići ako osoba uz ubrzan rad srca ima bolove u prsima i vrtoglavicu što može ukazivati na srčani udar. 

Ujedno, ako se neprestano budite sa jakim otkucajima srca javite se liječniku, pogotovo ako imate povijest srčanih bolesti. 

Možda će trebati neko vrijeme da vam se dijagnosticira problem. Liječnik će napraviti nekoliko testova i pretraga kako bi točno odredio uzrok. Razni testovi i mjerenja ključna su za prikupljanje što više informacija i postavljanje prave dijagnoze. 

Iako ubrzan rad srca nakon buđenja većinom nije razlog za zabrinutost, trebate pratiti svaku neobičnu promjenu na svome tijelu, a ako ne prestaje, odmah kontaktirajte svog liječnika.

NAJNOVIJE!