Bundeva je povrće koje spada u porodicu buča, vrlo je ukusna i dobra za zdravlje. Bundeve su većinom velike, okrugle, narančaste te imaju čvrstu kožu. Unutra se sastoje od mesa i sjemenki. Kuhane bundeve se mogu jesti cijele, samo se trebaju ukloniti dijelovi koji spajaju sjemenke, a koji su dosta čvrsti i žilavi. 

Nutritivni profil bundeve

Bundeve su zdrave jer su odličan izvor kalija i beta karotena koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Ujedno sadrže i neke minerale kao što su kalcij i magnezij te vitamine E, C i B. 

Kao što mnogi znaju, preporuča se da svaki dan na našem tanjuru bude što raznolikija hrana i to u raznim bojama. Tako i bundeva može postati jedna od takvih namirnica, a dovoljno je jesti samo 80 grama bundeve na dan u kombinaciji s drugim „šarenim“ namirnicama kako bi naša prehrana bila uravnotežena. 

Zašto je bundeva dobra za zdravlje? 

Bundeva je dobra za zdravlje jer sadrži nevjerojatna ljekovita svojstva. BBC Good Food donosi njih nekoliko:

Bundeva je ljekovita za kožu

Bundeva sadrži vitamine C i E kao i beta karoten. Svi navedeni vitamini jako su važni za zdravlje kože. 

Naše tijelo ne može proizvesti vitamin C te je jako važno unositi ga raznim namirnicama. On igra važnu ulogu u stvaranju kolagena koji pomaže pri zacjeljivanju kože. 

Vitamin E je odličan antioksidant te djeluje s vitaminom C i štiti od sunčeva zračenja i suhe kože. Vitamin A, tj. beta karoten, štiti kožu od ultraljubičastog zračenja koje može ozbiljno naštetiti koži. 

Bundeva je vrlo ljekovita
Foto: Pixabay

Bundeva je zdrava za oči

Bundeva potpomaže zdravlju naših očiju. Manjak vitamina A povezan je sa smanjenjem vida i potencijalnom sljepoćom. Beta karoten, kao i vitamini C i E mogu pomoći zaštititi oči i smanjiti rizik od bolesti očiju koje se javljaju s godinama. 

Bundeva i metabolički sindrom

Metabolički sindrom je naziv za kombinaciju dijabetesa, pretilosti i visokog krvnog tlaka. Ta kombinacija znatno povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. 

Jedno je istraživanje u Japanu pokazalo da prehrana bogata karotenoidima – pigmentima u voću i povrću koji im daju žarku boju – može spriječiti razvoj metaboličkog sindroma. 

Ljekovita svojstva bundeve
Foto: Pixabay

Bundeva i imunitet

Zbog mnogo vitamina A, bundeva igra važnu ulogu u jačanju imuniteta, navode neka istraživanja. Dodatna istraživanja su naznačila da prehrana bogata vitaminom A ima izravan utjecaj na funkcioniranje imunološkog sustava. 

Bundeva i rak

Iako ne postoji niti jedna namirnica koja može spriječiti rak, postoje dokazi da zdrava prehrana može smanjiti rizik od pojave nekih vrsta raka. Neka istraživanja su dala naznačiti da antioksidanti u karotenoidima te vitaminu A i E, mogu štititi od pojave raka dojke. 

Ujedno postoje i istraživanja koja su sagledala utjecaj karotenoida i raka pluća, no za sada nema konkluzivnih činjenica. 

Ljekovitost bundeve je nevjerojatna, a više informacija i savjeta o njoj saznajte o priloženom videu: