namirnice koje jačaju imunitet
Foto: Unsplash

Na našem podneblju od davnina postoji tradicija liječenja biljnim preparatima, među kojima su prednjačile četiri namirnice – kiseli kupus, češnjak, crveni luk i hren.

Češnjak ubija viruse

Naše bake su imale pravo – češnjak je lijek za mnoge bolesti. Koristile su ga u liječenju rana, bolesti srca, ospica, prehlade i gripa. Dokazano ima antivirusna i antibakterijska svojstva, snažan je antioksidant i jača imunitet. Odličan je u liječenju dijabetesa, raka i bolesti srca, snižava loš kolesterol, krvni tlak i sprječava moždani udar. Svaku večer prije spavanja osoba obolelja od astme trebala bit popiti čašu mlijeka u kojoj su se kuhala tri češnja češnjaka. To će joj, tvrdi narodno iskustvo, sprječiti napade astme.

Hren za zdravo grlo

Hren ima izrazito ljekovita svojstva: ubija viruse, bakterije i gljivice, djelotvoran je kod prehlade i gripa te čisti začepljene sinuse. Ljekovit je za grlo i obiluje vitaminima i mineralima.

Crveni luk čist krvne žile

Kako biste spriječili nastanak krvnih ugrušaka u krvnim žilama i šećerne bolesti, crveni luk valja jesti svaki dan. To je savjet naših baka, koje su posebno preporučivale čaj od crvenog luka protiv kašlja. Danas je ljekovitost ove biljke u svježem stanju potvrdila i znanost.

Kiseli kupus tjera bolesti

Kiseli kupus je zlatna riznica vitamina C i brojnih minerala. Odličan je čistač organizma, pa ga i nutricionisti preporučuju u svakodnevnoj prehrani, a osobito kad jedemo meso. Diuretik je, štiti od opasnih bolesti, sprječava starenje, a rasol pomaže u radu žuči i snižava šećer. Stari narodni recept glasi – jedite dnevno barem 200 grama kiselog kupusa – bit ćete puni snage, a virusi će vas zaobići.

PROČITAJTE JOŠ: